Χωρίς ναυαγοσώστη παραμένει το 10% των οργανωμένων παραλιών της Ελλάδας τους δύο σημαντικότερους μήνες της τουριστικής σεζόν, τον Ιούλιο και τον Αύγουστο, με τα μεγαλύτερα κενά να υπάρχουν σε νησιά όπως η Κέρκυρα, η Κάρπαθος, η Κως και ένα μέρος της Κεφαλονιάς.
Της Κωνσταντίνας Χαϊνά
Από την 1η Ιουνίου στις πολυσύχναστες παραλίες βρίσκονται οι αφανείς ήρωες-ναυαγοσώστες στους “πύργους” τους μαζί με τον εξοπλισμό τους, δημιουργώντας για ένα ακόμη καλοκαίρι ένα “τείχος ασφαλείας” για τους λουόμενους. Ωστόσο, την ώρα που η ύπαρξή τους σε μία χώρα όπως η Ελλάδα, θεωρείται κάτι παραπάνω από απαραίτητη, διαπιστώνεται πως και το φετινό καλοκαίρι παρατηρείται πως υπάρχουν κενά στην ναυαγοσωστική κάλυψη, κυρίως σε τουριστικά νησιά.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ένωσης Ναυαγοσωστικών Σχολών Ελλάδος, Μάριο Μυρωνάκη, ο οποίος μίλησε στο enikos.gr αυτό οφείλεται, όπως λέει ο ίδιος, στην ανευθυνότητα και την αδιαφορία των κάποιων δήμων, οι οποίοι όπως φαίνεται, κάθε καλοκαίρι αργούν να εκκινήσουν τις διαδικασίες των διαγωνισμών για την επιλογή ναυαγοσωστικής σχολής. «Οι δήμοι θα μπορούσαν να είναι έτοιμοι από τον προηγούμενο Αύγουστο, οπότε και έχουν την δυνατότητα βάσει νόμου να ξεκινήσουν τις διαδικασίες, προκειμένου να είναι καλυμμένοι για το επόμενο καλοκαίρι. Αυτό που παρατηρούμε βέβαια και φέτος, είναι πως κάποιοι αδιαφόρησαν ή αποφάσισαν να το κάνουν τον Μάιο ή τον Ιούνιο, με αποτέλεσμα να υπάρχουν κενά και να χάνονται άδικα ανθρώπινες ζωές».
Η διαδικασία του διαγωνισμού για την ναυαγοσωστική κάλυψη χρειάζεται, όπως αναφέρει ο κ. Μυρωνάκης, περίπου 2-3 μήνες για να ολοκληρωθεί, κι για αυτόν τον λόγο κάθε χρόνο υπάρχει ένα κενό περίπου 10-20%, για το οποίο δεν γίνεται και καμία προσπάθεια να καλυφθεί. «Όταν οι δήμοι έχουν έναν ολόκληρο περίπου χρόνο για να ολοκληρώσουν τους διαγωνισμούς, είναι προφανές πως πρόκειται για αδιαφορία και ανευθυνότητα. Θα μπορούσαν να το κάνουν τον χειμώνα. Κανένα καλοκαίρι δεν έχουμε αγγίξει το απόλυτο, δηλαδή το 100% ενώ θα μπορούσαμε. Οι δήμοι πρέπει να καταλάβουν πως πρόκειται για ένα επάγγελμα που σώζει ανθρώπινες ζωές, και δεν θα έπρεπε να θεωρείται πολυτέλεια στην χώρα μας η ύπαρξή του στις οργανωμένες παραλίες, αλλά απαραίτητη προϋπόθεση».
Τα τελευταία χρόνια σχεδόν ολόκληρο το νησί της Κέρκυρας δεν διαθέτει ναυαγοσώστη κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, όπως και φέτος, ενώ περίπου η ίδια εικόνα επικρατεί και στην Κάρπαθο, στην Κω αλλά και σε ένα μέρος της Κεφαλονιάς που υπάρχουν ελάχιστοι. «Η κάλυψη από την άλλη πλευρά είναι επαρκής στην Αττική, στη Θεσσαλονίκη και στη Χαλκιδική, εκεί δεν υπάρχει σχεδόν κανένα κενό και κανένα πρόβλημα» λέει ο κ. Μυρωνάκης.
Σχετικά με τους πνιγμούς στη χώρα, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε ο πρόεδρος της Ένωσης Ναυαγοσωστικών Σχολών Ελλάδος παρατηρείται, μέχρι στιγμής, μείωση σε σχέση με το περσινό καλοκαίρι. «Έχουμε κάνει πάνω από 200 διασώσεις μόνο τον Ιούνιο, οπότε για τα σημεία που έχουμε ευθύνη και επιβλέπουμε, και μακάρι να επιβλέπαμε ακόμη περισσότερα οι ναυαγοσώστες συνεχίζουν το έργο τους και το λειτούργημά τους. Στόχος μας φυσικά είναι να μηδενιστούν».
Από τον Ιούνιο μέχρι σήμερα, έχουν σημειωθεί περίπου 70 θάνατοι, εκ των οποίων μόνο οι 16 ήταν σε παραλία που υπήρχαν ναυαγοσώστες, ενώ οι υπόλοιποι καταγράφηκαν σε παραλίες που δεν εποπτεύονται ή σε αυτές που δεν υπήρχε καθώς είχε τελειώσει η βάρδια του, η οποία ξεκινάει από τις 10:00 το πρωί και ολοκληρώνεται στις 18:00 το απόγευμα. Το περσινό καλοκαίρι σημειώθηκαν περίπου 380 πνιγμοί, όπου ένα μεγάλο ποσοστό οφειλόταν σε παθολογικά αίτια, ενώ μόλις 48 ήταν σε παραλία που υπήρχε ναυαγοσώστης.
Σημειώνεται πως, με την έκδοση του νέου Προεδρικού Διατάγματος για την ναυαγοσωστική κάλυψη που ισχύει, αυστηροποιήθηκαν σε μεγάλο ποσοστό οι προδιαγραφές ασφάλειας των λουόμενων για τις πολυσύχναστες παραλίες, τόσο στον αριθμό των ναυαγοσωστών που απαιτείται, όσο και στον αναγκαίο εξοπλισμό διάσωσης που χρειάζονται.
Ειδικότερα, στις πολυσύχναστες παραλίες ο κάθε δήμος πρέπει να τοποθετήσει ναυαγοσωστικό πύργο ανά 400 μέτρα και όχι μόνο στα πολυσύχναστα σημεία, με έναν ναυαγοσώστη, στον οποίο θα παρέχεται ο αναγκαίος εξοπλισμός διάσωσης, που περιλαμβάνει απινιδωτή, πλήρες φαρμακείο, καθώς και ειδικά φορεία ακινητοποίησης κεφαλής και μεταφοράς τραυματία. Συνεπώς, οι παραλίες που είχαν έναν πύργο, πλέον διαθέτουν τρεις ή τέσσερις, με αποτέλεσμα να υπάρχει «έκρηξη» θέσεων εργασίας.
Παράλληλα, η παραλία που έχει έναν πύργο, ο ναυαγοσώστης υποστηρίζεται από το περιπολικό, ενώ εάν έχει δύο πύργους, χρειάζεται υποχρεωτικά και τζετ σκι, εκτός από βάρκες. Σε περίπτωση που έχει τρεις πύργους και πάνω, χρειάζεται να έχει ένα τζετ σκι που το οδηγεί άλλος ναυαγοσώστης που ονομάζεται συντονιστής, καθώς και ένα επιπλέον περιπολικό.