Ασπίδα στον διαβήτη η σωστή διατροφή

Ασπίδα στον διαβήτη η σωστή διατροφή

Η βάση για τον έλεγχο κάθε τύπου διαβήτη είναι η ισορροπημένη διατροφή. Σύμφωνα με τους ειδικούς, υγιεινές τροφές, σωστή ποσότητα φαγητού και λήψη γευμάτων ανά τακτά χρονικά διαστήματα συνιστούν τις κατευθυντήριες γραμμές που πρέπει να ακολουθεί ο διαβητικός ασθενής προκειμένου να μειώσει το σωματικό του βάρος και να ρυθμίσει το σάκχαρό του.

Όπως εξηγούν οι γιατροί του Διαβητολογικού Κέντρου που λειτουργεί στο Τζάνειο Νοσοκομείο, η δίαιτα, η οποία συχνά τρομάζει όσους διαγιγνώσκονται με σακχαρώδη διαβήτη, δεν συνεπάγεται στέρηση των αγαπημένων τροφών, εκτός από τα συμπυκνωμένα γλυκά.

Το μέτρο είναι το κλειδί της επιτυχίας. Άλλωστε, το διαιτολόγιο που προτείνεται για τους διαβητικούς διέπεται από τις αρχές της μεσογειακής διατροφής που συνιστάται σήμερα για όλους.

Οι γιατροί του Διαβητολογικού Κέντρου συνιστούν την επίτευξη έξι στόχων –μέσω της διατροφής- σε όσους  έχουν υψηλά επίπεδα σακχαρώδη διαβήτη:

1.Την ποικιλία τροφών σε κάθε γεύμα. Να περιλαμβάνονται τροφές από όλες τις ομάδες, δηλαδή γαλακτοκομικά, κρέατα, ψωμί και δημητριακά, λαχανικά, φρούτα, λιπαρά με την εφαρμογή της πυραμίδας της μεσογειακής διατροφής.

2.Τη διατήρηση του σωστού σωματικού βάρους. Με τη μείωση της ποσότητας του φαγητού που καταναλώνεται. Σερβίρετε το φαγητό σας στο πιάτο του φρούτου, αποφύγετε τις παχυντικές τροφές κι αυξήστε τη σωματική σας δραστηριότητα.

3.Διατροφή πλούσια σε χορταρικά, φρούτα, όσπρια και δημητριακά. Προτιμήστε την κατανάλωση ολόκληρων φρούτων αντί για χυμούς.

4.Διατροφή φτωχή σε λίπος, ιδιαίτερα σε ζωικό κορεσμένο λίπος και χοληστερόλη. Χρησιμοποιήστε μόνο ελαιόλαδο αντί για βούτυρο, μαργαρίνη ή σπορέλαια. Διαλέξτε άπαχα κρέατα, όπως κοτόπουλο ή γαλοπούλα χωρίς την πέτσα.

5.Απορρίψτε τη ζάχαρη από το διαιτολόγιό σας. Εάν δεν μπορείτε να απαλλαγείτε από τη γλυκιά γεύση, χρησιμοποιήστε υποκατάστατα όπως ασπαρτάμη και στέβια.

6.Καταναλώστε με μέτρο αλάτι και οινοπνευματώδη ποτά.

Πηγή: Έθνος

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ