Αυτό είναι το σχέδιο για την αντιπυρική περίοδο – Σε ετοιμότητα 14.040 πυροσβέστες, 3.654 οχήματα και 89 εναέρια μέσα

Το σχέδιο για την αντιπυρική περίοδο παρουσιάστηκε σήμερα στον Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος επισκέφθηκε το υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας. Μία σειρά προληπτικών δράσεων περιλαμβάνονται στο σχέδιο, όπου, επίσης, αναφέρονται οι δυνάμεις και τα μέσα πυρόσβεσης, που θα έχουν στην διάθεσή τους οι αρμόδιες αρχές, φέτος, για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών.

Μητσοτάκης: Ζήτησε απόλυτη εγρήγορση για τις πυρκαγιές – «Θα προμηθευτούμε νέα μέσα για την Πυροσβεστική»

Στο πλαίσιο της επίσκεψής του ο Πρωθυπουργός προήδρευσε σε ευρεία κυβερνητική σύσκεψη με την ηγεσία του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, στην οποία μετείχαν μεταξύ άλλων επίσης ο υπουργός Επικρατείας, Άκης Σκέρτσος, ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, Θανάσης Κοντογεώργης, ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, Θοδωρής Λιβάνιος και ο αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος, αντιστράτηγος, Γεώργιος Πουρναράς.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ζήτησε απόλυτη εγρήγορση ώστε το φετινό καλοκαίρι να περάσει όσο το δυνατόν πιο ανώδυνα. Τόνισε πως «ξέρουμε ότι οι δύο επόμενοι μήνες είναι δύσκολοι», ωστόσο, επισήμανε ότι «ο κρατικός μηχανισμός θα είναι πάντα στις επάλξεις». Προανήγγειλε, επίσης, ότι «μέσα στα επόμενα χρόνια θα προμηθευτούμε καινούργια αεροσκάφη, καινούργια ελικόπτερα, πολλά καινούργια μέσα για το Πυροσβεστικό Σώμα. Και αυτή είναι μία αναγκαία επένδυση η οποία επιβάλλεται να κάνουμε, καθώς πρώτο μας μέλημα είναι πάντα η προστασία της ανθρώπινης ζωής, της ανθρώπινης περιουσίας, αλλά φυσικά και του φυσικού μας περιβάλλοντος».

Από την πλευρά του, ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κικίλιας απηύθυνε έκκληση στους πολίτες να αποφύγουν ενέργειες που μπορεί να προκαλέσουν πυρκαγιά και να στηρίξουν όλοι μαζί τους «μαχητές της πρώτης γραμμής που είναι οι 14.000 πυροσβέστες, οι 2500 εποχικοί πυροσβέστες και οι 4000 εθελοντές». «Φωτιές υπάρχουν, είναι μία πραγματικότητα την οποία αντιμετωπίζουμε, πλημμύρες θα υπάρχουν, έντονα καιρικά φαινόμενα θα υπάρχουν και η δουλειά μας είναι η πολιτική προστασία, να προστατεύσουμε τους συμπολίτες μας, την περιουσία τους και τα δάση» πρόσθεσε ο κ. Κικίλιας.

Το σχέδιο για την αντιπυρική περίοδο

Όπως προβλέπεται στο σχέδιο για την αντιπυρική περίοδο, 16.580 Πυροσβέστριες και Πυροσβέστες αποτελούν την συνολική δύναμη του Πυροσβεστικού Σώμαος στη χώρα μας.
14.040 αποτελούν την δύναμη πυρόσβεσης
➢ 8.784 μόνιμο προσωπικό,
➢ 2.320 5ετους υποχρέωσης,
➢ 500 δασοκομάντος
➢ 2.436 εποχικοί πυροσβέστες

Το Πυροσβεστικό Σώμα διαθέτει φέτος συνολικά 3.654 οχήματα, εκ των οποίων τα 2.079 είναι υδροφόρα, τα 1.345 είναι βοηθητικά και τα 230 ειδικού σκοπού.

 

 

Σε ό,τι αφορά στα εναέρια μέσα, φέτος θα είναι διαθέσιμα 89 αεροσκάφη και ελικόπτερα. Τα 40 ανήκουν στον εθνικό εναέριο στόλο και τα 49 είναι μισθωμένα.

 

Δείτε τον χάρτη κατανομής των εναέριων μέσων πυρόσβεσης για το 2023:

 

Αναλυτικά ΕΔΩ το σχέδιο για την αντιπυρική περίοδο

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ