Άρση μέτρων: Συνεδριάζει σήμερα η επιτροπή – Τι εξετάζεται για τις μάσκες σε εξωτερικούς χώρους

Συνεδριάζει σήμερα η επιτροπή των εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας και στο τραπέζι βρίσκεται η περαιτέρω χαλάρωση περιοριστικών μέτρων.

Μεταξύ άλλων θα εξεταστεί η άρση του μέτρου της καθολικής και υποχρεωτικής μάσκας σε εξωτερικούς χώρους.

Σημειώνεται ότι εάν αρθεί το μέτρο, θα αφορά σε όλους, και τους εμβολιασμένους και τους ανεμβολίαστους.

Όπως είπε την Τρίτη ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους “από τη στιγμή που θα αποφασιστεί να βγει η μάσκα, αυτό θα είναι για όλους”.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι δεν θα μπορεί να υπάρξει μηχανισμός για να μπορεί κάποιος να ελέγξει εάν ο άλλος είναι εμβολιασμένος ή ανεμβολίαστος.

Το μοντέλο που θα συζητηθεί για τη χρήση μάσκας σε εξωτερικούς χώρους αναμένεται να είναι αυτό που εφαρμόστηκε και πέρυσι το καλοκαίρι και να ισχύσει από την 1η Μαρτίου. Δηλαδή να υπάρξει σύσταση για χρήση μάσκας σε εξωτερικούς χώρους  μόνο  όπου υπάρχει συνωστισμός.

Μάσκα στους εσωτερικούς χώρους

μάσκα
Ωστόσο σε ό,τι αφορά τη χρήση της μάσκας σε εσωτερικούς χώρους, αυτή δεν αναμένεται να καταργηθεί  άμεσα. Όπως είπε ο κ. Θεμιστοκλέους “η μάσκα σε εσωτερικούς χώρους θα είναι ένα από τα τελευταία μέτρα που θα φύγουν. Είναι διάφορα πράγματα τα οποία εξετάζονται μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα, το οποίο δεν μπορεί να το προσδιορίσει κανείς εάν θα είναι ένας μήνας ή 40 μέρες ή 50 ημέρες”.
 
Υπενθυμίζεται ότι την Τετάρτη 16 Φεβρουαρίου, η Επιτροπή των ειδικών αποφάσισε την άρση της απαγόρευσης της όρθιας διασκέδασης, την έναρξη πραγματοποίησης των σχολικών εκδρομών, την αύξηση της πληρότητας στα γήπεδα στο 50% και την εφαρμογή της τηλεργασίας στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα στο 20%.
Τα κρούσματα
Στα 19.623 ανήλθαν την Τρίτη τα νέα κρούσματα κορονοϊού, όπως έδειξαν τα στοιχεία του ΕΟΔΥ. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων  ανήλθε σε 2.336.615 (ημερήσια μεταβολή +0.9%), εκ των οποίων 49.6% άνδρες.  Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19  ήταν 67, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 25.485 θάνατοι. Το 95.0% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
μάσκα

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι  ήταν 455 (65.3% άνδρες). Η διάμεση ηλικία τους είναι 67 έτη. To 88.1% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Μεταξύ των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, 332 (72.97%) είναι ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι και 123 (27.03%) είναι πλήρως εμβολιασμένοι.

Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 4.222 ασθενείς. Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 363 (ημερήσια μεταβολή +20.6%).

Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 364 ασθενείς. Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 35 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 79 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη).

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ