Blue Horizon: Προφυλακιστέοι κρίθηκαν ο πλοίαρχος και ο ύπαρχος – Ελεύθεροι υποπλοίαρχος και λοστρόμος

Προφυλακιστέοι κρίθηκαν λίγο πριν από τις πέντε τα ξημερώματα της Δευτέρας ο Πλοίαρχος και ο Ύπαρχος του Blue Horizon για τον τραγικό θάνατο του 36χρονου Αντώνη Καρυώτη στο λιμάνι του Πειραιά. Ανακριτής και εισαγγελέας διαφώνησαν για την προφυλάκιση ή μη του υποπλοιάρχου και του λοστρόμου και αφέθηκαν ελεύθεροι. Έτσι την τελική απόφαση θα λάβει το δικαστικό συμβούλιο.

Blue Horizon: «Γλίστρησε κι αυτός κι εγώ» υποστήριξε ο ύπαρχος – Συμπληρωματική δίωξη στον πλοίαρχο

Σημειώνεται ότι ο υποπλοίαρχος νοσηλεύεται με ισχαιμικό επεισόδιο στο νοσοκομείο και μετέβη εκεί η ανακρίτρια, προκειμένου να απολογηθεί.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στον πλοίαρχο, που κατηγορείτο για επικίνδυνη παρέμβαση στις θαλάσσιες συγκοινωνίες, ασκήθηκε συμπληρωματική δίωξη για θανατηφόρα έκθεση.

Blue Horizon: Αποκαλυπτικός διάλογος μεταξύ καπετάνιου και υπάρχου – «Έπεσε στη θάλασσα… Πρέπει να έχει σκοτωθεί»

Ο ίδιος στην κατάθεσή του φέρεται να υποστηρίζει ότι έπραξε τα δέοντα σύμφωνα τους κανονισμούς, όταν ενημερώθηκε ότι υπάρχει άνθρωπος στη θάλασσα και ενημέρωσε το λιμενικό.

Από την πλευρά του ο ύπαρχος στην κατάθεσή του, φέρεται να υποστηρίζει, σύμφωνα με πληροφορίες, ότι αναλαμβάνει την ευθύνη για ό,τι συνέβη αλλά δεν αποδέχεται το νομικό χαρακτηρισμό της πράξης ανθρωποκτονία από ενδεχόμενο δόλο. Πάτησε στο νύχι του καταπέλτη. Γλίστρησε κι αυτός κι εγώ. Εκείνος έπεσε. Ήθελα να πέσω να βοηθήσω αλλά είχε ήδη απομακρυνθεί το πλοίο» φέρεται να ισχυρίστηκε ο ίδιος στην απολογία του. Πρόσθεσε ότι όταν «γύρισε προς τα πίσω για να πάρω σωστικό μέσο ο άνθρωπος είχε πνιγεί από την περιδίνηση».

Blue Horizon: «Δεν γνώριζα ακριβώς τι είχε συμβεί» – Όσα υποστήριξε ο πλοίαρχος στο υπόμνημά του για τη δολοφονία του Αντώνη

Το κατηγορητήριο για τον ύπαρχο:

«Αφού απομάκρυνες το τελευταίο σκοινί πρόσδεσης του πλοίου από τον κάβο της προβλήτας, προκειμένου το πλοίο να αναχωρήσει και επέστρεψες στη ράμπα επιβίβασης οχημάτων ( καταπέλτης ) ενόσω ακόμη αυτή δεν είχε ανελκυστεί αλλά εφαπτόταν στην προβλήτα του λιμένος, όταν αντελήφθης ότι ο Αντώνης Καρυώτης ανέβηκε τρέχοντας στην ράμπα επιβίβασης οχημάτων με σκοπό να επιβιβαστεί στο πλοίο και ενώ ο τελευταίος επανερχόταν επανειλημμένως σε μια διαρκή προσπάθεια του να επιβιβαστεί, εσύ επέμεινες συνεχίζοντας τις επανειλημμένες ωθήσεις σου σπρώχνοντας και τραβώντας τον με τα χέρια σου προς την προβλήτα, φωνάζοντας του “έξω ρε”, μολονότι στο μεταξύ είχαν τεθεί σε λειτουργία οι μηχανές του πλοίου και αυτό είχε ήδη αρχίσει να απομακρύνεται από την προβλήτα, με αποτέλεσμα ο Αντώνης Καρυώτης, υφιστάμενος την ως άνω σωματική βία από εσένα, να πέσει στο κενό που δημιουργήθηκε εκ της κίνησης του πλοίου μεταξύ της προβλήτας και του καταπέλτη, ο οποίος δεν είχε ακόμη ανελκυθεί και ασφαλιστεί και να βρεθεί στην θάλασσα, στο σημείο που αναδεύονταν τα ύδατα έμπροσθεν των μηχανών των πλοίων ( στην πρύμνη).

Επιπροσθέτως, αμέσως μετά την πτώση του Αντώνη Καρυώτη στη θάλασσα και ενώ τον παρατηρούσες καθώς εκείνος αναδευόταν εντός των υδάτων κοντά στην επιφάνεια της θάλασσας συνέπεια της κίνησης των μηχανών του πλοίου, ήτοι ευρίσκετο σε κατάσταση που αδυνατούσε να επιπλεύσει κολυμπώντας, έδωσες την έγκριση για άμεση αναχώρηση φωνάζοντας στο φορητό VHF που κρατούσες την φράση ” φεύγουμε φεύγουμε “, με αποτέλεσμα να μην δρομολογηθούν όλες οι ενδεδειγμένες προβλεπόμενες ενέργειες.

(Παύση μηχανών, ρίψη σωσίβιου, χρήση σωσίβιας λέμβου κλπ). Συνέπεια της ως άνω συμπεριφοράς σου, ήταν να επέλθει εντός ολίγων λεπτών από την πτώση στην θάλασσα, ο θάνατος του Αντώνη Καρυώτη εκ πνιγμού, από εισρόφηση θαλασσίου ύδατος, αποτέλεσμα που προέβλεψες και αποδέχτηκες ως ενδεχόμενο να επέλθει».

Ηχητικό ντοκουμέντο φέρνει στο φως όσα ειπώθηκαν μέσω ενδοεπικοινωνίας δευτερόλεπτα μετά τον πνιγμό του 36χρονου Αντώνη στο λιμάνι του Πειραιά. Το Blue Horizon εχει αποπλεύσει και στους διαλόγους ακούγεται ο πλοίαρχος να ρωτάει τα μέλη του πληρώματος τι έχει συμβεί στον καταπέλτη. Ενημερώνεται ότι υπάρχει άνθρωπος στη θάλασσα και φωνάζει.

Αμέσως μετά, ο πλοίαρχος δίνει εντολή να κατεβάσει ταχύτητα το πλοίο και κάνει ερωτήσεις προκειμένου να μάθει ποιος έπεσε στη θάλασσα. Ρωτάει αν επιπλέει και ζητά από τον ύπαρχο να του δώσει λεπτομέρειες για το συμβάν. Ακούγεται να ενημερώνει το Ά λιμενικό τμήμα.

Και οι 4 κατηγορούμενοι έχουν καταθέσει υπόμνημα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο ύπαρχος που έχει ολοκληρώσει την απολογία του, αποδέχεται το μερίδιο των ευθυνών που του αναλογούν, αρνείται όμως την κατηγορία που του αποδίδεται της ανθρωποκτονίας με ενδεχόμενο δόλο.

Τι ισχυρίζεται ο καπετάνιος

Σύμφωνα με όσα αναφέρει η ΕΡΤ, στο απολογητικό υπόμνημα που παρέδωσε στην ανακρίτρια, ο πλοίαρχος ισχυρίζεται ότι:

«Ζήτησα άδεια απόπλου την οποία έλαβα 21:12. Στις 21:13 ενημερώθηκα ότι το πλοίο είχε αποδεθεί. Επικοινώνησα εκ νέου με τον ύπαρχο που βρισκόταν στον καταπέλτη και μου είπε όλα έχουν καλώς. Στις 21.14 ο ύπαρχος φώναζε έντονα καπτεν, καπτεν. Κατάλαβα ότι κάτι ασυνήθιστο συμβαίνει, κοίταξα στην οθόνη και είδα ίσα ίσα έναν άνθρωπο να πέφτει στην θάλασσα. Ακαριαία έδωσα εντολή να μειώσει το πλοίο ταχύτητα και να ενημερωθεί το Α’ λιμενικό τμήμα. Δεν ήξερα τι είχε συμβεί. Φώναζα τι έχει γίνει ρε παιδιά; Δεν έκανα κράτει μηχανές διότι το πλοίο θα έμενε ακυβέρνητο με κίνδυνο ζωής πληρώματος και επιβατών και κίνδυνο σύνθλιψης του ανθρώπου που εχει βρεθεί στη θάλασσα».

Τι ισχυρίζεται ο ύπαρχος

Πάτησε στο “νύχι” του καταπέλτη και έχασε την ισορροπία του, όπως τονίζει. «Εκείνος έπεσε. Κι εγώ κινδύνεψα να πέσω δύο φορές. Toν έσπρωξα δύο φορές μια από την δεξιά και μια μετά στο κέντρο όταν ο ίδιος κάνει κυκλωτική κίνηση. Την τρίτη φορά είχα παρατεταμένα τα χέρια μου για να μην περάσει. Την πρώτη φορά φοβήθηκα, την δεύτερη ήθελα να πέσω να βοηθήσω αλλά είχε ήδη απομακρυνθεί το πλοίο. Μόλις έπεσε στο νερό φωνάζω Captain, Άνθρωπος στη θάλασσα. Αυτό προκύπτει από το μαύρο κουτί και το ημερολόγιο του πλοίου. Γύρισα αμέσως προς τα πίσω για να πάρω σωστικό μέσο αλλά ο άνθρωπος είχε πνιγεί από την περιδίνηση».

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ