Χίος: Με… άρωμα Χόλιγουντ ο ρουκετοπόλεμος – Θα μεταδοθεί live στο Λας Βέγκας

Μεγάλο Σάββατο σήμερα και στην Χίο όλα είναι έτοιμα, για τον «απόλυτο άρχοντα» των εθίμων του Πάσχα στο νησί, τον Ρουκετοπόλεμο.

Ένα έθιμο που και φέτος αποτελεί πραγματικό μαγνήτη για επισκέπτες από πολλά μέρη της Ελλάδας και την Τουρκία. Σημειώνεται ότι φέτος το έθιμο θα κινηματογραφηθεί σε πραγματικό χρόνο και θα μεταδοθεί απευθείας στη μεγαλύτερη σφαίρα θεάματος στον κόσμο, στο Las Vegas, τη γνωστή MSG Sphere.

Πίσω από την κινηματογράφηση με κάμερες 360ο, βρίσκεται ο Αμερικανός σκηνοθέτης, Ντάρεν Αρονόφσκι, η ταινία του οποίου “Η Φάλαινα” πρωταγωνίστησε στα βραβεία Όσκαρ.

Η ομάδα του Αμερικανού σκηνοθέτη που αποτελείτο από 25 μέλη, έχει επισκεφθεί ήδη δύο φορές στην Χίο ενώ κατά την κινηματογράφηση, το βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου και της Κυριακής του Πάσχα, η ομάδα θα αποτελείται συνολικά από 85 άτομα. Το πλέον εντυπωσιακό όμως, είναι το γεγονός ότι, η Χίος επιλέχθηκε ανάμεσα σε 35 μέρη από όλον τον κόσμο για μία σειρά επεισοδίων που θα προβληθούν, στη MSG Sphere. Το MSG Sphere είναι μια σκηνή μουσικής και ψυχαγωγίας σε σχήμα σφαίρας που χτίζεται στο Paradise της Νεβάδας.

Σήμερα το απόγευμα παρουσία του υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου και βουλευτή Χίου Νότη Μηταράκη, του βουλευτή Χίου του ΣΥΡΙΖΑ/Προοδευτική Συμμαχία Ανδρέα Μιχαηλίδη, του δημάρχου Χίου Σταμάτη Κάρμαντζη και άλλων εκπροσώπων των τοπικών αρχών θα πραγματοποιηθεί η παραδοσιακή παρέλαση των «ρουκετατζήδων» στην παραλιακή ζώνη του Βροντάδου.

Τα συνεργεία των δύο συνοικιών του Αγίου Μάρκου και της Παναγίας Ερειθιανής που αμέσως μετά το «Χριστός Ανέστη» θα στοχεύσουν με χιλιάδες ρουκέτες, το ένα την εκκλησιά του άλλου, θα βαδίσουν και θα πάρουν θέση στους «ρουκετοσύρτες». Μαζί τους φυσικά και οι Βρονταδούσιοι ντόπιοι και απ’ όλο τον κόσμο που επιστρέφουν στο νησί τους ακόμα και ναυτικοί που ξεμπαρκάρουν για αυτόν το λόγο.

Η ρίψη των ρουκετών, θα γίνει σε καθορισμένες ώρες, με απόλυτη παύση την ώρα έλευσης των κατοίκων στις δύο Εκκλησίες, του Αγίου Μάρκου και Παναγίας Ερειθιανής, για την Αναστάσιμη θεία λειτουργία.

Οι αντιδράσεις

Κάτοικοι που διαμαρτύρονταν για τον ρουκετοπόλεμο, έστειλαν εξώδικο στον Δήμο Χίου, το οποίο κοινοποίησαν και στον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Χίου αλλά και στον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, με το οποίο ζητούσαν να μην πραγματοποιηθεί φέτος το έθιμο, το οποίο χαρακτηρίζουν παράνομο και επικίνδυνο για τις ζωές και τις περιουσίες τους.

Μεταξύ άλλων στο εξώδικο, το οποίο δημοσίευσε το enikos.gr, ανέφεραν ότι «στην περιοχή του Βροντάδου έχει επικρατήσει παρανόμως, όπως μαρτυρά και η κατάθεση το 2016 σχετικής βουλευτικής τροπολογίας για την νομιμοποίηση του φαινομένου, που όμως, δεν υπερψηφίστηκε από το Κοινοβούλιο, εν είδει εθίμου, η εκτόξευση ρουκετών μεταξύ των εκκλησιών των δύο ενοριών της περιοχής, του Αγίου Μάρκου και της Παναγίας της Ερυθιανής, κατά την Αναστάσιμη Ακολουθία, το βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου. Κάθε χρόνο, δίχως τον παραμικρό έλεγχο από την Πολιτεία και τις αρμόδιες προς τούτο αστυνομικές Αρχές, αλλά και χωρίς την παραμικρή κύρωση σε βάρος των συμμετεχόντων στην εν λόγω παράνομη δραστηριότητα, παρασκευάζονται και εκτοξεύονται δεκάδες χιλιάδες ρουκέτες, οι οποίες υποτίθεται ότι στοχεύουν τον τρούλο και το καμπαναριό της απέναντι εκκλησίας. Την ίδια στιγμή όμως, στοχεύουν κυριολεκτικά τα σπίτια μας και τις περιουσίες μας, ενώ θέτουν σε προφανή κίνδυνο τις ζωές μας. Άλλωστε, το Πάσχα του 2007 δύο συμπολίτες μας είχαν υποστεί καθολικά εγκαύματα από τον ρουκετοπόλεμο». 

Αντιδήμαρχος Τουρισμού Χίου: Λάθος να σκεφτόμαστε τον ρουκετοπόλεμο 5 ημέρες πριν από το Πάσχα – Χρειάζονται λύσεις με νηφαλιότητα

«Πρόκειται για ένα έθιμο 500 ετών, το οποίο διατηρούν οι κάτοικοι του Βροντάδου και δεν διοργανώνεται από κάποιον φορέα. Υπάρχουν και ορισμένοι που διαμαρτύρονται για τον ρουκετοπόλεμο. Οι διαμαρτυρίες αυτές άρχισαν όταν η κατάσταση ξέφυγε και οι ρουκέτες… έφευγαν από τις δύο Ενορίες προς κάθε κατεύθυνση» τόνισε ο αντιδήμαρχος Τουρισμού της Χίου, Κώστας Βεργίνας και συμπλήρωσε, μιλώντας στο enikos.gr:

«Από το 2018 και μετά υπάρχει για λόγους ασφαλείας μια καλύτερη οριοθέτηση, όπως το ότι είναι μικρότερος ο αριθμός των ρουκετών που εκτοξεύονται και το ότι ο Δήμος λαμβάνει μέτρα για την προστασία των ιδιοκτησιών, όπως η τοποθέτηση συρματοπλεγμάτων ασφαλείας στα σπίτια”.

“Δεν διαφωνούμε με τους κατοίκους που διαμαρτύρονται γιατί κι εμείς θέλουμε το έθιμο να τηρείται με ασφάλεια. Παρόλο που ο Δήμος ή κάποιο άλλο Νομικό Πρόσωπο δεν είναι υπεύθυνο για τη διοργάνωση του ρουκετοπολέμου, εμείς με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου λαμβάνουμε μέτρα προκειμένου να προλάβουμε ή να μετριάσουμε τις όποιες συνέπειες. Γι’ αυτό και κάθε χρόνο χρηματοδοτούμε μέτρα προστασίας και αποκατάστασης ιδιοκτησιών”.

Αναβρασμός επικρατούσε και στους κόλπους των συνεργείων των ρουκετατζήδων λόγω του ανθρωποκυνηγητού που έχει εξαπολύσει η Αστυνομία στην περιοχή τις τελευταίες ημέρες. “Απειλούσαν” δε, ότι εάν συνεχιστεί αυτή η αστυνομοκρατία, όπως υποστηρίζουν, δεν θα ρίξουν φέτος το Πάσχα ούτε μια ρουκέτα.

 

 

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ