Χαρακόπουλος προς Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο: «Είμαστε εφήμεροι, χρέος να διαφυλάξουμε την αειφορία του πλανήτη» – ΦΩΤΟ και ΒΙΝΤΕΟ

«Ο σεβασμός στο φυσικό περιβάλλον, ο σεβασμός στη δημιουργία είναι πρωτίστως σεβασμός στον Δημιουργό και Κτίστη των απάντων. Όλοι εμείς είμαστε εφήμεροι ένοικοι τούτου του κόσμου. Έχουμε, όμως, χρέος να διατηρήσουμε την αειφορία του πλανήτη για τα παιδιά μας και τις επόμενες γενιές έως της συντελείας του αιώνος». Τα παραπάνω τόνισε ο Γενικός Γραμματέας της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης Ορθοδοξίας (ΔΣΟ), Μέλος της Βουλής των Ελλήνων, δρ Μάξιμος Χαρακόπουλος στην προσφώνησή του προς τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο, με αφορμή την τελετή της νέας Ινδίκτου, της έναρξης του νέου εκκλησιαστικού έτους, που πραγματοποιήθηκε στο Φανάρι.

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης χοροστάτησε κατά την Θεία Λειτουργία της εορτής της Ινδίκτου στον Πατριαρχικό Ναό του Αγίου Γεωργίου εν Συνοδική συγχοροστασία. Παρέστη συμπροσευχόμενος και ο Μητροπολίτης Κιέβου και πάσης Ουκρανίας κ. Επιφάνιος.

Στη Κωνσταντινούπολη τον επικεφαλής του διεθνούς θεσμού κ. Μάξιμο Χαρακόπουλο, συνόδευσαν ο Πολωνός βουλευτής, Πρόεδρος της Γενικής Συνέλευσης της ΔΣΟ, κ. Ευγένιος Τσικβίν, και οι Σύμβουλοι δρ Κώστας Μυγδάλης και δρ Αλέξανδρος Φομένκο. Την Ελληνική Κυβέρνηση εκπροσώπησε ο υφυπουργός Εξωτερικών κ. Γιώργος Κώτσηρας.

Ο «πράσινος» Πατριάρχης

Σημειώνεται ότι η 1η Σεπτεμβρίου είναι αφιερωμένη, από το 1989, και στην προσευχή υπέρ της προστασίας του φυσικού περιβάλλοντος. Αναφορικά με αυτό ο Γ.Γ. της ΔΣΟ στην προσφώνησή του απευθυνόμενος προς τον πατριάρχη σημείωσε ότι «εγκαίρως έχετε κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου για την απειλή που συνιστά για την ανθρωπότητα η αλόγιστη χρήση αν όχι κατάχρηση των φυσικών πόρων και η συνακόλουθη περιβαλλοντική υποβάθμιση, η ερημοποίηση, η μόλυνση της ατμόσφαιρας, η αδυναμία πρόσβασης όλων σε πόσιμο νερό.

Και η κλιματική αλλαγή εξαιτίας της ανθρώπινης συμπεριφοράς, που πια παίρνει διαστάσεις κλιματικής κρίσης, πυροδοτεί ευρύτερες ανακατατάξεις, όπως οι μεταναστευτικές ροές προς αναζήτηση καλύτερων συνθηκών διαβίωσης. Εγκαίρως τα έχετε επισημάνει όλα αυτά και δικαίως έχετε αποκληθεί ο “πράσινος” πατριάρχης. Είμαι βέβαιος ότι για τον ιστορικό του μέλλοντος οι παρεμβάσεις σας με στόχο την ευαισθητοποίηση της διεθνούς κοινότητας σε θέματα περιβάλλοντος και οικολογικής ισορροπίας θα αποτελέσουν ξεχωριστό κεφάλαιο».

Αγωνία για αποκατάσταση της ειρήνης

Ο Μάξιμος Χαρακόπουλος συνεχάρη τον Οικουμενικό Πατριάρχη «για την ακαταπόνητη προσπάθεια που καταβάλλετε καθ’ όλην την διάρκεια της πατριαρχικής ποιμαντορίας σας να ακουστεί ο λόγος του Θεού στις εκκλησιές που σιώπησαν απότομα μετά τα τραγικά γεγονότα του 1922. Και το πετυχαίνετε τούτο παρά τα εμπόδια που αναφύονται, όπως αποδείξατε και με την πρόσφατη λειτουργία στην Παναγία Σουμελά τον δεκαπενταύγουστο, γεγονός που συγκίνησε όλο τον ορθόδοξο κόσμο».

Ταυτόχρονα, εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι «και κατά το εκκλησιαστικό έτος στο οποίον σήμερα εισερχόμεθα, θα μπορέσετε να φέρετε σε πέρας τους στόχους του Οικουμενικού Πατριαρχείου. Στόχους που εκπορεύονται από την αγωνία σας για την ενότητα της Ορθοδοξίας, την αποκατάσταση της ειρήνης, όπου αυτή υποφέρει από τις δυνάμεις του αναθεωρητισμού, όπως συμβαίνει την παρούσα στιγμή στην Ουκρανία, τον σεβασμό των δικαιωμάτων όλων των ανθρωπίνων όντων».

Ο επικεφαλής του διεθνούς θεσμού των Ορθοδόξων βουλευτών κατέληξε αναγνωρίζοντας ότι ο Οικουμενικός Πατριάρχης «όλ’ αυτά τα χρόνια της λειτουργίας της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης Ορθοδοξίας στάθηκε ηθικός συμπαραστάτης των προσπαθειών μας, πνευματικός οδηγός των αποφάσεών μας, καθοριστικός αρωγός των ενεργειών μας».

Μετά το πέρας της τελετής ο Μάξιμος Χαρακόπουλος ενεχείρισε στον Πατριάρχη Βαρθολομαίο και στον Μητροπολίτη Κιέβου Επιφάνιο αριθμημένα ανάτυπα χαλκογραφίας του Παναγίου Τάφου, που εξέδωσε η ΔΣΟ για την επετειακή 30η Γενική της Συνέλευση.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ