Αυθαιρεσίες στη Μύκονο: Έρευνα για κύκλωμα που χορηγούσε πλαστές βεβαιώσεις για πολυτελείς βίλες

Mια νέα εισαγγελική έρευνα έχει αρχίσει στη Μύκονο, αυτή τη φορά για τα κτίσματα που βρίσκονται σε χώρους αρχαιολογικού ενδιαφέροντος. Σύμφωνα με πληροφορίες της Realnews, στο μικροσκόπιο έχουν μπει πολυτελείς βίλες και καταστήματα, κυρίως στη Χώρα και στην περιοχή Άνω Μερά.

Των Π. ΣΟΥΡΕΛΗ, Θ. ΠΑΝΟΥ – ΠΗΓΗ REALNEWS

Από την έως τώρα έρευνα έχει προκύψει ότι πολλοί δήλωναν ψευδώς πως είχαν λάβει την έγκριση της αρμόδιας Αρχαιολογικής Υπηρεσίας, προκειμένου να προχωρήσουν στην κατασκευή κάποιου κτίσματος.

Στην πραγματικότητα, όμως, είτε δεν υπήρχε βεβαίωση, είτε δεν είχαν καν καταθέσει τη σχετική αίτηση στην Εφορεία Αρχαιοτήτων για να πραγματοποιήσει αυτοψία. «Αυτή η τακτική αποτελούσε τον κανόνα, όχι την εξαίρεση», δηλώνει πηγή στην «R», για να δείξει το μέγεθος και την έκταση της παρανομίας. Η έρευνα θα εστιάσει και στο ενδεχόμενο ύπαρξης κυκλώματος που χορηγούσε πλαστές άδειες της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας, ώστε να ξεκινήσουν οι εργασίες των κτισμάτων τουριστικής εκμετάλλευσης.

Διασταύρωση

Στο πλαίσιο της έρευνας, πραγματοποιήθηκε διασταύρωση των στοιχείων που δηλώθηκαν από τους ιδιοκτήτες, με τις βεβαιώσεις που είχε χορηγήσει η Εφορεία Αρχαιοτήτων. Και βρέθηκαν σημαντικές αποκλίσεις. Αμέσως σχηματίστηκε δικογραφία από την Εισαγγελία Πρωτοδικών για όσες περιπτώσεις κτισμάτων η αρμόδια Αρχαιολογική Υπηρεσία φαινόταν να έχει δώσει την έγκρισή της, όμως εκείνη δεν γνώριζε το παραμικρό.

Οι εξελίξεις και σε αυτή την υπόθεση αναμένεται να είναι καταιγιστικές. Όσοι έχτισαν σε χώρους αρχαιολογικού ενδιαφέροντος απειλούνται με κατεδάφιση των ακινήτων τους και με τσουχτερά πρόστιμα, αλλά και κινδυνεύουν να βρεθούν στο εδώλιο με σοβαρές κατηγορίες. Η υπόθεση θα «τρέξει» ακόμη περισσότερο τις επόμενες ημέρες, οπότε και αναμένεται να μεταβεί ξανά στη Μύκονο ο εισαγγελέας Εφετών Αιγαίου Οδυσσέας Τσορμπατζόγλου.

Υπενθυμίζεται πως το έναυσμα για την εκτεταμένη έρευνα για τις αυθαίρετες κατασκευές της Μυκόνου είχε ξεκινήσει μετά τη βίαιη επίθεση που δέχθηκε ο Μανώλης Ψαρρός, μέλος της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κυκλάδων. Την έρευνα για τον ξυλοδαρμό του αρχαιολόγου έχει αναλάβει το Τμήμα Δίωξης Εκβιαστών της Ασφάλειας Αττικής. Οπως αναφέρουν οι πληροφορίες, οι αστυνομικοί έχουν συνδέσει από την πρώτη στιγμή την επίθεση στον Μ. Ψαρρό με τις πιέσεις που ασκούσαν διάφορα συμφέροντα του νησιού, ώστε να εκδοθούν άδειες από την Αρχαιολογική Υπηρεσία για την ανέγερση κτισμάτων.

Οι συλλήψεις

Την ίδια στιγμή, ραγδαίες είναι οι εξελίξεις όσον αφορά τις έρευνες για τα παράνομα κυκλώματα του νησιού, μετά τις συλλήψεις ατόμων που συνδέονται με έναν άλλον ξυλοδαρμό, αυτόν του μεσίτη Φλώριου Ασημομύτη. Όπως αποκαλύπτει η «R», οι δύο Αλβανοί συλληφθέντες «δείχνουν» ως εντολέα τους για τον ξυλοδαρμό μεγαλοεργολάβο του νησιού, επίσης αλβανικής καταγωγής.

Το κουβάρι της συγκεκριμένης υπόθεσης άρχισε να ξετυλίγεται πριν από περίπου δύο εβδομάδες, σε γνωστό εμπορικό κέντρο της Αθήνας, όταν οι μετέπειτα συλληφθέντες συναντήθηκαν τυχαία με τον εργολάβο. Η συνάντηση εξελίχθηκε σε συμπλοκή και οι αστυνομικοί του Τμήματος Ιδιοκτησίας της Ασφάλειας Αττικής, οι οποίοι πραγματοποίησαν την προανάκριση, έβγαλαν «λαβράκι». Αποδείχθηκε, λοιπόν, πως οι δύο συλληφθέντες δρούσαν ως ενοικιαζόμενοι μπράβοι στη Μύκονο. Οι αστυνομικοί άκουσαν με έκπληξη τον έναν από τους κατηγορουμένους να καταθέτει επίσημα ότι ο εντολέας τους για τον ξυλοδαρμό του μεσίτη το 2020 δεν ήταν άλλος από τον αλβανικής καταγωγής εργολάβο.

Πλέον, έπειτα από αυτή την εξέλιξη, στην Εισαγγελία της Σύρου έχει διαβιβαστεί η κατάθεση-«φωτιά» του Αλβανού μπράβου, προκειμένου να ενσωματωθεί στη δικογραφία που ήδη είχε σχηματιστεί σε βάρος των δύο κατηγορουμένων, οι οποίοι φέρονται ως συμμέτοχοι στη μαφία της Μυκόνου.

«Τους έχω κατονομάσει»

Στις 21 Σεπτεμβρίου του 2020, άγνωστοι έστησαν καρτέρι έξω από το σπίτι του Φλ. Ασημομύτη στη Μύκονο. Όταν ο μεσίτης βγήκε από το αυτοκίνητό του, δέχθηκε χτυπήματα με σιδερένιο λοστό στο κεφάλι και το σώμα.

Μετά τη σύλληψη των δύο Αλβανών, αξιωματικοί του Τμήματος Ανθρωποκτονιών της ΓΑΔΑ κάλεσαν τον μεσίτη για αναγνώριση. Εκείνος αναγνώρισε -από κάποια εξωτερικά χαρακτηριστικά και από τον τρόπο που περπατούσε ο ένας από τους συλληφθέντες- τον άνδρα που του επιτέθηκε.

Μιλώντας στην «R», ζητά από τις Αρχές να συλλάβουν και εκείνους που έδωσαν την εντολή για τη δολοφονική ενέδρα, τονίζοντας πως έχει δώσει στοιχεία για άτομα με τα οποία είχε διαφορές. «Εχω εμπιστοσύνη στη Δικαιοσύνη και στην Ελληνική Αστυνομία ότι θα βρει και τους ηθικούς αυτουργούς. Εξάλλου, από την πρώτη ημέρα που με χτύπησαν, έχω κατονομάσει στη μηνυτήρια αναφορά μου τους πιθανούς ηθικούς αυτουργούς. Πρόκειται για τoυς ανθρώπους με τους οποίους έκανα τα τελευταία μου ραντεβού, με δική τους πρωτοβουλία. Εκείνοι έχτιζαν αυθαίρετα και εγώ τους ρωτούσα πού είναι η άδεια», λέει ο Φλ. Ασημομύτης. Σύμφωνα με πληροφορίες, έχει δώσει τα ονόματα δύο εργολάβων, ενός ξενοδόχου και μιας δικηγόρου.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ