Χανιά: Φιλανθρωπικό ίδρυμα δεν διαθέτει υποδομές για ανήλικες με ψυχολογικά προβλήματα

Με δικαστική εντολή απομακρύνθηκε από το σπίτι της ανήλικη στο Ρέθυμνο, καθώς το οικογενειακό της περιβάλλον κρίθηκε ακατάλληλο λόγω σοβαρών ενδοοικογενειακών προβλημάτων. Ωστόσο, το κορίτσι δεν έγινε αποδεκτό από το φιλανθρωπικό ίδρυμα που επρόκειτο να το φιλοξενήσει καθώς παιδοψυχίατρος έκρινε πως θεωρείται «άτομο υψηλού κινδύνου για εκδήλωση σοβαρών ψυχικών διαταραχών».

Σύμφωνα με πληροφορίες του Flashnews.gr, το κορίτσι αρχικά φιλοξενήθηκε σε δομή του Ρεθύμνου, αλλά με εντολή του Εισαγγελέα ανηλίκων του Πρωτοδικείου Ρεθύμνου αποφασίστηκε  να μεταφερθεί στο ίδρυμα Αγ. Νεκταρίου «Η στέγη κοριτσιών» στα Χανιά.

Ωστόσο, όπως αναφέρει η ιστοσελίδα, με εντολή του Εισαγγελέα Εφετών ζητήθηκε γνωμάτευση από παιδοψυχίατρο, ο οποίος έκρινε ότι «θα πρέπει η εν λόγω ανήλικη να θεωρείται άτομο υψηλού κινδύνου για εκδήλωση σοβαρών ψυχικών διαταραχών».

Έτσι, η εν λόγω γνωμάτευση είχε ως αποτέλεσμα να μην πραγματοποιηθεί η φιλοξενία της ανήλικης από το συγκεκριμένο φιλανθρωπικό ίδρυμα .

Μιλώντας για το περιστατικό η πρόεδρος του ιδρύματος Μαρούσα Χατζηλάρη διευκρίνισε στο Flashnews.gr ότι «το φιλανθρωπικό ίδρυμα Αγ. Νεκταρίου “Η στέγη κοριτσιών”, δεν μπορεί να φιλοξενήσει το κορίτσι από το Ρέθυμνο γιατί έχει ψυχολογικά προβλήματα και το ίδρυμά μας, δεν έχει την υποδομή και το κατάλληλο προσωπικό για να φιλοξενεί – περιθάλπει τέτοια παιδιά. Πρώτα πρέπει να διασφαλίζουμε την σωματική και ψυχική υγεία των 17 παιδιών που φιλοξενούνται αυτό το χρονικό διάστημα .

Το ίδρυμά μας φιλοξενεί παιδιά ορφανά, εγκαταλελειμμένα, άπορα, ηλικίας έως 12 ετών. Όμως ακόμη και αν – με απόφαση του Δ.Σ. – προσπεράσουμε το θέμα της ηλικίας, τα παιδιά πρέπει να είναι απόλυτα υγιή γιατί όπως ανέφερα δεν έχουμε ούτε την κατάλληλη υποδομή, ούτε το προσωπικό για παιδιά με προβλήματα υγείας.

Όλα αυτά τα είχαμε αναφέρει πριν εκδώσει την διάταξη ο Εισαγγελέας Ρεθύμνου, άρα το πρόβλημα δεν δημιουργείται από εμάς, αλλά από άλλους παράγοντες».

Τέλος, το τοπικό μέσο αναφέρει ότι ο Εισαγγελέας Εφετών αποφάσισε να μην εκτελεστεί προσωρινά η διάταξη του Εισαγγελέα Ρεθύμνου και η ανήλικη να παραμείνει στην δομή του Ρεθύμνου ή να φιλοξενηθεί σε οποιαδήποτε άλλη δομή με κατάλληλη μονάδα προς περίθαλψη ψυχικώς παθόντων προσώπων.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ