Ανησυχία για την «έκρηξη» κρουσμάτων κορονοϊού στις σχολικές εκδρομές – Τι λέει στο enikos.gr ο πρόεδρος της ΟΛΜΕ

Αναστάτωση και ανησυχία προκαλεί η «έκρηξη» των κρουσμάτων κορονοϊού που καταγράφεται στη σχολική κοινότητα μετά την πραγματοποίηση εκδρομών το προηγούμενο διάστημα.

Σε ανακοίνωσή της η ΟΛΜΕ κρούει «καμπανάκι» κινδύνου για τη διασπορά μέσα στα σχολεία μετά την επιστροφή μαθητών και συνοδών εκπαιδευτικών αλλά και για τις εκδρομές που έπονται, ενώ ζητεί από το υπουργείο Παιδείας να λάβει τα απαραίτητα μέτρα προστασίας.

Επιμέλεια: Έυη Κατσώλη

«Εκπαιδευτικοί και μαθητές δεν είμαστε αναλώσιμοι» επισημαίνει χαρακτηριστικά.

Όπως αναφέρει, σχολείο της Γλυφάδας επέστρεψε με 40 καταγεγραμμένα κρούσματα, ενώ σχολείο του Βύρωνα αναγκάστηκε να επιστρέψει εκτάκτως, μόλις τη δεύτερη ημέρα της εκδρομής, αφού νόσησαν 30 από τους 75 συμμετέχοντες μαθητές.

Την ίδια ώρα ανησυχία επικρατεί και στη Σπάρτη, όπου έχουν βρεθεί  θετικοί στον κορονοϊό περισσότεροι από 20 μαθητές σε Λύκειο της περιοχής.

Η ανακοίνωση της ΟΛΜΕ

Ολόκληρη η ανακοίνωση της ΟΛΜΕ αναφέρει τα εξής:

«Το ΥΠΑΙΘ συνεχίζοντας την αδιάφορη στάση του για την προστασία της υγείας των μαθητών/τριών και των εκπαιδευτικών, δεν πήρε κανένα μέτρο για να προφυλάξει την εκπαιδευτική κοινότητα από την πανδημία κατά τη διάρκεια των σχολικών εκδρομών.

Οι σχολικές εκδρομές που πραγματοποιήθηκαν, όπως προβλέπεται,  την περίοδο αυτή, έφεραν νέα έκρηξη των κρουσμάτων στη σχολική κοινότητα. Ενδεικτικά, σχολείο της Γλυφάδας επέστρεψε  με 40 καταγεγραμμένα κρούσματα, ενώ σχολείο του Βύρωνα αναγκάστηκε να επιστρέψει εκτάκτως την δεύτερη μόλις ημέρα της εκδρομής, αφού νόσησαν 30 από τους/τις 75 συμμετέχοντες/ουσες μαθητές/τριες.

Οι ευθύνες του ΥΠΑΙΘ είναι για μία ακόμα φορά τεράστιες. Καμία οδηγία δεν εξέδωσε για την ασφαλή πραγματοποίηση των σχολικών εκδρομών, κανένα μέτρο δεν έλαβε για την προστασία της υγείας των μαθητών/τριών και των εκπαιδευτικών κατά τη διάρκειά τους.

Καλούμε το ΥΠΑΙΘ να αναλάβει επιτέλους τις ευθύνες του και να πάρει τα απαραίτητα μέτρα κατά της διασποράς του ιού σε όλες τις εκπαιδευτικές διαδικασίες.

Πρόεδρος ΟΛΜΕ στο enikos.gr: Να αυστηροποιηθούν τα μέτρα

Ο πρόεδρος της ΟΛΜΕ, Θεόδωρος Τσούχλος μιλώντας στο enikos.gr, τόνισε ότι «σε πολλά σχολεία υπάρχουν κρούσματα λόγω των σχολικών εκδρομών» και πρόσθεσε ότι κάτι τέτοιο «είναι πολύ επικίνδυνο και ειδικά για τους μαθητές της Γ’ Λυκείου που βρίσκονται και σε φάση προετοιμασίας για τις εξετάσεις».

Ο ίδιος υποστήριξε ότι «ζητάμε άμεσα διάλογο με την υπουργό Παιδείας προκειμένου να συζητήσουμε όλα τα κρίσιμα θέματα που αφορούν στα σχολεία».

Όπως είπε ο κ. Τσούχλος, «οι εκδρομές θα έπρεπε να γίνονται την Άνοιξη, μια περίοδο που και επιδημιολογικά αλλά και από άποψη καιρού θα ήταν καλύτερα, καθώς έτσι θα αποφεύγαμε και τον συγχρωτισμό σε εσωτερικούς, κλειστούς χώρους που  είναι μεγαλύτερος τον χειμώνα λόγω κρύου».

Θεόδωρος Τσούχλος - ΟΛΜΕ

Ο πρόεδρος της ΟΛΜΕ επεσήμανε ακόμη ότι «πρέπει να υπάρξει αυστηροποίηση των μέτρων» και πρότεινε να πραγματοποιούνται 3 rapid test (ένα πριν από τη σχολική εκδρομή, ένα κατά τη διάρκεια αυτής κι ένα κατά την επιστροφή) σε όλους, εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους (μαθητές και εκπαιδευτικούς).

Επίσης, σύμφωνα με τον ίδιο «πρέπει να τηρούνται ή και να αυστηροποιηθούν και τα μέτρα ώστε να υπάρχει μικρότερη πυκνότητα πληθυσμού μέσα στα λεωφορεία».

Συναγερμός στη Σπάρτη: Με κορονοϊό περισσότεροι από 20 μαθητές στο 1ο Γενικό Λύκειο

Περισσότεροι από 20 μαθητές νοσούν από κορονοϊό στο 1ο Γενικό Λύκειο Σπάρτης, γεγονός που έχει σημάνει συναγερμό.

Το γεγονός επιβεβαίωσε ο Διευθυντής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Λακωνίας, Δρ. Αγάπιος Οικονομίδης μιλώντας στον FLY.

Ο ίδιος αναφέρθηκε, σύμφωνα με το flynews.gr, στην αναστολή της δια ζώσης λειτουργίας όλων των τμημάτων της Γ’ Τάξης του 1ου ΓΕΛ Σπάρτης. Επιπλέον υποστήριξε ότι τα κρούσματα καταγράφηκαν ύστερα από πενθήμερη εκδρομή.

Ο κ. Οικονομίδης ανακοίνωσε μάλιστα ότι η διδασκαλία θα συνεχιστεί για όσο χρειαστεί με τηλεκπαίδευση.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ