Αλέξης Κούγιας: Ο πατέρας του 16χρονου έχει τρεις σελίδες ποινικό μητρώο

Σε νέες δηλώσεις προχώρησε ο Αλέξης Κούγιας σχετικά με τον πυροβολισμό του 16χρονου Ρομά από αστυνομικό, κατά τη διάρκεια της καταδίωξης που έγινε στη Θεσσαλονίκη τα ξημερώματα της Δευτέρας. Ο συνήγορος του κατηγορούμενου αστυνομικού, σχολίασε και τις δηλώσεις του πατέρα του 16χρονου, που εξακολουθεί να νοσηλεύεται στο «Ιπποκράτειο» νοσοκομείο, λέγοντας ότι δεν είναι άγνωστος στη δικαιοσύνη.

Θεσσαλονίκη: Διπλή εισαγγελική παρέμβαση για τον πυροβολισμό του 16χρονου

Συγκεκριμένα, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εκπομπή «Χαμογέλα και Πάλι!», ο ποινικολόγος σχολίασε τη δήλωση του πατέρα του 16χρονου ότι «θα πάρει τον νόμο στα χέρια του». Όπως είπε ο Αλέξης Κούγιας, «το συγκεκριμένο πρόσωπο που δήλωσε ότι θα πάρει τον νόμο στα χέρια του δεν είναι άγνωστο στη δικαιοσύνη. Έχει τρεις σελίδες ποινικό μητρώο, έχει αδικήματα για κατ’ επανάληψη εγκληματικές πράξεις έχει βεβαρημένo παρελθόν».

«Έχουμε την εξής διάταξη για τον 16χρονο. Το πρώτο είναι η κλοπή, το δεύτερο είναι ότι οδηγεί χωρίς δίπλωμα και το τρίτο είναι ότι αντιμετωπίζει το αδίκημα της απόπειρας ανθρωποκτονίας με άμεσο δόλο εις βάρος των αστυνομικών», είπε ο κ. Κούγιας και πρόσθεσε πως «ο εντολέας μου αντιμετωπίζει το αδίκημα της απόπειρας ανθρωποκτονίας με ενδεχόμενο δόλο, όχι ότι ήθελε να το σκοτώσει το παιδί αλλά να σκεφθεί ότι εάν πυροβολήσει μπορεί να τον σκοτώσει, και αυτό να το λάβει υπόψιν του».

Θεσσαλονίκη: Το ηχητικό ντοκουμέντο με τους διαλόγους των αστυνομικών μετά την αιματηρή καταδίωξη

Για τη διαρροή της δικογραφίας

Ο Αλέξης Κούγιας εξέφρασε την αγανάκτησή του για διαρροή μέρους της δικογραφίας που έχει σχηματιστεί για την υπόθεση. «Θέλω να εκφράσω την αγανάκτησή μου γιατί έχει διαρρεύσει μέρος της δικογραφίας, και μάλιστα επιλεκτικά γιατί το πλέον ενδιαφέρον κομμάτι της δικογραφίας, η προφορική απολογία του κατηγορουμένου δεν δόθηκε στη δημοσιότητα. Έχει δημοσιοποιηθεί μόνο το απολογητικό υπόμνημα και αυτό επιλεκτικά και εκτίθεται ο εντολέας μου», είπε συγκεκριμένα.

«Πράγματι υπάρχει μία διαδικασία που πρέπει να τηρεί ο αστυνομικός όταν καταδιώκει κάποιον. Όταν καταλήγει αυτή η διαδικασία, και αφού έχουν προηγηθεί προειδοποιήσεις προς τον καταδιωκόμενο ηχητικά ή με φανούς και ηχητικά. Ακολούθως έχει δικαίωμα να χρησιμοποιήσει το όπλο του κάνοντας προειδοποιητικές βολές και ακολούθως μπορεί είτε να χτυπήσει – εάν είναι πεζός – σε τέτοιο σημείο  τον καταδιωκόμενο, που να του προκαλέσει μία ‘μικρή ζημιά’ και όχι τη ζωή  του, αλλά όταν αντιληφθεί ότι κινδυνεύει η ίδια η ζωή του αστυνομικού ή κάποιου συναδέλφου του ή ενός πολίτη, μπορεί να χρησιμοποιήσει το όπλο του και να του αφαιρέσει τη ζωή, χωρίς να έχει συνέπειες», είπε αρχικά ο κ. Κούγιας.

Θεσσαλονίκη: Νέες συγκρούσεις Ρομά με ΜΑΤ έξω από τον οικισμό «Αγία Σοφία» – Πυροβολισμοί, φωτιές και χημικά

Τι είπε για τον 16χρονο και την καταδίωξη

Σχετικά με την καταδίωξη, ο συνήγορος του αστυνομικού εξήγησε: «Εδώ όμως δεν έχουμε αυτή την περίπτωση. Ξεχνάμε ένα προηγούμενο. Όλοι μιλούν για έναν ανήλικο. Σε αυτή την καταδίωξη δεν υπήρχε κανένας ανήλικος. Η γνώση που είχαν τα δύο πληρώματα των δικυκλιστών ήταν ότι ένας πολίτης, αδιευκρίνιστου ηλικίας και αδιευκρίνιστου χρώματος, έχει διαπράξει μία παράνομη πράξη, έχει κλέψει βενζίνη. Τους το λέει ο υπάλληλος και ξεκινούν να αναζητούν το αυτοκίνητο στην περιοχή. Βρίσκουν το αυτοκίνητο, το πλησιάζουν, αρχίζουν με τους φανούς και τα ηχητικά σήματα να δείχνουν προς τα έξω ότι γίνεται καταδίωξη. Προλαβαίνουν το αυτοκίνητο αυτό σε ένα κόκκινο φανάρι και εκεί η μία μοτοσικλέτα πλησιάζει, η άλλη μοτοσικλέτα που βρισκόταν ο εντολέας μου κρατά απόσταση ασφαλείας και ειδοποιούν και λένε να σταματήσουν για να κάνουν έλεγχο».

«Ο οδηγός του αυτοκίνητου, το οποίο έχει φιμέ τζάμια, αρνείται τον έλεγχο, παραβιάζει το κόκκινο με κίνδυνο ζωής των διασταυρωμένων ΙΧ, και αρχίζει και τρέχει. Τον ακολουθούν τον πλησιάζουν και παλιά δεν σταματάει, παραβιάζει και άλλο φανάρι. Παραβίασε 3 φανάρια και ξεκινά μία περιοχή χωρίς φανάρια που είναι η περιοχή που οδηγεί στις φυλακές των Διαβατών και μόνο νταλίκες περνούν. Εκεί κοντά είναι και ο καταυλισμός των Ρομά», είπε στη συνέχεια ο ποινικολόγος.

Περιέγραψε, επίσης, ότι «εκεί τον ξαναπλησιάζουν και ξεκινά μία καταδίωξη αλλά εκείνος με χειρόφρενα, σαν έμπειρος οδηγός και χωρίς να ξέρουν την ηλικία του, αρχίζει και κάνει αναστροφές στο αυτοκίνητο προσπαθώντας να εμβολίσει την μοτοσικλέτα. Την τρίτη φορά και κοντά τις γραμμές του τρένου, ο καταδιωκόμενος κάνει πάλι την ίδια ενέργεια».

Τότε, όπως είπε ο κ. Κούγιας, «η πρώτη μοτοσικλέτα τον πλησιάζει και ο καταδιωκόμενος φέρεται εναντίον της και η οποία εν συνεχεία βγαίνει από τον δρόμο. Εκεί ο εντολέας μου αποφασίζει να πυροβολήσει χαμηλά, και αυτό αποδεικνύεται, δύο φορές προειδοποιητικά. Η σφαίρα με την αναπήδηση πάει στον τοίχο ενός ξενώνα και η άλλη είχε δυστυχώς αυτό το αποτέλεσμα. Ο αστυνομικός δεν είχε καμία πρόθεση να σκοτώσει», τόνισε χαρακτηριστικά.

Μετά το περιστατικό, τόνισε ο ποινικολόγος, οι δικυκλιστές της αστυνομίας «περίμεναν την ΟΠΚΕ, και ανακάλυψαν στη συνέχεια ότι ο οδηγός είναι τραυματισμένος».

Σχετικά με την διαφωνία του ανακριτή και του εισαγγελέα, ο δικηγόρος του αστυνομικού σχολίασε πως, «ο ανακριτής που έκανε την ανάκριση είναι ο μόνος που έρχεται σε επαφή με τον κατηγορούμενο. Αυτός τον υποδέχεται, αυτός δίνει την προθεσμία, αυτός ανακρίνει. Ο εισαγγελέας είναι αυτός που ασκεί την ποινική δίωξη. Ρώτησε απλώς τον εντολέα μου εάν ισχύουν αυτά που είπε στον ανακριτή, και φύγαμε περιμένοντας την γνωμοδότηση. Ο ανακριτής είπε ότι πρέπει να παραμείνει ελεύθερος ο εντολέας μου χωρίς περιοριστικούς όρους».

«Υπήρξε ένας μάρτυρας που πήγε και κατέθεσε κρυφά χωρίς να το γνωρίζει κανείς και φέρεται να υποστήριξε αυτά ακριβώς που είπε ο αστυνομικός. Αυτή η κατάθεση άρθηκε πριν το απολογητικό υπόμνημα του αστυνομικού», πρόσθεσε ο κ. Κούγιας.

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ