Φωτιά στην Πάρνηθα: Μάχη για να σωθεί ο Εθνικός Δρυμός – Το σχέδιο της Πυροσβεστικής με τους δασοκομάντο

Παρά τις τιτάνιες προσπάθειες της Πυροσβεστικής, η φωτιά που μαίνεται από το μεσημέρι της Τρίτης 22/8 στην περιοχή της Φυλής μπήκε στον Εθνικό Δρυμό της Πάρνηθας. Η πυρκαγιά κινείται ανατολικά μέσα σε μία χαράδρα του Εθνικού Δρυμού προς το μετόχι της Πάρνηθας.

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, η φωτιά είναι σε σχετική ύφεση αυτή τη στιγμή, καθώς υπάρχει μικρή μείωση της έντασης των ανέμων, ενώ έχουν αυξηθεί τα ποσοστά υγρασίας στο δάσος (είναι γύρω στο 40%). Οι ίδιες πληροφορίες του enikos.gr αναφέρουν πως η πυροσβεστική θέλοντας να εκμεταλλευτεί αυτό το γεγονός, έχει αλλάξει τον σχεδιασμό της και αποφάσισε να μεταφέρει άμεσα στην περιοχή ομάδες δασοκομάντο.

Οι δασοκομάντο θα επιχειρήσουν στην καρδιά του δάσους της Πάρνηθας και θα προσπαθήσουν να χτυπήσουν τη φωτιά από το έδαφος. Σύμμαχος στην επιχείρηση το γεγονός πως για τις βραδινές ώρες και τη νύχτα δεν υπάρχει πρόβλεψη για ισχυρούς ανέμους.

Ο σχεδιασμός της πυροσβεστικής θα συμπληρωθεί όταν τα ξημερώματα θα σηκωθούν τα εναέρια μέσα ξανά και θα πραγματοποιήσουν ρίψεις νερού. Με αυτόν τον τρόπο οι αξιωματικοί της Πυροσβεστικής εκτιμούν ότι θα καταφέρουν να περιορίσουν την φωτιά στην Πάρνηθα που καίει για δεύτερο 24ωρο.

Πάρνηθα φωτιά

Η φωτιά στην Πάρνηθα συμπεριφέρεται ως οπισθοδρομούσα πυρκαγιά (backing fire), όπως προειδοποίησε χθες το meteo. Έτσι, ενώ φυσάει βοριάς και οι φλόγες θα έπρεπε να κατευθύνονται νότια, τελικά η φωτιά δημιουργεί ένα δικό της μικροκλίμα και κινείται προς άλλες κατευθύνσεις. Το φαινόμενο αυτό οφείλεται και στην τοπογραφία και μορφολογία του εδάφους.

Σύμφωνα με τον κ. Αρτοποιό σημαντικό ρόλο για την εξάπλωση της πυρκαγιάς προς τον Εθνικό Δρυμό έπαιξε το γεγονός πως ο βορειανατολικός άνεμος που φύσαγε από νωρίς το πρωί μέχρι και τις 12 το μεσημέρι ουσιαστικά «φρέναρε» τη φωτιά και δεν της επέτρεπε να κατευθυνθεί προς το Εθνικό Δρυμό, αλλά περίπου στις 12:30 ο άνεμος άλλαξε άρδην και δημιούργησε μια επιτάχυνση της φωτιάς προς τους πρόποδες της Πάρνηθας με κατεύθυνση προς την κορυφογραμμή.

Στην περιοχή, όπως σημείωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του Πυροσβεστικού Σώματος, πραγματοποιούνται συνεχείς ρίψεις νερού από 17 εναέρια μέσα και συγκεκριμένα στο σημείο επιχειρούν 9 ελικόπτερα και 8 αεροσκάφη εκ των οποίων οι δύο είναι τράκτορες που έχει στείλει η Γερμανία μέσω του Ευρωπαϊκού μηχανισμού στήριξης.

Φωτιά Πάρνηθα

Παράλληλα, η μάχη των πυροσβεστικών δυνάμεων συνεχίζεται για να σωθούν σπίτια και περιουσίες σε οικισμούς στους πρόποδες της Πάρνηθας. Ήδη, κατοικίες έχουν παραδοθεί στις φλόγες σε Αγία Παρασκευή, Άγιο Ιωάννη Ρώσο, Ντάρδιζα και Καποτά, ενώ η φωτιά πλησιάζει το στρατόπεδο στην ίδια περιοχή.

Πυροσβέστες, κάτοικοι και εθελοντές καταβάλλουν υπεράνθρωπες προσπάθειες, ώστε να σώσουν ό,τι σώζεται, όμως ο δυνατός αέρας που αλλάζει συνεχώς κατευθύνσεις έχει ως αποτέλεσμα να γίνονται συνεχείς αναζωπυρώσεις και οι φλόγες να περνούν στις αυλές των κατοικιών. Εκτιμάται ότι τουλάχιστον 10 σπίτια έχουν καεί, ωστόσο, ο απολογισμός θα γίνει όταν τελειώσει ο πύρινος εφιάλτης. Παράλληλα μεγάλη αναζωπύρωση υπήρξε και στην Ιερά Μονή Κλειστών, απ’ όπου χθες ξεκίνησε η αρχική εστία που εξαπλώθηκε στην Φυλή και στην Πάρνηθα.

Λόγω της μεγάλης φωτιάς στην Πάρνηθα, το μεσημέρι της Τετάρτης πραγματοποιήθηκε και η προληπτική εκκένωση της δομής για τους μετανάστες στην Αμυγδαλέζα με την συνδρομή της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας και της Αστυνομίας. Περίπου 700 μετανάστες μεταφέρθηκαν με λεωφορεία και βαν στη δομή της Μαλακάσας.

Το μεσημέρι της Τετάρτης (23/8), ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κικίλιας, είχε χαρακτηρίσει «εξαιρετικά κρίσιμη» την κατάσταση στο μέτωπο της πυρκαγιάς στην Πάρνηθα. Ο ίδιος υπογράμμισε πως η ανταπόκριση των δυνάμεων πυρόσβεσης όταν εκδηλώθηκε χθες η πυρκαγιά στην Φυλή, υπήρξε άμεση, με ρίψεις νερού από εναέρια εντός 5 λεπτών.

Δραματικές εικόνες από την τιτάνια μάχη με τις φλόγες – Με λεκάνες, κουβάδες και λάστιχα σώζουν ό,τι μπορούν

Τραγικές είναι οι στιγμές που ζουν οι πυροσβέστες, εθελοντές και οι κάτοικοι στο Μενίδι, οι οποίοι καταβάλλουν υπεράνθρωπες προσπάθειες να σώσουν οτιδήποτε σώζεται από την μεγάλη φωτιά που ξεκίνησε από την Πάρνηθα και πλέον κατακαίει την περιοχή, δίνοντας μία άνιση μάχη με τις φλόγες.

Συγκλονιστικές είναι οι φωτογραφίες και τα πλάνα που βλέπουν το φως της δημοσιότητας, με το Πυροσβεστικό Σώμα αλλά και τους κατοίκους που αρνούνται να εγκαταλείψουν την περιοχή τους, να επιχειρούν με κάθε τρόπο ενάντια στο ανεξέλεγκτο πύρινο μέτωπο.

Πολίτες με λάστιχα, κουβάδες με νερό και κλαδιά περνούν από κάθε εστία φωτιάς και κάθε σπίτι που παραδίδεται στις φλόγες για να σώσουν ό,τι μπορούν από τις περιουσίες τους, αν και οι καπνοί και οι στάχτες έχουν σκεπάσει τα πάντα.

Άλλοι κάτοικοι έχουν ανέβει σε σκεπές των σπιτιών μαζί με πυροσβέστες και δίνουν τιτάνια μάχη να σβήσουν τις φλόγες. Οι εικόνες είναι αποκαρδιωτικές.

Δείτε φωτογραφίες: 

Φωτιά Πάρνηθα

Φωτιά Πάρνηθα

Φωτιά Πάρνηθα

Φωτιά Πάρνηθα

Φωτιά Πάρνηθα

Φωτιά Πάρνηθα

Φωτιά Πάρνηθα

Φωτιά Πάρνηθα

Φωτιά Πάρνηθα

 

Φωτιά Πάρνηθα

Φωτιά Πάρνηθα

Φωτιά Πάρνηθα

Φωτιά Πάρνηθα

Φωτιά Πάρνηθα

Φωτιά Πάρνηθα

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ