Αυτοδιοικητικές εκλογές 2023: Κάλπη σε αίθουσα… μνημόσυνων και ψηφοφόρος με τσαρούχια – Όλα τα ευτράπελα και τα απρόοπτα

Συνεχίζεται η προσέλευση στις κάλπες για τις αυτοδιοικητικές εκλογές και πολλά είναι τα απρόοπτα και τα… ευτράπελα. Σε εκλογικό τμήμα στις Σέρρες η κάλπη έχει στηθεί σε έναν… διαφορετικό χώρο και όχι σε σχολείο. Συγκεκριμένα, σε αίθουσα μνημοσύνων έχει στηθεί η κάλπη στο 23ο εκλογικό τμήμα Αμφίπολης Σερρών στην Αγγίστα.

Αυτοδιοικητικές Εκλογές 2023: Πώς ψηφίζουμε – Τι έγγραφα χρειάζονται

Λόγω έλλειψης χώρου η κάλπη στήθηκε στον χώρο όπου γίνονται τα μνημόσυνα στο χωριό με τον δικαστικό αντιπρόσωπο να βρίσκει μέχρι και κονιάκ σε τραπέζι δίπλα από την κάλπη, σύμφωνα με την ertnews.gr.

Αυτοδιοικητικές εκλογές - Σέρρες
Πηγή φωτό: ertnews.gr

Λάρισα: Ηλικιωμένος πήγε να ψηφίσει με τσαρούχια και γκλίτσα

Με τη στολή του Μακεδονομάχου πήγε ο Τάκης Βρατζάς να ψηφίσει στην Λάρισα. Φορώντας τσαρούχια και κρατώντας γκλίτσα ο ηλικιωμένος πήγε στην κάλπη. Όπως λέει ο ίδιος, είχε ντυθεί έτσι και στη κηδεία του Γλυξμπουργκ.

Αυτοδιοικητικές εκλογές 2023 – Κωνσταντοπούλου από Λάρισα: Μακριά από κομματικά ψηφοδέλτια κυβερνητικών κομμάτων

Ψαρά: Δήμαρχος πριν καν… ψηφίσουν

Στα Ψαρά δεν αγωνιούν για το άνοιγμα της κάλπης καθώς γνωρίζουν ήδη τον δήμαρχο. Ο δάσκαλος Κώστας Βρατσάνος ηγείται του μοναδικού συνδυασμού που κατέρχεται στις σημερινές Δημοτικές εκλογές, που φέρει το όνομα Ψαρά- Νέα Εποχή και αναμένεται να εκλεγεί για 4η φορά Δήμαρχος Ηρωϊκής Νήσου Ψαρών.

Αυτοδιοικητικές εκλογές 2023: Στο 32,1% το ποσοστό συμμετοχής

Μέσα στις λάσπες το εκλογικό κέντρο στο Σωτήριο Λάρισας – ΒΙΝΤΕΟ

Μέσα από λάσπες αναγκάζονται να περάσουν οι κάτοικοι των πληγεισών περιοχών στην Θεσσαλία για να καταφέρουν να φτάσουν στα εκλογικά τμήματα προκειμένου να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα.

Όπως μετέδωσε ο ΑΝΤ1, στο Σωτήριο Λάρισας, που αρκετές εβδομάδες μετά το πέρασμα της κακοκαιρίας Daniel της κακοκαιρίας Elias μετρά ακόμα τις πληγές του, το εκλογικό κέντρο που ψηφίζουν οι κάτοικοι είναι μέσα στις λάσπες.

«Οι υπεύθυνοι πρέπει να πληρώσουν και όλοι οι ψηφοφόροι να δουν τι θα ψηφίσουν. Τους υπεύθυνους πρέπει να τους διώξουμε» δήλωσε ένα πολίτης που αναγκάστηκε να μετακομίσει σε διπλανό χωριό μετά της καταστροφές.

Με λεωφορείο στα εκλογικά τους τμήματα στον Παλαμά

Όσοι πλημμυροπαθείς από τον δήμο Παλαμά επιθυμούσαν να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα, και φιλοξενούνται προσωρινά στη Μαθητική Εστία του Δήμου Μουζακίου, μετέβησαν με λεωφορείο στα εκλογικά τους τμήματα.

Έψαχναν για ώρα τους υποψήφιους στα μεγάλα ψηφοδέλτια

Η μη προσέλευση των μελών στις εφορευτικές επιτροπές προκάλεσε μεγάλες ουρές στα κεντρικά εκλογικά τμήματα του Βόλου. Ακόμη, όπως καταγγέλλουν οι ψηφοφόροι, σύμφωνα με την ΕΡΤ, τα ψηφοδέλτια «σεντόνια» αποτέλεσαν αιτία για να καθυστερούν εντός των παραβάν οι ψηφοφόροι.

Ένταση στην Κρήτη – Δικαστική αντιπρόσωπος άνοιξε την κάλπη ενώ είχαν ήδη ψηφίσει

Η πρώτη “παραφωνία” στις αυτοδιοικητικές εκλογές σημειώθηκε, περίπου στις 08.00 το πρωί σε εκλογικό τμήμα του Ηρακλείου, στην Κρήτη, όταν δικαστική αντιπρόσωπος άνοιξε την κάλπη, αφού είχαν ήδη ψηφίσει 9 ψηφοφόροι.

Το συμβάν επισήμανε εκλογικός αντιπρόσωπος που βρισκόταν στο Μποδοσάκειο (16ο εκλογικό διαμέρισμα, 311ο εκλογικό τμήμα), ενώ κλήθηκε και η Αστυνομία η οποία εν συνεχεία αποχώρησε, λόγω αναρμοδιότητας.

Όπως αναφέρει το cretalive.gr, η δικαστική αντιπρόσωπος ανέφερε ότι διαπίστωσε ότι η κάλπη δεν είχε κλείσει καλά και την άνοιξε για να την κλείσει καλά.  Απέναντι στην αντίδραση του εκλογικού αντιπροσώπου, η δικαστική αντιπρόσωπος ζήτησε να προσκομίσει τον διορισμό του προκειμένου στη συνέχεια, να γίνει καταγραφή του συμβάντος στο βιβλίο του δικαστικού αντιπροσώπου.

Ακολούθησε ένταση μεταξύ δικαστικού και εκλογικού αντιπροσώπου. Σύμφωνα με τη διαδικασία, ο εκλογικός αντιπρόσωπος πρέπει να υποβάλει ένσταση στην Επιτροπή, η οποία απαρτίζεται από τη δικαστική αντιπρόσωπο και την εφορευτική επιτροπή.

Κάλεσαν στην εφορευτική επιτροπή άτομο που έχει πεθάνει εδώ και 23 χρόνια

Πολίτης κλήθηκε στην εφορευτική επιτροπή ενώ έχει πεθάνει εδώ και 23 χρόνια. Μάλιστα όταν η σύζυγος του συγκεκριμένου ατόμου, όταν έλαβε τον φάκελο, σύμφωνα με το OPEN, νόμιζε αρχικά ότι επρόκειτο για τον γιο της.

Αυτοδιοικητικές εκλογές: Κάλεσαν στην εφορευτική νεκρό εδώ και 23 χρόνια

Η περίπτωση αυτή δείχνει τα προβλήματα που υπάρχουν με την επικαιροποίηση των εκλογικών καταλόγων, καθώς  θα έπρεπε να γίνεται αυτόματα η αφαίρεση ενός ατόμου μόλις δηλωθεί ο θάνατός του. Όταν δεν συμβαίνει αυτό, πρέπει να περάσουν 112 με 114 χρόνια από τη γέννησή του.

Καρδίτσα: Τρεις συλλήψεις για δωροδοκία εκλογέα

Συνελήφθησαν, το Σάββατο (07-10-2023) το μεσημέρι σε περιοχή της Καρδίτσας, από αστυνομικούς του Τμήματος Ασφάλειας Καρδίτσας σε συνεργασία με αστυνομικούς του Αστυνομικού Τμήματος Σοφάδων, τρία άτομα, για το αδίκημα της δωροδοκίας εκλογέα, ενώ αναζητούνται ακόμη τέσσερα άτομα.

Είχε προηγηθεί καταγγελία, σύμφωνα με την οποία οι τρεις συλληφθέντες και ένα από τα άτομα που αναζητούνται είχαν εξαγοράσει -500- ταυτότητες με αμοιβή -50- ευρώ η καθεμία, με διαμεσολαβητές μεταξύ δραστών και ψηφοφόρων τους άλλους τρεις δράστες που αναζητούνται.

Από τις έρευνες που πραγματοποιήθηκαν σε οικίες, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν ιδιόχειρες σημειώσεις και το συνολικό χρηματικό ποσό των 25.950 ευρώ.

Δύο συλλήψεις στην Θεσσαλονίκη για παραβίαση της εκλογικής νομοθεσίας

Δύο συλλήψεις έγιναν στη Θεσσαλονίκη για παραβίαση της εκλογικής νομοθεσίας.  Σύμφωνα με καταγγελία που έγινε στην Αστυνομία, δύο άτομα μοίραζαν ψηφοδέλτια με συγκεκριμένη σταυροδοσία υποψηφίων σε εκλογείς που προσέρχονταν σε εκλογικό κέντρο της Τριανδρίας.

Η Αστυνομία επιλήφθηκε του θέματος και σε βάρος των συλληφθέντων σχηματίζεται δικογραφία. Για το περιστατικό ενημερώθηκε και η εισαγγελία Πρωτοδικών.

Κατά πληροφορίες της ιστοσελίδας thesstoday.gr, οι δυο συλληφθέντες φαίνεται ότι είναι δημοτικοί σύμβουλοι δημοτικής παράταξης της Θεσσαλονίκης, οι οποίοι καταγγέλθηκαν από δυο υποψηφίους αντίπαλης παράταξης ότι μοίραζαν σταυρωμένα ψηφοδέλτια του συνδυασμού τους έξω από εκλογικό τμήμα στην Τριανδρία. Ο αριθμός των ψηφοδελτίων παραμένει μέχρι στιγμής άγνωστος.

Δυο προσαγωγές και στο Αγρίνιο

Σε δυο προσαγωγές ατόμων για παραβίαση της εκλογικής νομοθεσίας, προχώρησαν αστυνομικοί στο Αγρίνιο.

Πληροφορίες του agrioniopress.gr αναφέρουν πως η μια προσαγωγή έγινε στο 17ο Δημοτικό Σχολείο στην οδό Χένδερσον και η δεύτερη σε χωριό του Αγρινίου.

Οι προσαχθέντες φέρεται να μοίραζαν ψηφοδέλτια σε εκλογικά τμήματα, ενώ απαγορεύεται από την νομοθεσία. Οι προσαγωγές έγιναν μετά από σχετικές καταγγελίες.

Αυτοδιοικητικές εκλογές 2023: Δυο προσαγωγές στο Αγρίνιο για παραβίαση της εκλογικής νομοθεσίας

Προς το παρόν οι δυο προσαχθέντες βρίσκονται στο Α.Τ. Αγρινίου κι έχει ενημερωθεί ο αρμόδιος Εισαγγελέας.

Αναμένεται εντός εύλογου χρονικού διαστήματος, οι καταγγελίες να γίνουν εγγράφως και επωνύμως, ώστε να σχηματιστεί δικογραφία.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ