Πύρινη “κόλαση” στην Ηλεία: Δεν υπάρχει άμεσος κίνδυνος για την Αρχαία Ολυμπία – ΒΙΝΤΕΟ

Η μάχη που δίνουν οι πυροσβεστικές και οι ένοπλες δυνάμεις στη φωτιά μέσα στην Αρχαία Ολυμπία φαίνεται πως πιάνουν τόπο καθώς όπως μετέδωσε η ΕΡΤ πριν από λίγο το πύρινο μέτωπο αναχαιτίστηκε από το τείχος που έχουν φτιάξει οι αρχές με αποτέλεσμα η φωτιά, να καίει σε ένα μόνο σημείο κοντά στο μνημείο της Αρχαίας Ολυμπίας αυτή την ώρα, χωρίς να υπάρχει άμεσος κίνδυνος για την εθνική μας κληρονομιά.

Η προσπάθεια πυροσβεστών, κατοίκων, φορέων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και εθελοντών ήταν τιτάνια για να περιορίσουν την πυρκαγιά εκτός πόλεως, ενώ το έργο τους δυσκολευόταν από την αλλαγή της φοράς του ανέμου.

Στην περιοχή επιχειρούν 160 πυροσβέστες, 50 οχήματα, 6 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων αυτή τη στιγμή, με την πυρκαγιά να καίει 500 μέτρα μακριά από την Αρχαία Ολυμπία. Στην περιοχή βρίσκεται και ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, ο οποίος έχει συνεχείς συσκέψεις για την εξέλιξη της πυρκαγιάς.

Δείτε συγκλονιστικές εικόνες από drone:

Οι ένοπλες δυνάμεις στην αντιμετώπιση της φωτιάς

Ισχυρή έκτακτη μεταμεσονύκτια εμπλοκή των Ενόπλων Δυνάμεων στην περιοχή της Αρχαίας Ολυμπίας για την περιφρούρηση του αρχαιολογικού χώρου και την αντιμετώπιση του πύρινου μετώπου.

Σύμφωνα με επιβεβαιωμένες πληροφορίες του enikos.gr, αυτή τη στιγμή τμήματα του Στρατού Ξηράς και της Πολεμικής Αεροπορίας βρίσκονται ήδη στον αρχαιολογικό χώρο για μάχη με τη φωτιά προκειμένου να διασωθεί η κληρονομιά μας.

Οι κινήσεις και οι διαθέσεις των τμημάτων των Ενόπλων Δυνάμεων συντονίζονται από το Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων (ΕΘΚΕΠΙΧ)/ΓΕΕΘΑ σε συντονισμό με την Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας (ΓΓΠΠ) και το Υπουργείο Πολιτισμού.

Ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος, μετά την σύσκεψη το βράδυ της Τρίτης που είχε με τους Αρχηγούς των Γενικών Επιτελείων, διέταξε τις Ένοπλες Δυνάμεις να βρίσκονται σε πλήρη επιφυλακή κι ετοιμότητα για διάθεση μέσων και προσωπικού σε όλη την επικράτεια, όπου και εάν ζητηθεί από την ΓΓΠΠ ή άλλο φορέα διαχείρισης της κρίσης.

Γύρω στις 7.15 το απόγευμα τα πυροσβεστικά αεροπλάνα και ελικόπτερα επιχειρούσαν σε απόσταση μόλις δύο χιλιομέτρων από την Αρχαία Ολυμπία. Ο αντιδήμαρχος, Χάρης Σπηλιόπουλος δήλωσε για τα όσα διαδραματίζονται στην περιοχή ότι “η κατάσταση είναι πάρα πολύ δύσκολη σε όλο τον δήμο της Αρχαίας Ολυμπίας». Επίσης, ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ότι «καταφέραμε να εκκενώσουμε άμεσα την Αρχαία Ολυμπία, όπως και τα ξενοδοχεία στα οποία διέμεναν τουρίστες».

Εντολή εκκένωσης πολλών οικισμών

Οι κάτοικοι είναι σε απόγνωση, ενώ από νωρίς το απόγευμα δόθηκε εντολή εκκένωσης εκτός από την Αρχαία Ολυμπία και για άλλους οικισμούς, μεταξύ των οποίων η Ηράκλεια, το Πουρνάρι, το Πελόπιο, ο Πλάτανος, η Καυκανιά και η Μιράκα. Μήνυμα μέσω του 112 εστάλη σε όσους βρίσκονταν στους οικισμούς Κοσκινά, Μάγειρα, Κλαδέο να εκκενώσουν προς Πύργο μέσω Ε.Ο. Τρίπολης Ολυμπίας, ενώ όσοι βρίσκονταν στην Καυκωνιά ή Χελιδόνι να εκκενώσουν προς Λάλα.

Κάηκε σπίτι και το εκκλησάκι του Προφήτη Ηλία στον Πλάτανο

Οι εικόνες στάχτης και καμένου τοπίου είναι αποκαρδιωτικές. Στην περιοχή Πλάτανος παραδόθηκε στις φλόγες μέχρι και ο Ιερός Ναός του Προφήτη Ηλία, ο οποίος καταστράφηκε ολοσχερώς. Το εκκλησάκι είχε χτιστεί το 1922.

Στον Πλάτανο επίσης ένα σπίτι πήρε φωτιά. Σε παρακείμενη οικία κατοικεί ένας ηλικιωμένος, ο οποίος δεν εγκατέλειπε το σπίτι του με αποτέλεσμα να προκαλέσει την άμεση κινητοποίηση των ανδρών της Πυροσβεστικής, προκειμένου να τον απομακρύνουν από την περιοχή.

Οι φλόγες “καταπίνουν” το Πελόπιο – Στις φλόγες σπίτια στην Καυκανιά

Τουλάχιστον δυο σπίτια στην Καυκανιά έχουν παραδοθεί στις φλόγες, ενώ υπάρχουν πληροφορίες για σοβαρές ζημιές σε Πελόπιο, Πουρνάρι και Πλάτανο. Το βίντεο που έστειλε αναγνώστης του enikos.gr από το Πελόπιο είναι συγκλονιστικό.

Οι πύρινες γλώσσες είναι λίγα μέτρα από συγκεκριμένο σπίτι, ενώ οι κάτοικοι του χωριού επιβιβάζονται στα αυτοκίνητά τους για να απομακρυνθούν και να γλιτώσουν.

Χαρδαλιάς: Επτά πυρκαγιές σχεδόν ταυτόχρονα στην Ηλεία – Οι τέσσερις στην περιοχή της Αρχαίας Ολυμπίας

Στις πολλές πυρκαγιές που εκδηλώθηκαν σχεδόν ταυτόχρονα στην Ηλεία, αναφέρθηκε στην ενημέρωση από το Συντονιστικό Κέντρο Πυροσβεστικής ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς.

«Τις μεσημεριανές ώρες σχεδόν ταυτόχρονα εκδηλώθηκαν 7 πυρκαγιές στην Ηλεία, εκ των οποίων οι 4 στην ευρύτερη περιοχή της Αρχαίας Ολυμπίας με ώρες έναρξης, στις 08:03, στις 08:24, στις 11:39, στις 12:55, στις 13:03, στις 14:42 και στις 16:29», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Χαρδαλιάς και πρόσθεσε: «Το μέτωπο της Ηράκλειας πήρε γρήγορα διαστάσεις και πλησίασε στον οικισμό και γι’ αυτό και ο επικεφαλής των δυνάμεων στις 13.15 εισηγήθηκε την εκκένωση».

«Στις πυρκαγιές επιχειρούν 160 πυροσβέστες, 50 οχήματα, ομάδα drone του Πυροσβεστικού, το Beriev 200, τρία ελικόπτερα και επτά αεροσκάφη», είπε ακόμη ο κ. Χαρδαλιάς.

Σύσκεψη υπό Χρυσοχοΐδη

Στο Δημαρχείο της Αρχαίας Ολυμπίας βρίσκεται ο Υπουργός Προστασίας, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης μετέχοντας σε σύσκεψη για τη δύσκολη κατάσταση που έχει διαμορφωθεί από το μεσημέρι στην Ηλεία, με την εκδήλωση φωτιάς στην Ηράκλεια και τις φλόγες να βρίσκονται πλέον μια ανάσα από τον Αρχαιολογικό χώρο.

Στη σύσκεψη μετέχουν ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Νεκτάριος Φαρμάκης, ο Αντιπεριφερειάρχης Ηλείας Βασίλης Γιαννόπουλος και ο Δήμαρχος Αρχαίας Ολυμπίας Γεώργιος Γεωργιόπουλος.

Κλείνει το Κέντρο Υγείας Αρχαίας Ολυμπίας – Στον Πύργο όλα τα περιστατικά

Πριν από λίγο αποφασίστηκε το κλείσιμο του Κέντρου Υγείας της Αρχαίας Ολυμπίας, σύμφωνα με το tempo24.news. Συγκεκριμένα, λόγω των έκτακτων συνθηκών με απόφαση του Διοικητή της 6ης ΥΠΕ Γιάννη Καρβέλη, όλοι οι γιατροί του Κέντρου Υγείας μεταφέρονται στο Νοσοκομείο Πύργου, το οποίο θα διαχειρίζεται το σύνολο των έκτακτων και επειγόντων περιστατικών.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ