Δεύτερη νύχτα αγωνίας στην Πάρνηθα – Στη μάχη με τις αναζωπυρώσεις και οι δασοκομάντο – ΦΩΤΟ & ΒΙΝΤΕΟ

Μάχη με τις αναζωπυρώσεις δίνουν αυτή την ώρα οι πυροσβεστικές δυνάμεις στην Πάρνηθα, όπου μαίνεται η πυρκαγιά για δεύτερη νύχτα. Αναζωπυρώσεις έγιναν αργά το βράδυ της Τετάρτης (23/8) τόσο στην χαράδρα του Αγίου Γεωργίου όσο και πλησίον του οικισμού της Αγίας Παρασκευής, καθώς αυξήθηκε εκ νέου η ένταση των ανέμων.

Φωτιά στην Πάρνηθα: Η αναμέτρηση με την πύρινη κόλαση – Εθελοντές πυροσβέστες μιλούν στο enikos.gr

Νωρίτερα, το πύρινο μέτωπο παρουσίαζε καλύτερη εικόνα καθώς οι άνεμοι έπεσαν, ενώ φαίνεται πως έχουν αυξηθεί τα ποσοστά υγρασίας στο δάσος (είναι γύρω στο 40%).

Οι πυροσβεστικές δυνάμεις θα συνεχίσουν να επιχειρούν καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας, προκειμένου να αποτρέψουν ενδεχόμενη εξάπλωση της φωτιάς και να περιορίσουν όσο μπορούν τις μικρές εστίες, τα λεγόμενα «καντηλάκια», που όμως μπορεί να εξελιχθούν σε εφιάλτη με την ενίσχυση των ανέμων.

Πάρνηθα: Νυχτερινά πλάνα της μεγάλης φωτιάς – Πιλότος τράβηξε ΒΙΝΤΕΟ από τα 35.000 πόδια

Παράλληλα με τη χρήση εκσκαφέων θα συνεχιστεί η προληπτική διάνοιξη νέων αντιπυρικών ζωνών, σε συνέχεια αυτών που υπήρχαν ήδη από την έναρξη της αντιπυρικής περιόδου.

Όπως έγραψε νωρίτερα το enikos.gr, οι δασοκομάντο θα επιχειρήσουν στην καρδιά του δάσους της Πάρνηθας και θα προσπαθήσουν να χτυπήσουν τη φωτιά από το έδαφος. Σύμμαχος στην επιχείρηση το γεγονός πως για τις βραδινές ώρες και τη νύχτα δεν υπάρχει πρόβλεψη για ισχυρούς ανέμους.

Ο σχεδιασμός της πυροσβεστικής θα συμπληρωθεί όταν τα ξημερώματα θα σηκωθούν τα εναέρια μέσα ξανά και θα πραγματοποιήσουν ρίψεις νερού. Με αυτόν τον τρόπο οι αξιωματικοί της Πυροσβεστικής εκτιμούν ότι θα καταφέρουν να περιορίσουν την φωτιά στην Πάρνηθα, που καίει για δεύτερο 24ωρο.

Σημειώνεται ότι μέχρι και το τελευταίο φως της ημέρας, επιχειρούσαν συνεχώς ελικόπτερα στο μέτωπο της πυρκαγιάς, ενώ στην ουρά της φωτιάς 7 πυροσβεστικά αεροσκάφη Air Tractors έκαναν το ένα μετά το άλλο ρίψεις επιβραδυντικού υγρού από την πλευρά του Ασπροπύργου, του Μενιδίου και των Δερβενοχωρίων.

Σύμφωνα με πληροφορίες της ΕΡΤ, από το Κέντρο Επιχειρήσεων της Πολιτικής Προστασίας και από τους επικεφαλής των δυνάμεων που επιχειρούν στο πεδίο, οι φλόγες δεν έπληξαν τον πυρήνα του Εθνικού Δρυμού.

Η ραγδαία εξάπλωση της φωτιάς μέσα σε μισή ώρα

Χρειάστηκαν μόνο 30 λεπτά για να ξεφύγει η φωτιά στην Πάρνηθα, το μεσημέρι της Τετάρτης. Όπως φαίνεται στο βίντεο, ενώ οι φλόγες μέχρι τις 13:00 έκαιγαν στο λόφο αριστερά, στην περιοχή του στρατοπέδου Καποτά και της Αγίας Παρασκευής Μενιδίου, μέσα σε 10 λεπτά η πυρκαγιά «έκανε κηλίδωση» και μεταφέρθηκε στον απέναντι λόφο περνώντας πάνω από τη χαράδρα χωρίς να κάψει τίποτε στο ενδιάμεσο.

Στα επόμενα 10 λεπτά η πυρκαγιά εξαπλώθηκε με επίσης ιλιγγιώδη ταχύτητα από το σημείο της κηλίδωσης μέχρι την κορυφή του βουνού, πάνω από το καζίνο της Πάρνηθας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι όλα αυτά συνέβαιναν την ώρα που τα εναέρια μέσα πυρόσβεσης όπως φαίνεται και στο βίντεο, έκαναν συνεχείς ρίψεις νερού πάνω από τις φλόγες.

Δραματικές εικόνες από την τιτάνια μάχη με τις φλόγες – Με λεκάνες, κουβάδες και λάστιχα

Τραγικές ήταν οι στιγμές που έζησαν οι πυροσβέστες, εθελοντές και οι κάτοικοι στο Μενίδι, οι οποίοι κατέβαλλαν υπεράνθρωπες προσπάθειες να σώσουν οτιδήποτε μπορούσαν από την μεγάλη φωτιά που ξεκίνησε από την Πάρνηθα και κατέκαψε την περιοχή, δίνοντας μία άνιση μάχη με τις φλόγες.

Συγκλονιστικές ήταν οι φωτογραφίες και τα πλάνα που είδαν το φως της δημοσιότητας, με το Πυροσβεστικό Σώμα αλλά και τους κατοίκους που αρνούνταν να εγκαταλείψουν την περιοχή τους, να επιχειρούν με κάθε τρόπο ενάντια στο ανεξέλεγκτο πύρινο μέτωπο.

Πολίτες με λάστιχα, κουβάδες με νερό και κλαδιά περνούσαν από κάθε εστία φωτιάς και κάθε σπίτι που παραδίδεται στις φλόγες για να σώσουν ό,τι μπορούσαν από τις περιουσίες τους, αν και οι καπνοί και οι στάχτες είχαν σκεπάσει τα πάντα.

Δείτε φωτογραφίες: 

Φωτιά Πάρνηθα

Φωτιά Πάρνηθα

Φωτιά Πάρνηθα

Φωτιά Πάρνηθα

Φωτιά Πάρνηθα

Φωτιά Πάρνηθα

Φωτιά Πάρνηθα

Φωτιά Πάρνηθα

Φωτιά Πάρνηθα

 

Φωτιά Πάρνηθα

Φωτιά Πάρνηθα

Φωτιά Πάρνηθα

Φωτιά Πάρνηθα

Φωτιά Πάρνηθα

Φωτιά Πάρνηθα

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ