Αττική: Καρατομήσεις για τη μαφία αδειών οδήγησης – «Ξηλώθηκαν» 50 υπάλληλοι της Γενικής Διεύθυνσης Μεταφορών

Μια νέα μεγάλη υπόθεση απόκτησης διπλωμάτων και άλλων αδειών οδήγησης με μαύρο χρήμα βρίσκεται πίσω από την πρόσφατη απόφαση να απομακρυνθούν οι διευθυντές αλλά και όλα τα στελέχη της Γενικής Διεύθυνσης Μεταφορών της Περιφέρειας Αττικής. Μετά από εντολή του περιφερειάρχη Αττικής, Νίκου Χαρδαλιά, αποφασίστηκε να «ξηλωθούν» και οι 50 υπάλληλοι της Γενικής Διεύθυνσης. Όπως αναφέρουν οι πληροφορίες της Realnews, από αυτούς τους 50 υπαλλήλους, οι 39 ελέγχονται ήδη για σύσταση και συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση με σκοπό τον προσπορισμό παράνομου χρήματος, μέσω διαφόρων παράτυπων διευκολύνσεων που παρείχαν για διπλώματα, άδειες, επαγγελματικά πιστοποιητικά οδήγησης, αλλά και για την έκδοση πινακίδων κυκλοφορίας.

Η έρευνα για την υπόθεση ξεκίνησε μετά από ανώνυμες καταγγελίες που δέχθηκε η Εθνική Αρχή Διαφάνειας πριν από μερικούς μήνες για ατασθαλίες και παράνομες πρακτικές από συγκεκριμένους υπαλλήλους. Όπως έδειξε η έρευνα, εντός των χώρων εξυπηρέτησης του κοινού είχαν εγκατασταθεί συγκεκριμένα άτομα που λειτουργούσαν ως «διεκπεραιωτές» των αιτημάτων των πολιτών. Τα άτομα αυτά βρίσκονταν σε απόλυτη συνεννόηση με υψηλόβαθμα και έμπειρα υπηρεσιακά στελέχη της Περιφέρειας Αττικής και δέχονταν σε μετρητά διάφορα χρηματικά ποσά από τους πολίτες, ούτως ώστε να επιταχύνουν τα αιτήματά τους.

Είχαν… γραφεία!

Τα παράνομα χρηματικά ποσά διέφεραν κάθε φορά. Παράλληλα, η λίστα των «υπηρεσιών» που προσέφεραν φέρεται ότι περιελάμβανε από τη χάλκευση των αποτελεσμάτων για την απόκτηση αδειών οδήγησης μέχρι την επίσπευση των αιτημάτων για έκδοση πινακίδων κυκλοφορίας σε επαγγελματικά οχήματα. Μάλιστα, οι «διεκπεραιωτές» φαίνεται ότι είχαν καταλάβει ακόμα και… γραφεία εντός της Γενικής Διεύθυνσης Μεταφορών, γεγονός που πιστοποιεί ότι βρίσκονταν σε απόλυτη συνεννόηση με τους υπαλλήλους.

Οι πληροφορίες αναφέρουν πως από τους 39 που φέρονται να εμπλέκονται με τον έναν ή τον άλλον τρόπο στην εγκληματική οργάνωση, οι επτά είναι διευθυντές της Γενικής Διεύθυνσης Μεταφορών, οι 20 είναι τμηματάρχες ενώ οι υπόλοιποι 12 απλοί υπάλληλοι. Η έρευνα εξακολουθεί να βρίσκεται σε εξέλιξη, ενώ μέχρι σήμερα, για σύσταση εγκληματικής οργάνωσης έχουν ήδη παραπεμφθεί στη Δικαιοσύνη συνολικά οι 26 από τους 39 ελεγχόμενους υπαλλήλους. Επιπλέον, για την ίδια υπόθεση ερευνώνται και άλλα φυσικά πρόσωπα που συμμετείχαν στο κύκλωμα.

Δεν είναι η πρώτη φορά που οι καταγγελίες για παράνομα κέρδη από την έκδοση διπλωμάτων και αδειών οδήγησης αγγίζουν υπαλλήλους της Περιφέρειας Αττικής. Μόλις πριν από ενάμιση χρόνο, στα τέλη του 2022, είχε αποκαλυφθεί ότι άλλοι 13 υπάλληλοι της Διεύθυνσης Μεταφορών του Νοτίου Τομέα Αττικής συμμετείχαν σε εγκληματική οργάνωση για την έκδοση πλαστών διπλωμάτων οδήγησης. Από τον Μάρτιο μέχρι τον Νοέμβριο του 2022, οι υπάλληλοι αυτοί είχαν χορηγήσει παρανόμως πάνω από 340 διπλώματα σε υποψήφιους οδηγούς. Σε εκείνη την υπόθεση, μάλιστα, εμπλέκονταν και άλλα εννέα άτομα, τα οποία ήταν ιδιοκτήτες σχολών οδήγησης.

Αντίστοιχες περιπτώσεις, ωστόσο, έχουν καταγραφεί στο παρελθόν και σε Διευθύνσεις Μεταφορών στην Περιφέρεια Πελοποννήσου αλλά και στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας. Άλλωστε, δεν είναι μυστικό ότι η απόκτηση ενός διπλώματος ή άλλων πιστοποιητικών οδήγησης στην Ελλάδα είναι μία από τις συνηθέστερες περιπτώσεις όπου εμφανίζονται κρούσματα διαφθοράς, με τις παράνομες δοσοληψίες, τις «μίζες» και τα «λαδώματα» να αποτελούν σχεδόν προϋπόθεση για την έκδοση των σχετικών αδειών.

Η πρόσφατη απόφαση του Ν. Χαρδαλιά για την απομάκρυνση όλων των υπαλλήλων της Γενικής Διεύθυνσης Μεταφορών, είτε εμπλέκονται είτε όχι στην πρόσφατη υπόθεση, έχει ως στόχο να τερματίσει αυτή την παράνομη πρακτική. Συνεργάτες του περιφερειάρχη Αττικής διαμηνύουν ότι με τις αλλαγές προσώπων σε διοικητικές υπηρεσίες διαλύονται αυτόματα τα «συστήματα» που τυχόν έχουν στηθεί με την πολυετή παραμονή στελεχών σε συγκεκριμένες θέσεις. Έτσι, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι τη Γενική Διεύθυνση Μεταφορών θα στελεχώσουν πλέον νέοι υπάλληλοι, με υψηλά προσόντα, αποδεδειγμένα άψογη απόδοση και υποδειγματική συμπεριφορά προς τους πολίτες.

Νέες τεχνολογίες

Στις αλλαγές, όμως, που δρομολογούνται επιχειρείται να περιοριστεί στο ελάχιστο ή και να εκμηδενιστεί εντελώς η ανάγκη προσωπικής επαφής των υπαλλήλων με τους πολίτες. Αυτό θα επιτευχθεί με τη χρήση των νέων τεχνολογιών. Στόχος είναι η δημιουργία Smart Rooms με τη χρήση τεχνητής νοημοσύνης, που θα ελέγχουν σε πραγματικό χρόνο την πορεία των αιτημάτων των πολιτών. Το επόμενο διάστημα, θα γίνει υποχρεωτική η κατ’ οίκον παράδοση διπλωμάτων, αδειών και πινακίδων με έξοδα της περιφέρειας. Παράλληλα, από τον Ιούνιο θα ολοκληρώνεται αποκλειστικά ψηφιακά μια σειρά διαδικασιών, όπως η χορήγηση αντιγράφων αδειών οδήγησης και κυκλοφορίας, καθώς και η άρση παρακράτησης, ενώ ακολουθούν και οι ανανεώσεις των αδειών οδήγησης, συμπεριλαμβανομένων των ιατρικών εξετάσεων.

Διαβάστε εδώ το δημοσίευμα της Realnews

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ