Αλεξανδρούπολη: Εφιαλτική νύχτα, καίει ανεξέλεγκτη η μεγάλη φωτιά – «Μας “χορεύει” ο άνεμος» – ΦΩΤΟ & ΒΙΝΤΕΟ

Ολονύχτια μάχη με τις φλόγες θα δώσουν οι επίγειες πυροσβεστικές δυνάμεις για να περιορίσουν την μεγάλη φωτιά που κατακαίει δασική έκταση στην Αλεξανδρούπολη, από τα ξημερώματα του Σαββάτου (19/8). Τα μέτωπα είναι πολλαπλά και καίνε ανεξέλεγκτα μέχρι και αυτή την ώρα, με τους ισχυρούς ανέμους που φτάνουν σε ένταση ακόμη και τα 8 μποφόρ να δυσχεραίνουν το έργο της κατάσβεσης.

Πύρινος εφιάλτης στην Αλεξανδρούπολη – Μάχη με τις φλόγες και τους ισχυρούς ανέμους – ΦΩΤΟ & ΒΙΝΤΕΟ

Οκτώ οικισμοί έχουν εκκενωθεί από το μεσημέρι και οι κάτοικοι έχουν απομακρυνθεί για προληπτικούς λόγους, ενώ σπίτια και αυτοκίνητα έχουν υποστεί ζημιές από τις φλόγες. Mήνυμα εστάλη και στους κατοίκους της Αλεξανδρούπολης να παραμείνουν σε εσωτερικούς χώρους και να κλείσουν πόρτες και παράθυρα, γιατί οι καπνοί κατευθύνονται στην περιοχή τους.

Ισχυρές επίγειες δυνάμεις της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας με τη συνδρομή μηχανημάτων έργου του στρατού και των δήμων θα προσπαθήσουν να σώσουν περιουσίες, δασικό πλούτο και ζωικό κεφάλαιο με την προσδοκία ότι η φωτιά θα ελεγχθεί με το πρώτο φως της ημέρας, όταν και θα αρχίσουν να επιχειρούν ξανά τα εναέρια μέσα.

Φωτιά στην Αλεξανδρούπολη: Το πύρινο μέτωπο από ψηλά – Δείτε ΒΙΝΤΕΟ από drone

Οι προσπάθειες των πυροσβεστών φαίνεται πως επικεντρώνονται αυτή την ώρα στους οικισμούς Αετοχώρι, Λουτρό και Αγνάντια, που φαίνεται να κινδυνεύουν περισσότερο αυτή την ώρα από την μανία της φωτιάς και του αέρα.

Φωτιά στην Αλεξανδρούπολη: Η στιγμή που ήχησαν οι σειρήνες στην περιοχή Λουτρά – Απομακρύνθηκαν οι κάτοικοι – ΒΙΝΤΕΟ

Καταβάλλεται προσπάθεια να σταματήσει η φωτιά στις καλλιεργήσιμες εκτάσεις, όπου πέρασε νωρίτερα, καθώς δεν προβλέπεται μείωση των ανέμων.

Πυροσβέστες που μίλησαν στο enikos.gr τόνισαν πως «είναι εκτός ελέγχου τα πάντα, η φωτιά καίει ανεξέλεγκτη, είναι ένα πολύ δύσκολο βράδυ», ενώ υπάρχουν αναφορές για καμένα σπίτια και αυτοκίνητα στα χωριά Αετοχώρι και Πεύκα. Παράλληλα, κάνουν λόγο για μια εφιαλτική νύχτα λόγω των ισχυρών ανέμων που πνέουν στην περιοχή.

Σημειώνεται ότι το έργο των πυροσβεστικών δυνάμεων συνδράμουν εκατοντάδες εθελοντές από γύρω πόλεις και κυρίως από τα χωριά. Πολλοί είναι αυτοί που αρνούνται να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους και έχουν «πέσει» από το μεσημέρι στην μάχη με τις φλόγες, καταβάλλοντας υπεράνθρωπες προσπάθειες να σώσουν ο,τιδήποτε σώζεται. Το κύριο μέτωπο της φωτιάς είναι πολύ κοντά στα χωριά Αγνάντια και Άμφεια και κινείται βόρεια του αεροδρομίου της Αλεξανδρούπολης.

«Τα πολλαπλά μέτωπα καίνε ανεξέλεγκτα, ενώ υπάρχει φόβος μήπως απειληθούν ακόμη πιο άμεσα τα χωριά, καθώς η φωτιά πλέον πλησιάζει όλο και πιο έντονα. Ουσιαστικά μας “χορεύει” ο άνεμος, ξεπηδούν συνεχώς νέα μέτωπα, είναι σαν να κυνηγάμε την πυρκαγιά, τρέχουμε διαρκώς από πίσω της. Το θάρρος και η τόλμη των πυροσβεστών και των εθελοντών είναι συγκλονιστική. Ουσιαστικά προσπαθούμε να περιορίσουμε την φωτιά, να την “συγκεντρώσουμε” σε ένα σημείο ώστε να την σταματήσουμε», δηλώνει στο enikos.gr ο δήμαρχος Αλεξανδρούπολης, Γιάννης Ζαμπούκης.

Στο έργο της κατάσβεσης επιχειρούν αυτή την ώρα 158 πυροσβέστες με 43 οχήματα, εκ των οποίων τα 10 έφτασαν στο σημείο από την Θεσσαλία και την Ήπειρο. Οι 28 πυροσβέστες μετέβησαν αεροπορικώς στην περιοχή από την Αθήνα.

Το φαινόμενο της «ξηρής καταιγίδας»

Στελέχη της Πυροσβεστικής, εκτιμούν ότι είναι πιθανόν η πυρκαγιά να προκλήθηκε λόγω του φαινομένου της «ξηρής καταιγίδας». Πρόκειται για καταιγίδα χωρίς σταγόνα βροχής παρά μόνο με κεραυνούς.

Η πυρκαγιά πέρασε το μεσημέρι την Εγνατία Οδό, όπου είχε διακοπεί από νωρίς η κυκλοφορία.

Δείτε φωτογραφίες αναγνώστριας του enikos.gr

Σε επιφυλακή στο αεροδρόμιο Αλεξανδρούπολης

Έντονο πρόβλημα δημιουργούν και οι πυκνοί καπνοί, οι οποίοι καθιστούν ακόμα πιο δύσκολη την κατάσταση. Ειδικότερα, οι επικεφαλής των πυροσβεστικών δυνάμεων έχουν έρθει σε επαφή με τον αερολιμενάρχη να είναι σε επιφυλακή οι υπηρεσίες του αεροδρομίου της Αλεξανδρούπολης, λόγω του ότι η πυρκαγιά μαίνεται στην ευρύτερη περιοχή και μπορεί ο πυκνός καπνός να δημιουργήσει προβλήματα στην ορατότητα.

Εκκενώθηκαν οκτώ οικισμοί – Μήνυμα και στην Αλεξανδρούπολη

Οι οικισμοί που έχουν εκκενωθεί μέχρι στιγμής με μηνύματα του 112 είναι οι: Νίψα, Αετοχώρι και Πεύκα, αρχικά και ακολούθως οι οικισμοί Λουτρός, Αγνάντια, Αριστινό, Δωρικό και Άνθεια.

Το πρώτο μήνυμα του 112 εστάλη στις 12.40 το μεσημέρι και ανέφερε «Δασική πυρκαγιά στις περιοχές Μελία, Νίψα, Πεύκα, Λουτρός Αλεξανδρούπολη. Παραμείνετε σε ετοιμότητα και ακολουθείστε τις οδηγίες των Αρχών».

Το δεύτερο μήνυμα που εστάλη λίγο αργότερα ανέφερε: «Αν βρίσκεται στις περιοχές, Νίψα, Αετοχώρι και Πεύκα, απομακρυνθείτε προς Αλεξανδρούπολη. Δασική πυρκαγιά στην περιοχή σας, ακολουθείτε τις οδηγίες των Αρχών».

Ακολούθησε και τρίτο μήνυμα με το οποίο καλούνταν οι κάτοικοι των οικισμών Λουτρός, Αγνάντια, Αριστινό και Δωρικό να απομακρυνθούν επίσης προς την Αλεξανδρούπολη.

Λίγο πριν τις 18:00, με τέταρτο μήνυμα του 112 ενημερώθηκαν οι κάτοικοι του οικισμού Άνθεια να εκκενώσουν την περιοχή τους προς την Αλεξανδρούπολη.

Το 112 ενεργοποιήθηκε και για την περιοχή της Αλεξανδρούπολης. «Εξελίσσεται δασική πυρκαγιά. Οι καπνοί κατευθύνονται στην περιοχή σας. Παραμείνετε σε εσωτερικούς χώρους. Κλείστε πόρτες και παράθυρα», είναι οι συστάσεις προς τους κατοίκους και τους επισκέπτες της περιοχής.

Δραματικές στιγμές για τους κατοίκους  – Αστυνομικοί τους βοηθούν να απομακρυνθούν

Δραματικές ώρες ζουν οι κάτοικοι οικισμών στην Αλεξανδρούπολη, όπου μαίνεται η μεγάλη πυρκαγιά. Η φωτιά εκδηλώθηκε τα ξημερώματα σε δασική έκταση στην περιοχή Μελία Αλεξανδρούπολης και λόγω των ισχυρών ανέμων έχει πάρει ανεξέλεγκτες διαστάσεις.

Οκτώ οικισμοί εκκενώθηκαν και οι κάτοικοι κλήθηκαν να απομακρυνθούν από τις περιοχές τους και να κατευθυνθούν προς την Αλεξανδρούπολη, ακολουθώντας τις οδηγίες των Αρχών.

Σε βίντεο του Focus καταγράφονται οι σκηνές εκκένωσης του οικισμού Πεύκα. Η φωτιά έφτασε στις αυλές των σπιτιών και η κατάσταση ήταν εξαιρετικά δύσκολη.

Ηλικιωμένοι συγκεντρώθηκαν στην πλατεία του χωριού και απομακρύνθηκαν με ένα λεωφορείο, ενώ κάποιοι συγγενείς μετέβησαν στον οικισμό για να πάρουν τους δικούς τους ανθρώπους. Οι φλόγες έχουν κυκλώσει το χωριό. Στις εικόνες διακρίνονται κάτοικοι να έχουν πάρει λίγα πράγματα από το σπίτι τους και να μπαίνουν στα αυτοκίνητα για να φύγουν.

Δείτε το βίντεο:

Εικόνες από την εκκένωση του οικισμού Αρίστηνου έδωσε στη δημοσιότητα η Ελληνική Αστυνομία. «Η ΕΛ.ΑΣ. δίπλα σε κάθε πολίτη που χρειάζεται βοήθεια. Μεριμνά άμεσα για την ασφάλεια και την προστασία σε αντίξοες συνθήκες . Οικισμός Αρίστηνου, Αλεξανδρούπολη», επισημαίνεται χαρακτηριστικά.

Κλειστό τμήμα της Εγνατίας Οδού Κήπων-Αλεξανδρούπολης

Προσωρινές κυκλοφοριακές ρυθμίσεις ισχύουν στην Εγνατία Οδό Κήπων – Αλεξανδρούπολης, λόγω της πυρκαγιάς που παραμένει σε εξέλιξη σε δασική έκταση στην περιοχή Μελία Αλεξανδρούπολης, κοντά στην Πυλαία Φερών Έβρου.

Η προσωρινή διακοπή της κυκλοφορίας αφορά το τμήμα από το ύψος του κόμβου Αρδανίου έως το ύψος του κόμβου Βιομηχανικής Περιοχής (ΒΙ.ΠΕ.) Αλεξανδρούπολης και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας.

Η κυκλοφορία των οχημάτων εκτρέπεται μέσω της Εθνικής Οδού Φερών – Αλεξανδρούπολης, ενώ οι οδηγοί και οι πολίτες παρακαλούνται -για την ασφάλειά τους, να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να συμμορφώνονται με τις υποδείξεις των αστυνομικών.

Σε ανακοίνωση του το Αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ αναφέρει ότι η Αστυνομία είναι σε πλήρη εγρήγορση και ετοιμότητα, ενώ άμεσα, μετά την έναρξη της πυρκαγιάς, διατέθηκαν 21 Αστυνομικοί, με 12 οχήματα, με επικεφαλής τον Διευθυντή της Διεύθυνσης Αστυνομίας Αλεξανδρούπολης. Οι δυνάμεις ενισχύονται, ενώ στην περιοχή έχει μεταβεί και ο διευθυντής της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.

Στην ανακοίνωση τονίζεται ότι «η ΕΛ.ΑΣ. μεριμνά άμεσα για την ασφάλεια των πολιτών με αδιαπραγμάτευτη προτεραιότητα την προστασία τους, υπό αντίξοες συνθήκες».

Κάτοικος του οικισμού Μελία στο enikos.gr: «Η φωτιά μας πλησίασε και φύγαμε – Μου είπαν ότι έχουν καεί σπίτια»

Κάτοικος στην Μελία της Αλεξανδρούπολης μιλώντας στο enikos.gr περιέγραψε τι ακριβώς συμβαίνει αυτή τη στιγμή λόγω της μεγάλης φωτιάς στην περιοχή που είχε ως αποτέλεσμα να εκκενωθούν αρκετοί οικισμοί.

«Αναγκαστήκαμε να εγκαταλείψουμε τα σπίτια μας όταν είδαμε ότι η φωτιά έχει πλησιάσει σε μεγάλο βαθμό. Ανησυχώ για το σπίτι μου. Είμαι μόνιμος κάτοικος εκεί», είπε στο enikos.gr ένας άνδρας που βρίσκεται στην περιοχή.

«Εγώ απομάκρυνα την οικογένεια μου. Υπάρχουν άλλοι που έμειναν για να σώσουν τα σπίτια μας. Δεν ξέρω τι συμβαίνει αυτή την ώρα εκεί. Έχουν εκκενωθεί και αλλά σημεία. Από τηλέφωνα που έχω κάνει μου έχουν πει ότι έχουν καεί σπίτια αλλά δεν τα έχω δει», τόνισε.

Δημοτικός Σύμβουλος Αλεξανδρούπολης: Μεγάλο το μέτωπο της φωτιάς – Κάηκε μοναστήρι

Δύσκολη είναι η μάχη των πυροσβεστικών δυνάμεων με την μεγάλη φωτιά στην Αλεξανδρούπολη, όπως εξήγησε ο δημοτικός σύμβουλος, Γιάννης Τάκας.

«Αυτή τη στιγμή η φωτιά κατευθύνεται στο χωριό Αγνάντια. Ήδη έχει κάψει ένα μοναστήρι, μία μονή που έχει εδώ πέρα πάνω. Είναι μεγάλο το μέτωπο της φωτιάς και δυστυχώς οι πυροσβέστες δεν μπορούν να κάνουν τίποτα, τα εναέρια μέσα έχει αρκετά. Αλλά είναι τόσο πολύς ο αέρας που δεν μπορεί να κάνουν τίποτα. Δεν μπορεί να γίνει τίποτα αυτή τη στιγμή βλέπω. Συνεχώς αλλάζει κατεύθυνση η φωτιά», είπε στο Mega ο δημοτικός Σύμβουλος Αλεξανδρούπολης.

Επιπλέον εκτίμησε ότι ενδεχομένως κάποια σπίτια στον οικισμό Πεύκα να έχουν υποστεί ζημιές από την φωτιά. «Τώρα δυστυχώς θα περάσει μέσα τον οικισμό του Αετοχωρίου και δεν ξέρουμε τώρα που θα καταλήξει αυτή η φωτιά», ανέφερε ο Γιάννης Τάκας.

Για τις εκκενώσεις εξήγησε ότι συνεχίζονται κανονικά με την βοήθεια των αστυνομικών δυνάμεων. Σε ερώτηση εάν οι πυροσβεστικές δυνάμεις επαρκούν ο Γιάννης Τάκας απάντησε: «Νομίζω και περισσότερες να ήταν δεν μπορεί να γίνει αυτή τη στιγμή κάτι. Με τον αέρα που έχει και με την τροπή που παίρνει η φωτιά, δηλαδή την μία πηγαίνει ανατολικά και την άλλη πηγαίνει δυτικά».

 

 

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ