Ανεξέλεγκτη η φωτιά στην Μάνδρα: Αναζωπυρώσεις και εκκενώσεις οικισμών – Επιχειρούν 22 αεροσκάφη και ελικόπτερα

Επίγειες και εναέριες δυνάμεις της Πυροσβεστικής δίνουν συνεχή μάχη με τις αναζωπυρώσεις στη Δυτική Αττική, η οποία καίγεται για τέταρτη ημέρα.

Μεγάλη αναζωπύρωση στην Μάνδρα: Νέο μήνυμα του 112 – Εκκενώνεται και ο Άγιος Ιωάννης Κορακάς

Ειδικότερα, η φωτιά μαίνεται ανεξέλεγκτη και έχει επεκταθεί από τη Βλυχάδα μέχρι το Κανδήλι Μάνδρας, ενώ στην περιοχή του Αγίου Σωτήρα οι φλόγες έχουν φτάσει σε σπίτια με την κατάσταση να κρίνεται εξαιρετικά δύσκολη.

Σύμφωνα με νεότερη ενημέρωση της πυροσβεστικής για την κατάσβεση επιχειρούν στην ευρύτερη περιοχή 250 πυροσβέστες με 75 οχήματα και 8 πεζοπόρα τμήματα, μάλιστα εξ αυτών τα 4 διέθεσε ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Πολιτικής Προστασίας από Ιταλία και Γαλλία.

Μεγάλη αναζωπύρωση στην Μάνδρα: Νέο μήνυμα του 112 – «Αν βρίσκεστε στην Οινόη εκκενώστε τώρα προς Ερυθρές»

Επιπρόσθετα, όπως αναφέρουν οι ίδιες πληροφορίες, από αέρος επιχειρούν 11 αεροσκάφη κι 11 ελικόπτερα.

Για το πύρινο μέτωπο που καίει αυτή την ώρα την περιοχή του Αγίου Σωτήρα στην Μάνδρα μίλησε στο enikos.gr ο δήμαρχος Μάνδρας – Ειδυλλίας Χρήστος Στάθης, ο οποίος μεταξύ άλλων ανέφερε ότι απειλούνται κατοικημένες περιοχές από τις συνεχείς αναζωπυρώσεις.

Μεγάλη αναζωπύρωση μεταξύ Μεγάρων και Μάνδρας: Έκλεισε η παλαιά εθνική οδός Αθηνών-Θηβών

«Οι αναζωπυρώσεις είναι συνεχείς, ενώ αυτή την ώρα η φωτιά μαίνεται ανεξέλεγκτη στην περιοχή του Αγίου Σωτήρα. Απειλούνται σπίτια από τις φλόγες στην περιοχή», είπε ο κ. Στάθης και πρόσθεσε ότι πνέουν δυνατοί άνεμοι στο σημείο.

Από την πλευρά του, ο Δήμαρχος Μεγαρέων Γρηγόρης Σταμούλης ανέφερε με δηλώσεις του στο enikos.gr ότι το πύρινο μέτωπο στην περιοχή των Μεγάρων είναι υπό έλεγχο υπογραμμίζοντας ότι οι φλόγες κινούνται απειλητικά προς την περιοχή της Μάνδρας.

Μεγάλη αναζωπύρωση μεταξύ Μεγάρων και Μάνδρας – Ρίψεις από εναέρια μέσα

Τέταρτο μήνυμα μέσα σε περίπου δύο ώρες για εκκένωση οικισμών έλαβαν οι κάτοικοι στην ευρύτερη περιοχή της Μάνδρας, καθώς είχαν προηγηθεί αυτά για εκκένωση της Οινόης προς τις Ερυθρές, του Αγίου Ιωάννη Κορακά προς τη Μάνδρα αλλά και του Αγίου Παντελεήμονα προς Ερυθρές.

Αυτή τη φορά, πριν λίγη ώρα δόθηκε εντολή εκκένωσης από το 112 για τον οικισμό Κιάφα με τους κατοίκους της περιοχής να καλούνται να μετακινηθούν προς Ελευσίνα – Μάνδρα.

Επιπρόσθετα, λίγο μετά τις 19.15 εστάλη νέο μήνυμα από το 112 στους κατοίκους στην περιοχή Άγιος Παντελεήμων να εκκενώσουν προς Ερυθρές. «Αν βρίσκεστε στην περιοχή Άγιος Παντελεήμων, εκκενώστε τώρα προς Ερυθρές. Δασική πυρκαγιά στην περιοχή σας. Ακολουθείστε τις οδηγίες των Αρχών» ανέφερε συγκεκριμένα το μήνυμα.

Νωρίτερα, λίγο πριν τις 18:30 δόθηκε εντολή εκκένωσης για την περιοχή Άγιος Ιωάννης Κορακάς.

Υπενθυμίζεται ότι στις 16:25 εκδόθηκε μήνυμα από το 112 για εκκένωση των παρακάτω τεσσάρων οικισμών προς Οινόη: Άγιος Σωτήρας, Παλαιοκούνδουρα, Πανόραμα, Παλαιοχώρι κι έπειτα στις 17:40 εκδόθηκε νέο μήνυμα εκκένωσης από Οινόη προς Ερυθρές.

 

 

 

62 φωτιές το τελευταίο 24ωρο

Αξίζει να σημειωθεί, ότι η Πυροσβεστική προχώρησε σε νέα ενημέρωση για τις τελευταίες εξελίξεις στα μέτωπα των πυρκαγιών στην Αττική αλλά και στην υπόλοιπη χώρα με τον εκπρόσωπο Τύπου του Πυροσβεστικού Σώματος, Γιάννη Αρτοποιό, να κάνει λόγο για δυναμικά μέτωπα πυρκαγιάς και ακραίες συνθήκες.

Σύμφωνα με όσα δήλωσε, έχουν ξεσπάσει 62 πυρκαγιές το τελευταίο 24ωρο, οι περισσότερες εκ των οποίων αντιμετωπίστηκαν εγκαίρως.

«62 δασικές πυρκαγιές εκδηλώθηκαν το τελευταίο εικοσιτετράωρο. Οι περισσότερες από αυτές αντιμετωπίστηκαν στο αρχικό στάδιο εκδήλωσής τους. Όλες οι δυνάμεις Πολιτικής Προστασίας σε συνεργασία με περιφέρειες δήμους καταβάλλουν σημαντικές προσπάθειες για τον περιορισμό των πυρκαγιών που δεν έχουν ελεγχθεί.

Οι συνθήκες πλέον γίνονται ακραίες και δημιουργούν δυναμικά μέτωπα πυρκαγιάς. Ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις, επίγειες εναέριες αντιμετωπίζουν μεγάλες αναζωπυρώσεις σε Δυτική Αττική, Λευκόχρωμα Λακωνίας και Ρόδο.

Σήμερα στις 16:25 εκδόθηκε μήνυμα από το 112 για εκκένωση των περιοχών Αγία Σωτήρα, Παλαιοκούνδουρα, Πανόραμα, Παλαιοχώρι Δυτικής Αττικής προς Οινόη και στις 17:40 εκδόθηκε νέο μήνυμα εκκένωσης από Οινόη προς Ερυθρές.

Στην ευρύτερη περιοχή επιχειρούν από αέρος 11 αεροσκάφη, 11 ελικόπτερα συμπεριλαμβανομένων και των 4 αεροσκαφών που μας διέθεσε ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Πολιτικής Προστασίας από Ιταλία και Γαλλία.

Στη Λακωνία οι πρόσφατες αναζωπυρώσεις δημιούργησαν νέα μέτωπα νοτιοανατολικά του οικισμού Λευκόχρωμα και για την αντιμετώπισή τους επιχειρούν ισχυρές επίγειες δυνάμεις και από αέρος τέσσερα αεροσκάφη, ένα ελικόπτερο.

Στη Ρόδο οι αναζωπυρώσεις είναι πολλαπλές στον ορεινό όγκο κεντρικά του νησιού και επιχειρούν εκεί τρία αεροσκάφη, δύο ελικόπτερα. Από το μεσημέρι βρίσκονται στη χώρα μας δύο αεροσκάφη που αναμέναμε από τη χώρα του Ισραήλ.

Σύμφωνα με το επικαιροποιημένο Έκτακτο Δελτίο επικίνδυνων Καιρικών φαινομένων της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας, από σήμερα η θερμοκρασία ανεβαίνει και από αύριο Παρασκευή έως την Κυριακή η θερμική έξαρση αναμένεται να γίνει αισθητή στη χώρα μας.

Συνεπώς πολύ υψηλός θα είναι ο κίνδυνος πυρκαγιάς και για αύριο σε Αττική, Βοιωτία, Εύβοια, Κορινθία, Αργολίδα, Ρόδο, Σάμο και Ικαρία, ενώ παραμένει υψηλός ο κίνδυνος πυρκαγιάς σχεδόν σε όλη τη χώρα.

Τονίζουμε ότι οι επόμενες μέρες θα είναι πολύ δύσκολες. Είναι απαραίτητη η προσοχή όλων μας».

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ