Nordic Monitor: Η ΜΙΤ συνεχίζει την κατασκοπεία στην Ελλάδα

Έντονη κατασκοπευτική δραστηριότητα στην Ελλάδα έχει η Τουρκία μέσω της μυστικής υπηρεσίας MIT, σύμφωνα με νέο δημοσίευμα του Nordic Monitor.

του Μίλτου Σακελλάρη

Βάσει των απόρρητων εγγράφων που έλαβε και δημοσίευσε η ιστοσελίδα, η τουρκική υπηρεσία πληροφοριών υπέβαλε έκθεση με ημερομηνία 2 Μαρτίου 2023, λίγο περισσότερο από δύο εβδομάδες αφότου ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας επισκέφθηκε τη ζώνη του σεισμού για να εκφράσει την αλληλεγγύη της χώρας του και τη συνεχή υποστήριξη για διάσωση και ανακούφιση προσπάθειες.

Στην έκθεση που δημοσιεύεται περιγράφεται λεπτομερώς το έργο της υπηρεσίας κατασκοπείας στην ελληνική επικράτεια για τον εντοπισμό Γκιουλενιστών, της ομάδας που ασκεί κριτική στον πρόεδρο της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σε μια σειρά θεμάτων, από την αλυτρωτική και επιθετική εξωτερική πολιτική έως τη διάχυτη διαφθορά στην κυβέρνηση, τη βοήθεια αλλά και τη συνεργασία με ομάδες τζιχαντιστών. «Η έκθεση της MIT καθιστά σαφές ότι οι διπλωματικές χειρονομίες και οι ωραίες κινήσεις σε πολιτικό επίπεδο δεν μεταφράστηκαν πραγματικά σε περιορισμό της δράσης της υπηρεσίας κατασκοπείας της Τουρκία. Μάλλον το αντίθετο συνέβη καθώς η MIT ενέτεινε την κατασκοπεία και την παρακολούθηση της στην Ελλάδα», τονίζεται στο δημοσίευμα του Nordic Monitor.

Το δημοσίευμα τονίζει επιπρόσθετα πως οι μυστικές υπηρεσίες της χώρας λειτουργούν υπό την καθοδήγηση του Τούρκου προέδρου, ο οποίος έχει θέσει ως επικεφαλής της MIT τον έμπιστό του, Χακάν Φιντάν.

Πάντως, η κατασκοπευτική δραστηριότητα σε ξένο έδαφος, ειδικά στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ, με στόχο επικριτές του Τούρκου προέδρου, δημοσιογράφους και ακτιβιστές έχει επίσης προκαλέσει αντιδράσεις σε αρκετές χώρες τα τελευταία χρόνια. Είναι ενδεικτικό πως αρκετοί πληροφοριοδότες αλλά και πράκτορες της ΜΙΤ έχουν αντιμετωπίσει αρκετές φορές ποινικές ευθύνες για τη δράση τους.

Σύμφωνα με τα όσα τονίζει στο δημοσίευμά του το Nordic Monitor, ο Ερντογάν έχει βάλει στο στόχαστρο οπαδούς του κινήματος Γκιουλέν, εμπνευσμένο από τον Τούρκο μουσουλμάνο κληρικό Φετουλάχ Γκιουλέν, που κατοικεί στις ΗΠΑ, από τότε που οι έρευνες για διαφθορά τον Δεκέμβριο του 2013 για προγράμματα παραβίασης κυρώσεων στο Ιράν ενοχοποίησαν τον τότε πρωθυπουργό Ερντογάν, τα μέλη της οικογένειάς του και τις επιχειρήσεις και την πολιτική του.

ΜΙΤ Τουρκία κατασκοπεία Ελλάδα

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ