Ινδία: Προσγειώθηκε με επιτυχία στον νότιο πόλο της Σελήνης ο πύραυλος Chandrayaan-3

Στην κλειστή λέσχη των διαστημικών υπερδυνάμεων του κόσμου, μπήκε σήμερα η Ινδία, μετά την επιτυχή προσελήνωση διαστημικού της σκάφους στο νότιο τμήμα του δορυφόρου της Γης. Ο ινδικός πύραυλος Chandrayaan-3 προσεληνώθηκε με επιτυχία στον Νότιο Πόλο της Σελήνης, όπως ανακοίνωσε ο Ινδικός Οργανισμός Διαστημικής Έρευνας.

Το κατόρθωμα της Ινδίας έρχεται λίγες ημέρες μετά την αποτυχία της Ρωσίας να προσεληνώσει δικό της σκάφος στην ίδια, ανεξερεύνητη, περιοχή της Σελήνης. Το ρωσικό διαστημικό σκάφος συνετρίβη κατά την διάρκεια της προσέγγισης στην επιφάνεια της Σελήνης. Η προσελήνωση δεν είναι καθόλου εύκολη, όπως έδειξε η αποτυχία της Ρωσίας, καθώς και άλλες αποστολές, μεταξύ των οποίων και η πρώτη προσπάθεια της Ινδίας.

Η δεύτερη φορά όμως ήταν πιο τυχερή και πλέον η Ινδία είναι στο κλειστό κλαμπ στο οποίο έχουν μπει ως τώρα οι ΗΠΑ, η πρώην ΕΣΣΔ και η Κίνα, χώρες οι οποίες έχουν καταφέρει να προσεγγίσουν με επιτυχία την επιφάνεια της Σελήνης. Μάλιστα τώρα η Ινδία, είναι τώρα έτοιμη να εξερευνήσει μια περιοχή όπου κανένα άλλο διαστημικό σκάφος δεν έχει ποτέ φτάσει ως σήμερα, τον σεληνιακό, νότιο πόλο.

Ο νότιος πόλος

Είναι πολύ αυξημένο το επιστημονικό ενδιαφέρον στον νότιο πόλο της Σελήνης. Οι κρατήρες σε αυτή την περιοχή βρίσκονται μόνιμα στη σκιά και περιέχουν παγωμένο νερό, σύμφωνα με τις μέχρι στιγμής επιστημονικές πεποιθήσεις, οι οποίες απομένει τώρα να επιβεβαιωθούν.

Αυτό θα ήταν ένας κρίσιμος πόρος για τη επόμενη επανδρωμένη αποστολή στο φεγγάρι, που όπως όλα δείχνουν θα είναι η αποστολή Artemis της Nasa, η οποία στοχεύει να στείλει αστροναύτες στη Σελήνη και μάλιστα στην συγκεκριμένη περιοχή, στο νότιο πόλο. Ο Νότιος Πόλος είναι μια αχαρτογράφητη περιοχή που οι επιστήμονες πιστεύουν ότι θα μπορούσε να περιέχει ζωτικά αποθέματα παγωμένου νερού και άλλων πολύτιμων στοιχείων.

Όταν το διαστημικό σκάφος της Ινδίας προσεληνώθηκε, όλοι οι Ινδοί και κυρίως οι επιστήμονες που παρακολουθούσαν την διαδικασία από το διαστημικό κέντρο στην πόλη Μπενγκαλούρου, ξέσπασαν σε επευφημίες και χειροκροτήματα. Το σκάφος μεταφέρει ένα διαστημικό ερευνητικό ρόβερ, το οποίο θα κάνει, αν όλα πάνε καλά, έρευνες σε σημείο στο οποίο μέχρι στιγμής δεν έχει φτάσει ο άνθρωπος. «Είναι μια ιστορική μέρα», έγραψε ο πρωθυπουργός Ναρέντρα Μόντι, στο Twitter.

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ