Δίκη για το Μάτι: Αποζημίωση 310.000 ευρώ σε συγγενείς ηλικιωμένης που πνίγηκε προσπαθώντας να γλιτώσει από τις φλόγες

Αποζημίωση συνολικού ύψους 310.000 ευρώ επιδίκασε το διοικητικό Πρωτοδικείο Αθηνών σε συγγενικά πρόσωπα θύματος της τραγικής πυρκαγιάς στο Μάτι. Πρόκειται για ηλικιωμένη που έτρεξε στη θάλασσα για να σωθεί και πνίγηκε.

Η συγκεκριμένη απόφαση είναι η δεύτερη που εκδίδεται ως ικανοποίηση για ψυχική οδύνη συγγενών θύματος της φονικής πυρκαγιάς στην Ανατολική Αττική τον Ιούλιο του 2018 και η πρώτη που αφορά νεκρό στο Μάτι και μάλιστα από πνιγμό. Η άλλη αφορούσε οικογένεια θύματος στο Νέο Βουτζά.

Της Άννας Κανδύλη 

Επιπλέον, με τη συγκεκριμένη απόφαση η (υπ΄ αριθμ. 8941/2023) όπως δηλώνουν οι νομικοί παραστάτες της οικογένειας του θύματος Κωνσταντίνος Φούσας και Δημήτριος Σκύφτας αποδίδονται ευθύνες «όχι μόνο στο Πυροσβεστικό Σώμα και στην Πολιτική Προστασία, όπως οι προηγούμενες, αλλά, σύμφωνα με την απόφαση, και στην Περιφέρεια Αττικής και στον Δήμο Μαραθώνα για σημαντικές παραλείψεις τους, που οδήγησαν στο τραγικό αποτέλεσμα.»

Οι συγγενείς της ηλικιωμένης στην αγωγή τους υποστήριζαν πως οι παραλείψεις των οργάνων του κράτους, είχαν ως αποτέλεσμα ο δικός τους άνθρωπος να βρει «βασανιστικό και επίπονο θάνατο, η οποία παρά την ηλικία της ήταν υγιής και αυτοεξυπηρετούνταν». Συγκεκριμένα, οι ενάγοντες υποστηρίζουν ότι η συγγενής τους, στην προσπάθεια της να σωθεί από την φονική πυρκαγιά κατευθύνθηκε στη θάλασσα, όπου εκεί παρέμεινε αβοήθητη και πνίγηκε τελείως μόνη.

Η δίκη

Την ίδια ώρα, στη δίκη που είναι σε εξέλιξη και αφορά τις ποινικές ευθύνες των εμπλεκομένων στη διαχείριση της πυρκαγιάς, κατάθεσε ο αξιωματικός Μιχάλης Αυγουλέας που υπηρετούσε την κρίσιμη ημέρα στο εθνικό κέντρο επιχειρήσεων. Κατά τον μάρτυρα, την ημέρα της φονικής πυρκαγιάς «εκεί που χτυπούσε η καρδιά του κράτους», δεν γνώριζαν ούτε για τους νεκρούς στο Μάτι, ούτε για τους πνιγμένους στη θάλασσα που είχαν φτάσει εκεί με την ελπίδα να σωθούν.

Όσον αφορά στην ενημέρωση για το πώς είχε η κατάσταση και αυτός ο μάρτυρας είπε ότι ενημερώθηκαν από τη Δανία. «Η πρώτη πληροφορία ήρθε από το ελικόπτερο για τους τουρίστες της Δανίας. Κάποιος από αυτούς πάτησε το 112 στο κινητό του, ενημερώθηκε το δανέζικο δίκτυο και από εκεί ζήτησαν συνδρομή από τον αντίστοιχο φορέα στην Ελλάδα».

 

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ