Φωτιά στην Πάρνηθα: Η αναμέτρηση με την πύρινη κόλαση – Εθελοντές πυροσβέστες μιλούν στο enikos.gr

Με αυταπάρνηση και αυτοθυσία έχουν ριχτεί για δεύτερη ημέρα στη μάχη με τις φλόγες οι ήρωες εθελοντές της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, καταβάλλοντας υπεράνθρωπες προσπάθειες να σώσουν ό,τι μπορούν από την πύρινη κόλαση στην Πάρνηθα. Σπίτια, επιχειρήσεις και αυτοκίνητα έγιναν στάχτη στη Φυλή και στο Μενίδι, ενώ την ίδια ώρα το πύρινο μέτωπο έχει περάσει στον Εθνικό Δρυμό, και κινείται ανατολικά μέσα σε μία χαράδρα του.

Φωτιά στην Πάρνηθα: Δραματικές εικόνες από την τιτάνια μάχη με τις φλόγες – Με λεκάνες, κουβάδες και λάστιχα σώζουν ό,τι μπορούν

Της Κωνσταντίνας Χαϊνά

Για ακόμη ένα καλοκαίρι, οι κόποι μίας ζωής και οι περιουσίες των κατοίκων που πάλευαν να αποκτήσουν, έχουν γίνει παρανάλωμα του πυρός. Οι εικόνες είναι αποκαρδιωτικές, με τους εθελοντές πυροσβέστες να επιχειρούν με αμείωτο ρυθμό, σε 12ωρες βάρδιες, στις εστίες που ξεπηδούν συνεχώς, με τους ανέμους να είναι ο μεγαλύτερος εχθρός τους. Στο πλευρό τους, βρίσκονται οι πολίτες, οι οποίοι με κίνδυνο της ζωής του αρνούνται να εγκαταλείψουν τον τόπο τους, κι ας έχει παραδοθεί στην πύρινη λαίλαπα.

Φωτιά στην Πάρνηθα: Αγωνιώδεις εκκλήσεις για «βοήθεια» από κάτοικο που καιγόταν το σπίτι του – ΒΙΝΤΕΟ

«Βρισκόμαστε από χθες εδώ πάνω και επιχειρούμε όπου μπορούμε και όπου χρειάζεται η βοήθειά μας. Είμαστε 7 εθελοντές με δύο οχήματα, το ένα είναι με 600 λίτρα νερό και το άλλο είναι μεγαλύτερο με 7 τόνους. Ξεκινήσαμε την Τρίτη στη Φυλή, είναι πολύ δύσκολη η επιχείρησή μας γιατί είναι πάρα πολλές οι εστίες πυρκαγιάς» αναφέρει στο enikos.gr ο Απόλλωνας Γερόλυμπος, επικεφαλής της ομάδας Εθελοντών Δασοπυροσβεστών Διασωστών ΟΕΔΔ, ο οποίος βρίσκεται από την πρώτη στιγμή στο σημείο με το πλήρωμά του.

Φωτιά Πάρνηθα
Φωτογραφία: Ομάδα Εθελοντών Δασοπυροσβεστών Διασωστών ΟΕΔΔ
Φωτογραφία: Ομάδα Εθελοντών Δασοπυροσβεστών Διασωστών ΟΕΔΔ

Την ώρα που βρίσκονταν χθες το βράδυ στην περιοχή της Φυλής, όπου η φωτιά πήρε ανεξέλεγκτες διαστάσεις και οι πύρινες γλώσσες έφτασαν στα σπίτια, στη μάχη μαζί τους δεν δίστασαν να βρεθούν και 30-40 πολίτες, οι οποίοι είχαν ανέβει πάνω στο βουνό με τα μηχανάκια τους, και τραβούσαν τις μάνικες ώστε να βοηθήσουν όπως μπορούν στο έργο των εθελοντών πυροσβεστών. «Αυτές τις κρίσιμες ώρες είναι πολύ σημαντικό να βοηθάνε όσοι πολίτες αντέχουν. Την στιγμή που βρισκόμαστε πάνω στο βουνό και στα κατσάβραχα, είναι σωτήριο να έχουμε μία μάνικα γεμάτη με νερό».

Ωστόσο, όπως λέει ο ίδιος, υπάρχουν και εντάσεις ανάμεσα στους πυροσβέστες και στους κατοίκους που κινδυνεύουν να καούν τα σπίτια τους, ή καίγονται. «Καταλαβαίνουμε την ψυχολογία των πολιτών και για αυτό βρισκόμαστε εκεί για να τους σώσουμε και να τους βοηθήσουμε. Δυστυχώς, όταν η φωτιά καίει 10 σπίτια ταυτόχρονα, η Πυροσβεστική παίρνει αποφάσεις ποιο θα σώσουμε πρώτα. Οι αποφάσεις αυτές φυσικά δεν αρέσουν σε όλους και δημιουργούνται εντάσεις, αλλά όλα αυτά είναι κατανοητά. Καλό θα ήταν οι κάτοικοι να ακολουθούν τις εντολές και να συνεργάζονται μαζί μας, για να έχουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα».

Ο κ. Γερόλυμπος αναφέρθηκε και στο σημερινό πρωινό της Τετάρτης, το οποίο ήταν, για ακόμη μία φορά, εφιαλτικό. «Μας στείλανε στο στρατόπεδο του Καποτά όπου σβήσαμε κάποιες εστίες πυρκαγιάς μέσα στο στρατόπεδο και στο ξυλουργείο. Μετά φύγαμε από εκεί, και πήγαμε σε σπίτι που βρισκόταν εκεί κοντά και καιγόταν το γκαράζ. Γενικά τρέχουμε συνεχώς σε κάθε εστία και κάθε μέτωπο, κάνουμε ο,τιδήποτε μπορούμε».

Φωτιά Πάρνηθα
Φωτογραφία: Ομάδα Εθελοντών Δασοπυροσβεστών Διασωστών ΟΕΔΔ
Φωτιά Πάρνηθα
Φωτογραφία: Ομάδα Εθελοντών Δασοπυροσβεστών Διασωστών ΟΕΔΔ

«Μεγάλη η καταστροφή»

Στο enikos.gr μίλησε και ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εθελοντικών Οργανώσεων Δασοπροστασίας και Πυρόσβεσης, Σταύρος Σαλαγιάννης. Και αυτός, μαζί με την ομάδα του, επιχειρεί από την Τρίτη στις περιοχές με τα πύρινα μέτωπα. Ο ίδιος περιέγραψε την κατάσταση στη φωτιά στην Πάρνηθα με δύο λέξεις: Μεγάλη καταστροφή.

«Όσο περνάνε οι ώρες φαίνεται και πιο έντονα το πρόβλημα, φαίνεται πως κάτι κάνουμε λάθος και κάτι πρέπει να αλλάξει για να είμαστε πιο αποτελεσματικοί και να μην συναντάμε αυτές τις εικόνες καταστροφής. Βρισκόμαστε στην Πάρνηθα από χθες, οι συνθήκες είναι πολύ δύσκολες λόγω των έντονων ανέμων. Εμείς οι εθελοντές, οι Πυροσβέστες όπως και οι κάτοικοι που βάζουν πλάτη για να σωθεί ο τόπος τους, αλλά και τα εναέρια μέσα που επιχειρούν, δίνουμε μία μάχη πάνω από τις δυνάμεις μας».

Ο κ. Σαλαγιάννης εξέφρασε την ελπίδα του να κοπάσουν οι δυνατοί άνεμοι, ώστε να αλλάξουν τα δεδομένα και να μπορέσουν να επιχειρήσουν καλύτερα οι επίγειες δυνάμεις. «Πρέπει να κάνουμε μία πιο δυναμική επιχείρηση ώστε να περιορίσουμε το πύρινο μέτωπο. Τα λόγια περισσεύουν σε τέτοιες καταστάσεις».

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ