Ο «εφευρέτης» του soft ice cream είναι Έλληνας – ΦΩΤΟ

Το διεθνώς γνωστό ως soft ice cream, που εδώ στην Ελλάδα το αποκαλούμε “παγωτό της μηχανής”, έχει εφευρεθεί κατά τύχη από τον Έλληνα Αθανάσιο Καρβέλα ή αλλιώς Tom Carvel, ο οποίος τελικά στην χώρα όπου ο καπιταλισμός βοηθάει να γίνονται τα όνειρα πραγματικότητα, έφτιαξε την αυτοκρατορία παγωτού στις ΗΠΑ με το όνομα “Carvel Ice Cream”.

Του Ιωσήφ Αβράμογλου

O Αθανάσιος Καρβέλας γεννήθηκε στην Αθήνα στις 14 Ιουλίου του 1906. Μετανάστης στην Αμερική, δανείστηκε 15 δολάρια από την τότε φίλη του, που παντρεύτηκε εκ των υστέρων, προκειμένου να νοικιάσει ένα αυτοκίνητο με το οποίο άρχισε να πουλάει παγωτό στη Νέα Υόρκη το 1929. Κατά την εθνική επέτειο του Memorial Day το 1934, το φορτηγάκι του έμεινε από λάστιχο, μπήκε στο πάρκινγκ ενός υαλοπωλείου, από το οποίο ζήτησε την άδεια να πουλήσει άμεσα το παγωτό του, διότι έλιωνε καθώς περνούσε η ώρα. Το κατάστημα του έδωσε την άδεια καθώς και ηλεκτρική παροχή και ο Καρβέλας άρχισε να πουλάει το σχεδόν λιωμένο παγωτό του στους περαστικούς. Μέσα σε δύο μέρες πούλησε όλο το παγωτό που είχε μέσα στο φορτηγάκι του.

Αθανάσιος Καρβέλας Tom Carvel

Τότε ήταν που ο Θανάσης διαπίστωσε δύο πράγματα: 1) ότι ο κόσμος αγαπούσε το μαλακό παγωτό, που ήταν σαν σχεδόν λιωμένο και 2) ότι σε κάποιο σταθερό σημείο πούλαγε περισσότερα παγωτά από το να βρισκόταν συνεχώς σε κίνηση.

Έπειτα από δύο χρόνια, ο Καρβέλας αγόρασε το μαγαζί με τα υαλικά και το μετέτρεψε στο πρώτο κατάστημα “Carvel”, που πούλαγε μαλακό παγωτό. Την ίδια χρονιά ίδρυσε την εταιρία Carvel Brand Corporation και διαμόρφωσε μία μυστική συνταγή για το soft ice cream, την οποία και κατέθεσε ως πατέντα. Επίσης σχεδίασε και μία νέα μηχανή-ψυγείο που θα διατηρούσε και θα σέρβιρε το παγωτό.

Παγωτό Carvel

Στην αρχή έχτισε την δική του αλυσίδα καταστημάτων, αλλά μετά το πέρας του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, άρχισε να δίνει το δικαίωμα και σε άλλους να κάνουν το δικό τους “Carvel Ice Cream” κατάστημα με την μέθοδο του franchise. Δυστυχώς, με μερικούς από τους συνεργάτες στο franchise, ο Έλληνας επιχειρηματίας είχε πρόβλημα και οι διαφορές που προέκυψαν τους οδήγησαν στα δικαστήρια.

Ο Αθανάσιος Καρβέλας δεν ήταν ευχαριστημένος με τις ραδιοφωνικές διαφημίσεις που του ετοίμαζαν οι διαφημιστικές εταιρίες για το προϊόν του, έτσι μια μέρα αποφάσισε να κάνει διαφημιστικά σποτ για την τηλεόραση και μάλιστα να εμφανίζεται ο ίδιος να μιλάει για αυτό.

Στη συνέχεια άρχισε να φτιάχνει και τούρτες παγωτού σε διάφορα σχήματα και σχέδια, που ενθουσίαζαν συνήθως τα μικρά παιδιά και μπήκε και στα σούπερ μάρκετς. Μέχρι που έφτιαξε και ένα σούπερ μάρκετ που πούλαγε μόνο… παγωτό!

Έφυγε από τη ζωή στις 21 Οκτωβρίου του 1990 στη Νέα Υόρκη σε ηλικία 84 ετών και θάφτηκε δίπλα στη σύζυγό του Αγνή.

Μαγαζιά που πουλάνε παγωτό Carvel ξεπέρασαν τα 700 στην Αμερική και άνοιξαν και στην Αγγλία, Γαλλία και στην Ασία. Είναι κρίμα που δεν ήρθαν και στην πατρίδα του εμπνευστή και ιδρυτή. Ίσως θα έπρεπε κάποια στιγμή η Ελλάδα να καλέσει και να διευκολύνει τα παιδιά της να γυρίσουν πίσω ακόμα και οι business είναι στα χέρια των απογόνων τους!

Παγωτό Carvel Παγωτό Carvel Παγωτό Carvel Παγωτό Carvel Παγωτό Carvel Παγωτό Carvel

(Κάθε Σάββατο και Κυριακή βράδυ, για τρεις ώρες, από τις 10 μ.μ. μέχρι την 1 π.μ., ο Ιωσήφ Αβράμογλου παρουσιάζει από τον Real FM στους 97.8, την εκπομπή “Round Midnight, όπως έλεγε και η Ella Fitzgerald”, με πολλή και καλή μουσική). Twitter:@IosifAvramoglou Facebook.com/avramoglou Instagram: mus1cguru

πηγή φωτογραφιών: carvel.com, Carvel Ice Cream/Facebook

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ