«Χιονοστιβάδα» οι καταγγελίες για περιστατικά bullying στα σχολεία – «Πρέπει να σπάσουμε τη σιωπή»

Το τελευταίο περιστατικό σχολικού εκφοβισμού (bullying) σε σχολείο στο Ψυχικό όπου έγινε επίθεση μιας ομάδας έξι ανηλίκων σε 15χρονο συμμαθητή τους, τον οποίο έδεσαν στον λαιμό με ένα διάφανο σχοινί έχει προκαλέσει μεγάλη αναστάτωση σε πολλούς γονείς.

Του Μίλτου Σακελλάρη

Αυτό δεν ήταν το πρώτο, ούτε το τελευταίο συμβάν μέσα στο 2023 αλλά και το 2022 σε ολόκληρη τη χώρα, γεγονός που προβληματίζει τους ειδικούς. Ένας από αυτούς, με εξειδίκευση σε θέματα κυβερνοασφάλειας και σχολικού εκφοβισμού, ο πρώην Διευθυντής της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, Γιώργος Παπαπροδρόμου, σχολιάζει στο enikos.gr πως χρειάζεται παρέμβαση σε πολλά επίπεδα και διερωτάται «ζούμε αρμονικά; Σπάμε τη σιωπή;».

Η Εισαγγελική έρευνα στον Βόλο

Στις 21 Φεβρουαρίου διατάχθηκε έρευνα από τις εισαγγελικές αρχές του Βόλου, μετά τη μήνυση που κατέθεσαν οι γονείς ενός 13χρονου, ο οποίος έπεσε θύμα bullying μέσα στο σχολείο του. Το συμβάν σύμφωνα με τα όσα περιέγραψαν οι γονείς στη μηνυτήρια αναφορά τους έλαβε χώρα στις 14 Φεβρουαρίου, όταν ο ανήλικος δέχθηκε επίθεση από ένα άτομο, το οποίο φέρεται να ανήκει σε συμμορία ανηλίκων. Σύμφωνα με τα όσα μεταδόθηκαν εκείνες τις ημέρες ο 15χρονος δράστης κατέβασε το παντελόνι του μικρότερου μαθητή. Στο ίδιο σχολείο, όπως επισημαίνουν τοπικοί παράγοντες του Βόλου, δεν είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει κάτι αντίστοιχο. Στις αρχές του Ιανουαρίου είχε γίνει επίθεση από συμμορία με πέτρες εν ώρα μαθήματος, γεγονός που θορύβησε αρκετά τη σχολική κοινότητα.

Το άγριο ξύλο σε μαθήτρια στον Εύοσμο

Περιστατικό σχολικού εκφοβισμού καταγράφηκε και στον Εύοσμο Θεσσαλονίκης. Γονείς μίας ανήλικης κατήγγειλαν πριν από λίγες ημέρες πως το παιδί τους έχει πέσει δύο φορές θύμα ξυλοδαρμού μέσα σε γυμνάσιο της πόλης από συμμαθήτριές της. Όπως υποστήριξε η μητέρα της ανήλικης που πηγαίνει στην Γ’ Γυμνασίου, η δεύτερη επίθεση που δέχτηκε η κόρη της έγινε πριν περίπου 15ημέρες, ενώ ανέβηκε και βίντεο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

«Της έστησαν καρτέρι, την τράβηξαν από μια πιτσαρία όπου ήταν πίσω από το δημαρχείο και μια άλλη κοπέλα της τραβούσε τα μαλλιά και την χτυπούσε στο κεφάλι. Το βίντεο το τραβούσε μια τρίτη κοπέλα η οποία σε συνεννόηση με τη δράστιδα το ανέβασαν στο TikTok», δήλωσε πριν από λίγες ημέρες ο δικηγόρος της οικογένειας, Αθανάσιος Χατζάκος.

Η επίθεση με κατσαβίδι σε ΕΠΑΛ στο Περιστέρι

Πριν από μία εβδομάδα, όπως αποκάλυψε το enikos.gr, εξωσχολικοί επιτέθηκαν σε έναν 17χρονο μέσα σε ένα ΕΠΑΛ στο Περιστέρι. Το άτυχο παιδί καθόταν με τέσσερα κορίτσια μέσα στο σχολείο. Κάποια στιγμή δυο άτομα πήδηξαν από τα κάγκελα και μπήκαν μέσα στο σχολείο. Ένας μαθητής που ήταν μέσα στο σχολείο τους έκανε νεύμα και μετέδιδε ζωντανά με το κινητό του τηλέφωνο.  Όταν πλησίασαν το παιδί ο άλλος ανήλικος που τραβούσε το βίντεο τους είπε «όχι ρε παιδιά δεν είναι αυτός». Παρά την προειδοποίηση οι άγνωστοι επιτέθηκαν στον ανήλικο με μανία και άρχισαν να τον χτυπούν με αποτέλεσμα να καταλήξει στο νοσοκομείο. Αυτό ήταν ένα από τα πολλά περιστατικά ξυλοδαρμού που έχουν καταγραφεί τους τελευταίους μήνες μέσα σε σχολεία, ενώ οι συμμορίες ανηλίκων αυξάνουν την παραβατική τους δράση.

«Μου έριξαν βιβλίο στο κεφάλι»

Ακόμη ένα σοβαρό περιστατικό εκφοβισμού σε σχολείο έλαβε χώρα έλαβε χώρα στα μέσα Νοεμβρίου στα Κάτω Πατήσια. Θύμα ήταν ένας μαθητής της Β’ Γυμνασίου, ο οποίος περιέγραψε πως συμμαθητές τους του πέταξαν ένα βιβλίο στο κεφάλι. Όταν το παιδί απευθύνθηκε σε καθηγήτριά του, εκείνη του είπε να ενημερώσει τον διευθυντή. Τότε η μητέρα του άτυχου μαθητή είχε δηλώσει, αμέσως μετά το συμβάν, πως: «Τον έβριζαν χωρίς λόγο, του ευχήθηκαν να πάει στον τάφο. Ήταν μπροστά καθηγητής, ο υποδιευθυντής καθόταν επίσης με σταυρωμένα τα χέρια και όταν το παιδί σήκωσε το χέρι του για να προστατευτεί, τότε ο καθηγητής είπε δεν χρησιμοποιούμε βία».

Παπαπροδρόμου: Πρέπει να σπάσουμε τη σιωπή και οι γονείς να αναλάβουμε δράση

Τα αυξανόμενα περιστατικά βίας μέσα στα σχολεία προκαλούν ανησυχία στους ειδικούς. Ο Γιώργος Παπαπροδρόμου, πρώην Διευθυντής της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, ειδικός σε θέματα κυβερνοασφάλειας και σχολικού εκφοβισμού, σχολιάζει στο enikos.gr πως υπάρχει μία μεικτή πραγματικότητα: συλλήβδην βιώνουμε τον κανονικό εκφοβισμό και τον τεχνολογικό εκφοβισμό μέσα στα σχολεία.

«Όταν μιλάμε για εκφοβισμό μιλάμε με ρόλους θύτη και θύματος. Ο  θύτης μπορεί να είναι πρώην θύμα. Σίγουρα πίσω από αυτά τα φαινόμενα κρύβονται κοινωνικοοικονομικοί όροι ή αδιαφορίας οικογενειακού περιβάλλοντος. Το παιδί εισπράττει τα πάντα. Συνήθως τα παιδιά ως ευάλωτη ομάδα ανήκουν και περιλαμβάνονται σε αυτές τις περιπτώσεις. Χρειάζεται υποστήριξη στα θύματα. Εμείς απλά βλέπουμε το περιστατικό και το ανεχόμαστε. Υπάρχει και αυτός ο ρόλος. Και εμείς θα πρέπει να κάνουμε κάτι. Θα πρέπει να ενημερώνουμε τα παιδιά μας. Θα πρέπει να σπάσουμε τη σιωπή. Ζούμε αρμονικά; Σπάμε τη σιωπή;», διερωτήθηκε ο κ. Παπαπροδρόμου.

«Πολλές φορές έχουμε και διαδικτυακό εκφοβισμό. Και εδώ χρειάζεται σοβαρή διαχείριση. Η πολιτεία θα πρέπει να κινηθεί θεσμικά. Δεν αρκεί ένας νόμος και ένα πλαίσιο. Πρέπει οι γονείς να πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους. Να αξιοποιήσουν τους συλλόγους γονέων και κηδεμόνων. Μπορεί να βοηθήσει και ο εκάστοτε δήμος σε τοπικό επίπεδο με ενημερώσεις για τον εκφοβισμό. Πρέπει να καλούμε τους πραγματικά ειδικούς και να ενημερώνουμε παιδιά, γονείς και καθηγητές με επιστημονική προσέγγιση. Θεωρώ πως πρέπει να ενθαρρύνουμε συμπεριφορές και θετικά πρότυπα από τον αθλητισμό και την τέχνη και να στρέψουμε τα παιδιά προς τα εκεί. Εμείς, οι ενήλικες, πρέπει να αποφύγουμε συμπεριφορές που πληγώνουν τα παιδιά. Δεν φταίνε τα παιδιά, αλλά εμείς οι γονείς», ανέφερε σχετικά με το τι πρέπει να γίνει για να αντιμετωπιστούν και εν τέλει να περιοριστούν τα φαινόμενα εκφοβισμού μέσα και έξω από τα σχολεία σε όλη την ελληνική επικράτεια.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ