Δίκη Πισπιρίγκου: «Μου είπε ότι η Τζωρτζίνα βρήκε νεκρή την Ίριδα» – Τι κατέθεσε παιδίατρος του Παίδων «Αγλαΐα Κυριακού»

Με την παιδίατρο του νοσοκομείου «Παίδων- Αγλαΐα Κυριακού», Γιαννούλα Κουρούση συνεχίστηκε η δίκη της Ρούλας Πισπιρίγκου για τη δολοφονία της κόρης της Τζωρτζίνας. Η κυρία Κουρούση είχε εφημερία στις 26/1/2022 όταν η 9χρονη διακομίστηκε από την Πάτρα στο Παίδων και ήταν αυτή που είχε εξετάσει και το άλλο παιδί της οικογένειας, την Μαλένα.

Της Άννας Κανδύλη

Η μάρτυρας περιέγραψε μια μητέρα που «δεν δάκρυσε, δεν έκλαψε» όταν της είπαν ότι το κοριτσάκι της είναι νεκρό. Κατέθεσε δε ότι η Ρούλα Πισπιρίγκου της είπε πως την Ίριδα, το 6,5 μηνών βρέφος της οικογένειας , βρήκε νεκρό η Τζωρτζίνα.

«Είδα πρώτη φορά το παιδί και την μητέρα. Έτυχε να την θυμηθώ, γιατί για λίγες ώρες είχα εξετάσει το άλλο της παιδί, την Μαλένα. Η μαμά μου είπε ότι έχει η ίδια περάσει πολλά, ότι έχει βρει πεθαμένο το παιδί της. Μου ζήτησε αν μπορεί να μείνει σε μονόκλινο δωμάτιο λόγω της κατάστασης του παιδιού. Της είπα ότι έτσι θα γίνει.

Αργά τη νύχτα πέρασα επίσκεψη και είδα και τον πατέρα που ήταν μέσα στο δωμάτιο μαζί με την μητέρα που την ώρα που μπήκα ήταν ξαπλωμένη και μόλις με είδε σηκώθηκε.

Το Σάββατο πήγα στην εφημερία μου, το πρωί. Μου είπαν ότι το παιδί την προηγούμενη ημέρα είχε κάνει κάποια επεισόδια, διαρκείας 1.30’ με 3’. Το τελευταίο επεισόδιο μου είπαν ότι ήταν γύρω στις 12 τη νύχτα.

Στην επίσκεψη περάσαμε πρώτα από την Τζωρτζίνα, ακροάστηκα το παιδί, δεν είχε κάτι, μειώσαμε το οξυγόνο κιόλας και συνεχίσαμε με τα αλλά παιδιά.

Ενδιάμεσα πήγε η ειδικευόμενη να το ξαναδεί και ήταν καλά το παιδάκι. Κατά τις 12.30 ξαναπήγαμε και βγάλαμε τα ηλεκτρόδια από τον εγκεφαλογράφο.

Κατά τις 14.30 άκουσα τη φωνή της νοσηλεύτριας να με φωνάζει και να μου λέει να τρέξω ότι το παιδί κάνει επεισόδιο. Πήγα τρέχοντας, είδα απέξω τη μητέρα της λέω «κάνει επεισόδιο;» Και κούνησε απλά το κεφάλι, καταφατικά. Μπαίνοντας είδα το παιδί να βγάζει έναν ρόγχο, να έχει στρίψει το κεφάλι και να έχει μυδρίαση. Πήρα το ακουστικό και άκουσα έναν χτύπο κάθε δυο δευτερόλεπτα. Ξεκινήσαμε και μαλάξεις. Στις μαλάξεις με σταμάτησε η μητέρα για να στείλει τα δεδομένα του απινιδωτή στον καρδιολόγο. Αμέσως φωνάξαμε τη μονάδα, ήρθαν επάνω εμείς συνεχίζαμε ανάνηψη. Στα 10’ την διασωλήνωσαν και στα 20’ ο κ. Τζούβας βγήκε και είπε στην μητέρα ότι δεν επανέρχεται. Και εκείνη απάντησε ότι την προηγούμενη φορά κράτησε 50’. Συνεχίσαμε και μετά από περίπου μια ώρα ο κ. Τζούβας ενημέρωσε την μητέρα ότι το παιδί κατέληξε. Εμείς αποχωρήσαμε και εγώ πήγαινα προς το γραφείο των γιατρών. Την ώρα εκείνη επειδή την μητέρα την είχαν βάλει στο γραφείο των γιατρών για να της πουν όσα συνέβησαν, την πέτυχα την ώρα που έβγαινε και με ευχαρίστησε για ότι κάναμε για το παιδί. Μετά από λίγο ήρθε και μου ζήτησε αν μπορεί να μεταφερθεί για νεκροτομή στην Πάτρα γιατί δεν εμπιστευόταν την ιατροδικαστική υπηρεσία Αθηνών.

Πρόεδρος: η μητέρα σας ζήτησε να επικοινωνήσετε με τους καρδιολόγους;

Μάρτυρας: Ναι, γιατί έγινε αλλαγή φαρμάκου του παιδιού. Και με ρώτησε η μητέρα αν τα επεισόδια θα μπορούσαν να είναι από την αλλαγή του φαρμάκου. Της είπα ότι θα μιλήσω, αλλά μέχρι την ώρα που έγινε το επεισόδιο της Τζωρτζίνας δεν είχα προλάβει να μιλήσω μαζί του. Της είπα βέβαια ότι δεν νομίζω να οφείλονται στο φάρμακο.

Πρόεδρος: Όταν τρέξατε, από τις φωνές της νοσηλεύτριας, να πάτε στον θάλαμο, η μητέρα που ήταν έξω από τον θάλαμο πως ήταν; Ανήσυχη; Αλαφιασμένη;

Μάρτυρας: Ήταν έξω από τον θάλαμο, όχι κοντά στην πόρτα, κοιτούσε που ερχόμασταν, μόλις έφτασα τη ρώτησα, αλλά δεν είδα να φωνάζει, να λέει «τρέξτε» κάτι. Απλά τη ρώτησα αν το παιδί κάνει επεισόδιο, έγνεψε και προχώρησα.

Πρόεδρος: Υπάρχει κουμπί που χτυπάει στο δωμάτιο;

Μάρτυρας: Υπάρχει αλλά δεν ξέρω αν λειτουργεί.

Πρόεδρος: Είπατε ότι όσο κάνατε ΚΑΡΠΑ σας διέκοψε η μητέρα και άφησε πάνω στον θώρακα του παιδιού τη συσκευή που μεταδίδει δεδομένα. Τη ρωτήσατε γιατί δεν την είχε βάλει εκεί νωρίτερα;

Μάρτυρας: Όχι δεν τη ρώτησα, γιατί το παιδί ήταν σε τέτοια κατάσταση που έπρεπε να κάνω ΚΑΡΠΑ. Της είπα να περάσει έξω και συνέχισα.

Πρόεδρος: Το οξύμετρο που βρισκόταν όταν μπήκατε;

Μάρτυρας: Στο χέρι του παιδιού.

Πρόεδρος: Λειτουργούσε;

Μάρτυρας: Έδειχνε κάποιες ενδείξεις, πολύ χαμηλές σφίξεις και χαμηλό κορεσμό. 35 σφίξεις και 50 κορεσμό.

Πρόεδρος: Το ακούσατε το οξύμετρο;

Μάρτυρας: Όταν μπήκα όχι, όσο ήμουν απέξω όχι. Όταν ξεκίνησα την ΚΑΡΠΑ άρχισε να χτυπάει.

Πρόεδρος: Υπάρχει κουμπί που το κάνει αθόρυβο;

Μάρτυρας: Ναι, έχει κουμπί που αν το πατήσεις σταματάει εντελώς ο ήχος.

Πρόεδρος: Από τον χρόνο που ειδοποιηθήκατε εσείς, μέχρι την ώρα που κατέβηκε το κλιμάκιο της ΜΕΘ, πόση ώρα πέρασε;

Μάρτυρας: Η ΜΕΘ έκανε 1,5-2’ να κατέβει. Το πολύ 2,5. Και από την ώρα που κατέβηκε η ΜΕΘ μέσα σε 10’ το διασωλήνωσαν το παιδί.

Εισαγγελέας: Τη νοσηλεύτρια που φώναξε εσάς ποιος την ειδοποίησε;

Μάρτυρας: Η μητέρα. Η νοσηλεύτρια μου είπε ότι πήγε η μητέρα στο γραφείο των νοσηλευτών και την πλησίασε η μητέρα και της είπε κάτι που δεν ακούστηκε στην αρχή και η νοσηλεύτρια τη ρώτησε αν κάνει επεισόδιο το παιδί. Και εκείνη τότε είπε ναι. Η νοσηλεύτρια μου είπε ότι ήταν πάρα πολύ ήρεμη όταν πλησίασε. Δεν έδειχνε κανένα απολύτως άγχος.

Σύνεδρος: Πώς κλείνει ο ήχος στο οξύμετρο και πως επανέρχεται;

Μάρτυρας: Κλείνει πατώντας το κουμπί και σε λίγο Επαναλειτουργεί ο ήχος. Η παύση του είναι προσωρινή για λίγα λεπτά. Από μόνο του επαναλειτουργεί. Το σταμάτημα του είναι για λίγα λεπτά.

Δ. Γεωργακόπουλος( υποστήριξη κατηγορίας): Από την εξέταση που κάνατε, το οξύμετρο έδειχνε σωστά;

Μάρτυρας: Στις σφίξεις ναι και στο οξυγόνο που έδειξε κορεσμό 50. Δεν είναι κορεσμός που ζει παιδί και εγώ δεν είδα το παιδί να αναπνέει. Για μένα το παιδί ήταν ήδη σε ανακοπή.

Δ. Γεωργακόπουλος: Για να σταματήσει ο ήχος πρέπει να σφυρίζει το οξύμετρο ή μπορείς να τον κλείσεις και χωρίς να σφυρίζει; Χωρίς να χρειαστεί να ακουστεί ο έντονος ήχος;

Μάρτυρας: Το οξύμετρο ούτως η άλλως βγάζει έναν ήχο ρυθμικό όταν όλα είναι καλά. Όταν κάποια ένδειξη ξεφύγει από το συνηθισμένο τότε σφυρίζει. Συνήθως τότε πατάμε το κουμπί για να μη μας ενοχλεί ο ήχος όσο είμαστε στον ασθενή. Νομίζω ότι ο ήχος κλείνει και χωρίς να χρειαστεί να σφυρίξει απαραίτητα η συσκευή.

Δ. Γεωργακόπουλος: Αυτό που ακούσατε θα μπορούσε να ήταν ο επιθανάτιος ρόγχος;

Μάρτυρας: Ναι. Εγώ αυτό συμπέρανα. Ήταν η εκπνοή του τελευταίου αέρα που βγάζει το παιδί και περνάει από τις φωνητικές χορδές και βγάζει αυτόν τον ήχο.

Δ. Γεωργακόπουλος: Είδατε σάλια, εκκρίσεις γύρω από το στόμα;

Μάρτυρας: Έξω από το στόμα, δεν θυμάμαι να είδα σάλια. Θυμάμαι ότι το στόμα του παιδιού ήταν μπλε. Είχε κυάνωση.

Αν. Μπάκα( συνήγορος υπεράσπισης): Αν στα προηγούμενα επεισόδια του παιδιού, οι γιατροί ειδοποιήθηκαν από τη μητέρα και δεν χτυπούσε το οξύμετρο, δε θα έπρεπε να αναρωτηθούν γιατί δεν χτυπούσε; Να κοιτάξουν αν δουλεύει καλά;

Μάρτυρας: Αν δεν χτυπούσε, θα έπρεπε να αναρωτηθούν.

Αν. Μπάκα: Ποια ήταν η συνομιλία σας με τη μητέρα πρώτη μέρα;

Μάρτυρας: Τη ρώτησα αν με θυμάται. Με κοίταξε δεν κατάλαβα αν με αναγνώρισε. Εξέτασα το παιδί και παράλληλα μου έλεγε ότι είχαν πεθάνει τα αλλά δυο παιδάκια, τη ρώτησα τι έχουν δείξει οι ιατροδικαστικές, μου είπε ότι η Τζωρτζίνα ήταν το παιδάκι που έχει βρει νεκρή την αδερφούλα της και έχει περάσει πολλά και μου είπε ότι είχε υποβάλει και κάτι μηνύσεις που δεν κατάλαβα τι εννοούσε.

Αν. Μπάκα: Στην Μαλένα γνωρίζετε αν είχαν κινηθεί νομικά σε βάρος των γιατρών του νοσοκομείου Παίδων;

Πρόεδρος: Μα το παιδί ήταν σε άλλο νοσοκομείο. Κάνω λάθος κυρία κατηγορούμενη; Ελάτε στο μικρόφωνο να μας το διευκρινίσετε αυτό.

Κατηγορούμενη: Η Μαλένα νοσηλεύτηκε αρχικά στο Αγλαΐα Κυριακού και όταν διαγνώστηκε με λευχαιμία μεταφέρθηκε στο «Ελπίδα».

Αν. Μπάκα: Σας είπε η μητέρα ότι η Τζωρτζίνα βρήκε το βρέφος νεκρό;

Μάρτυρας: Ναι, το είπε σε εμένα. Και ήταν μπροστά και ειδικευόμενος. Και την επόμενη ημέρα το είπε και στην κυρία Ταταριώτη. Είμαι απολύτως σίγουρη γι αυτό. Μου είπε ότι η τζωρτζινα ήταν αυτή που βρήκε το βρέφος νεκρό.

Αν. Μπάκα: Είστε σίγουρη ότι σας είπε η κατηγορούμενη για μονόκλινο;

Ναι. Εμείς έχουμε δυο μονόκλινα. Αν εκείνη την ημέρα τα είχαν αλλά παιδιά, θα είχε πάει αλλού. Είμαι απόλυτα σίγουρη ότι με ρώτησε και ήταν μπροστά και άλλοι. Δεν είπα ότι με πίεσε. Είπα ότι το ζήτησε. Και είμαι απόλυτα μα απόλυτα σίγουρη για αυτό που σας λέω.

Αν. Μπάκα :Είδατε αμέσως τη μητέρα μετά την ανακοίνωση του θανάτου του παιδιού;

Μάρτυρας: Την είδα σε απόσταση εκατοστών. Δεν ήταν ούτε δακρυσμένη, ούτε έτοιμη να κλάψει τίποτα. Μόλις είχε ακούσει ότι το παιδί της πέθανε. Απλά με ευχαρίστησε για όσα κάναμε για το παιδί και προχώρησε στο δωμάτιο της.

Πρόεδρος: στις 29/1 θυμάστε να ακούγεται ο τόνος, ο ρυθμικός ήχος του οξυμέτρου;

Μάρτυρας: Ακουγόταν, ναι.

Δ. Γεωργακόπουλος: Αυτό που κρατάμε είναι ότι  το παιδί εκείνη τη στιγμή είναι νεκρό;

Μάρτυρας: Ναι.

Αν. Μπάκα: Όταν ξεκίνησε η ΚΑΡΠΑ στις 2.30 μμ το παιδί αυτό μεταβολίζει κανονικά ;

Μάρτυρας: Όχι δεν μπορεί να μεταβολίσει φάρμακα.

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ