Ανταπόκριση από το Ισραήλ: Το αύριο της Γάζας και τι σκέφτεται το Ισραήλ να κάνει μετά τη λήξη του πολέμου

Το πολεμικό Υπουργικό Συμβούλιο του Ισραήλ στη χθεσινή του συνεδρίαση αποφάσισε ότι θα συζητήσει τη μεταπολεμική διακυβέρνηση της Γάζας καθώς αυξάνεται η διεθνής πίεση για την παρουσίαση του σχεδίου, μετά τη λήξη του πολέμου. Την ίδια στιγμή πληθαίνουν οι πληροφορίες περί επικείμενης χερσαίας επιχείρησης στην Ράφα.

Ανταπόκριση από το Τελ Αβίβ: Χρήστος Μαζανίτης

Η επόμενη ημέρα – με κύριο ζητούμενο τον τρόπο διακυβέρνησης της Γάζας μόλις τελειώσει ο πόλεμος του Ισραήλ με τη Χαμάς – είχε προγραμματιστεί να συζητηθεί από το πολεμικό Υπουργικό Συμβούλιο του Ισραήλ χθες το απόγευμα με περισσότερες λεπτομέρειες από ό,τι είχε γίνει εδώ και αρκετό καιρό, αναφέρει το Channel 12, αν και το Channel 13 ισχυρίζεται ότι ο Πρωθυπουργός Μπένζαμιν Νετανιάχου εμπόδισε τη συζήτηση.

Σύμφωνα με το Channel 12, η διεθνής πίεση στο Ισραήλ να δημιουργήσει μια εναλλακτική λύση – αντίβαρο από την κυβέρνηση της Χαμάς στην Λωρίδα της Γάζας αυξάνεται, τόσο από το εξωτερικό όσο και από το εσωτερικό του πολιτικού κόσμου του Ισραήλ, γι’ αυτό και το πολεμικό υπουργικό συμβούλιο προγραμμάτισε να συζητήσει το θέμα.

Ωστόσο, όπως μεταδίδει το ισραηλινό τηλεοπτικό δίκτυο Channel 13, ο Νετανιάχου δεν ανταποκρίθηκε στην έκκληση του υπουργού του πολεμικού υπουργικού συμβουλίου Μπένυ Γκατζ να συζητήσει το θέμα της μεταπολεμικής Γάζας, και έτσι το θέμα έχει μετατεθεί για επόμενη συνεδρίαση.

Νωρίτερα, ο Γκατζ κάλεσε το Ισραήλ να συνεργαστεί με τις ΗΠΑ και άλλους περιφερειακούς συμμάχους για να φτιάξουν ένα σχέδιο για την επόμενη ημέρα του πολέμου στη Γάζα, λέγοντας ότι «ο περιφερειακός συνασπισμός υπό την ηγεσία των Ηνωμένων Πολιτειών που έχει ταχθεί ενάντια στο Ιράν, πρέπει να είναι μέρος του σχεδίου δράσης μας για μια στρατηγική ανατροπή στην Μέση Ανατολή και μέρος της επόμενης ημέρας στη Λωρίδα της Γάζας».

Το πολεμικό υπουργικό συμβούλιο προσπαθεί επίσης να βρει νέες οπτικές γωνίες από τις οποίες τα διαπραγματευτικά μέρη μπορούν να προσεγγίσουν τις συνομιλίες για τη συμφωνία ομήρων αφού η Χαμάς απέρριψε όλες τις προηγούμενες προσφορές, αναφέρει το Channel 12, προσθέτοντας ότι η συνεδρίαση είναι η πρώτη φορά που το πολεμικό υπουργικό συμβούλιο συγκαλείται για να συζητήσει τους ομήρους σε σχεδόν δύο εβδομάδες.

Η συζήτηση επικεντρώθηκε επίσης στον αντίκτυπο που πιθανότατα θα έχει η συνέχιση των μαχών στην επιτυχία οποιωνδήποτε προσπαθειών για την επίτευξη συμφωνίας με τη Χαμάς για την απελευθέρωση των ομήρων.

Σήμερα συμπληρώνονται 199 ημέρες πολέμου και ελάχιστα έχουν γίνει γνωστά για τις τύχες των 133 ομήρων που ακόμα κρατούν στα χέρια τους οι τρομοκράτες της Χαμάς, με πληροφορίες να κάνουν λόγο ότι εν ζωή τελικά ίσως να είναι περίπου 35 από αυτούς.

Παράλληλα, πληθαίνουν οι πληροφορίες ότι είναι προ των πυλών οι χερσαίες επιχειρήσεις στην Ράφα.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ