Πύρινη κόλαση στην Πάρνηθα: Μία ανάσα από τον Εθνικό Δρυμό η φωτιά – Καίγονται σπίτια και αυτοκίνητα

Εφιαλτικές στιγμές στην Πάρνηθα. Η μεγάλη φωτιά που ξεκίνησε χθες από την Φυλή και κατακαίει τα πάντα στο πέρασμά της, βρίσκεται μια ανάσα από τον Εθνικό Δρυμό. Αυτή τη στιγμή η φωτιά βρίσκεται κοντά στο τελεφερίκ και καίει πευκοδάσος.  Όλες οι πυροσβεστικές δυνάμεις ρίχνουν το βάρος τους στο συγκεκριμένο σημείο προκειμένου να μην χαθεί η μάχη.

Σύμφωνα με πηγές η κατεύθυνση των ανέμων που επικρατούν αυτή την ώρα «σπρώχνουν» τις φλόγες προς τον Εθνικό Δρυμό και γίνεται τιτάνια προσπάθεια προκειμένου να κρατηθεί το μέτωπο χαμηλά.

Η πυρκαγιά από νωρίς είχε σπάσει σε δύο μέτωπα: το ένα στην Δεκέλεια και το άλλο στον Άγιο Ιωάννη τον Ρώσο. Λόγω των πολύ ισχυρών ανέμων οι φλόγες επεκτάθηκαν πολύ γρήγορα με αποτέλεσμα να εκκενωθούν οικισμοί και να καούν σπίτια.

Αμέσως δόθηκε εντολή εκκένωσης για τους οικισμούς, Αγία Παρασκευή Μενιδίου, Καποτά και Λεφαντώ. Οι κάτοικοι των παραπάνω περιοχών ειδοποιήθηκαν με μήνυμα μέσω του 112 προκειμένου να απομακρυνθούν.

Σύμφωνε με πληροφορίες, απειλήθηκε και η βόρεια πλευρά του στρατοπέδου, όπου βρίσκεται το τμήμα εξουδετέρωσης ναρκών. Στην περιοχή είχαν σπεύσει ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις, ενώ έγιναν οι απαραίτητες αντιπυρικές ζώνες. Το στρατόπεδο δεν διατρέχει άμεσο κίνδυνο καθώς η φωτιά κινήθηκε βορειότερα.

Δείτε βίντεο του ρεπόρτερ του enikos.gr Μίλτου Σακελλάρη από τη φωτιά στην περιοχή του στρατοπέδου «Καποτά»:

Φωτιά Πάρνηθα Καποτά

Σπίτια παραδόθηκαν στις φλόγες

Στις φλόγες τυλίχθηκαν αυτοκίνητα και σπίτια στην Αγία Παρασκευή στο Μενίδι αλλά και σε Άγιο Ιωάννη Ρώσο και Ντάρδιζα. Μέσα σε λίγα λεπτά άλλαξε η φορά του ανέμου και οι φλόγες μπήκαν στους οικισμούς. Η φωτιά κινείτο με φοβερή ταχύτητα και συνεχώς ξεπηδούσαν  νέες εστίες. Το έργο της κατάσβεσης δυσχεραίνουν οι πολύ ισχυροί άνεμοι.

Η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στη Φυλή, όπως επισήμανε σε ενημέρωση νωρίτερα ο εκπρόσωπος Τύπου του Πυροσβεστικού Σώματος, αντιπύραρχος Γιάννης Αρτοποιός, έχει επηρεάσει περιοχές νότια της Πάρνηθας στην ευρύτερη περιοχή της Ντάρδιζας αλλά και δυτικά, πλησίον των περιοχών Αγία Παρασκευή και Αμυγδαλέζα. Επιχειρούν 202 πυροσβέστες με 9 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 65 οχήματα και για την αεροπυρόσβεση έχουν διατεθεί 7 αεροσκάφη εκ των οποίων 2 από Σουηδία και 2 από Γερμανία καθώς και 8 ελικόπτερα εκ των οποίων το 1 για εναέριο συντονισμό. Ταυτόχρονα επιχειρούν ισχυρές δυνάμεις εθελοντών πυροσβεστών με πεζοπόρα τμήματα, δυνάμεις που έχει διαθέσει το Γενικό Επιτελείο Εθνικής ‘Αμυνας, η Ελληνική Αστυνομία, καθώς και υδροφόρες και μηχανήματα έργου της Περιφέρειας Αττικής.

Κάτοικοι φορτώνουν σε αυτοκίνητα λιγοστά υπάρχοντα και αποχωρούν από την περιοχή που έχει καλυφθεί από πυκνό καπνό. Eκτός από τα εναέρια μέσα στην Πάρνηθα επιχειρεί και το ερπυστριοφόρο της Πυροσβεστικής που νωρίς το πρωί της Τετάρτης έσβησε φωτιές μέσα από τις αυλές των σπιτιών.

Δείτε συγκλονιστικές εικόνες από τη φωτιά στον οικισμό Αγία Παρασκευή στο Μενίδι:

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ