Ανδρική κατάθλιψη

Ανδρική κατάθλιψη

Η κατάθλιψη στους άνδρες και η διαφορά των δύο φύλων.

Οι άνδρες εκδηλώνουν διαφορετικά συμπτώματα κατάθλιψης από τις γυναίκες;  Και γιατί εμείς οι γυναίκες θα έπρεπε να νοιαζόμαστε και να ενημερωθούμε για αυτό; “Η κατάθλιψη είναι κατάθλιψη”, θα πούνε μερικές από εμάς, αναγνωρίζοντας, κυρίως, ως συμπτώματα, την πεσμένη διάθεση και την απουσία ενδιαφέροντος για οποιαδήποτε παλιά ή νέα δραστηριότητα.

Γράφει η ψυχολόγος, Αγγελική Βλασοπούλου.

Πριν δούμε τις βασικές διαφορές στην εκδήλωση των συμπτωμάτων ανάμεσα στα δυο φύλα, ας θυμηθούμε εν τάχει τι είναι η κατάθλιψη! Η κατάθλιψη δεν είναι κάτι που συμβαίνει σε ανθρώπους που είναι «τρελοί» ή «περίεργοι». Είναι μια από τις πιο κοινές συναισθηματικές δυσκολίες που θα εμφανιστεί (ως μείζων κατάθλιψη) στο 25% των γυναικών και στο 12% των ανδρών, κατά τη διάρκεια της ζωής τους. Επηρεάζονται το συναίσθημα (καταθλιπτική διάθεση, ανηδονία, άγχος), η σκέψη (δυσκολία στη συγκέντρωση, σκέψεις ενοχής – αναξιότητας), το αυτόνομο νευρικό σύστημα (διαταραχή της όρεξης και του ύπνου, αίσθημα κόπωσης, ψυχοκινητική επιβράδυνση ή διέγερση), η κινητοποίηση (ανημπόρια, σκέψεις ή απόπειρες αυτοκτονίας), ενώ αναφέρονται και σωματικά συμπτώματα (πόνοι στη μέση και στο στήθος, πονοκέφαλοι).

Τόσο τα συμπτώματα όσο και η βαρύτητα της κατάθλιψης διαφέρουν κατά περίπτωση. Οι παραπάνω ενοχλήσεις φαίνεται να διαφοροποιούνται σημαντικά κατά άτομο. Επιπλέον, ο τρόπος που ο καθένας από εμάς ανταποκρίνεται στα συμπτώματά του, καθορίζει κατά πόσο αυτά θα είναι σοβαρά, χρόνια και επαναλαμβανόμενα.

Διαβάστε τη συνέχεια στο boro.gr

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ