Εφιαλτική νύχτα σε Βαρυμπόμπη, Θρακομακεδόνες, Αδάμες, Κρυονέρι: Kαίγονται σπίτια – Συγκλονιστικές εικόνες από τη φωτιά – ΦΩΤΟ – ΒΙΝΤΕΟ

Εφιαλτική είναι η κατάσταση στη Βαρυμπόμπη και τις Αδάμες, με τη φωτιά να μαίνεται ανεξέλεγκτη. Δεκάδες σπίτια έχουν παραδοθεί στις φλόγες, ενώ μεγάλη είναι η καταστροφή στο δάσος. Η νύχτα είναι δύσκολη καθώς υπάρχουν συνεχείς αναζωπυρώσεις και σημειώνονται εκρήξεις σε διάφορα σημεία.

Σε έκτακτη ενημέρωση που πραγματοποιήθηκε για τις πυρκαγιές – 81 το τελευταίο 24ωρο σε όλη την επικράτεια- ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς είπε ότι είναι τρία τα κύρια μέτωπα στη μεγάλη φωτιά της Αττικής. Στη Βαρυμπόμπη, στις Αδάμες και στους Θρακομακεδόνες.

Εντολή εκκένωσης της οδού Ανοίξεως στο Κρυονέρι

Δύσκολη είναι η νύχτα στο Κρυονέρι καθώς όπως έγινε γνωστό λίγο πριν τις 3 τα ξημερώματα δόθηκε εντολή προληπτικής εκκένωσης τμήματος του οικισμού από το Δήμο Διονύσου καθώς οι φλόγες πλησιάζουν απειλητικά.

Η αστυνομία με αναμμένες τις σειρήνες και, χτυπώντας πόρτα πόρτα, καλεί τους πολίτες να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους.

Εστάλη μήνυμα από το 112

Μήνυμα για εκκένωση της οδού Ανοίξεως Κρυονερίου λόγω δασικής πυρκαγιάς στην περιοχή εστάλη μέσω του ειδικού τηλεφωνικού αριθμού 112.

Το μήνυμα αναφέρει: «Αν βρίσκεστε στην Οδό #Ανοίξεως πλησίον της δασικής έκτασης #Κρυονερίου εκκενώστε τώρα προς την Ε.Ο. #Αθηνών -Λαμίας μέσω Λεωφόρου Κρυονερίου. Δασική πυρκαγιά στην περιοχή σας»

Η κατάσβεση είναι εξαιρετικά δύσκολη, καθώς οι εστίες είναι δεκάδες και διάσπαρτες. Αργά το βράδυ, στις φλόγες παραδόθηκε και εργοστάσιο catering στις Αχαρνές, καθώς η φωτιά πέρασε μέσα από το ρέμα της Χελιδονούς. Έχουν καεί τουλάχιστον 5 σπίτια στην περιοχή.

Όπως έγινε γνωστό από την Πυροσβεστική, η πυρκαγιά είναι σε πλήρη εξέλιξη σε μια πολύ μεγάλη περίμετρο που εκτείνεται στο τρίγωνο του οικισμού Αδάμες, Βαρυμπόμπη και Θρακομακεδόνες και έχει προξενήσει πολλές ζημιές σε σπίτια και άλλα οικήματα κυρίως στις Αδάμες και την Βαρυμπόμπη, που θα αποτιμηθούν όταν θα τελειώσει η φωτιά.

Για την ενημέρωση των κατοίκων εστάλησαν συνολικά έξι μηνύματα από το 112. Έχουν εκκενωθεί η Βαρυμπόμπη, οι Αδάμες και οι Θρακομακεδόνες, ενώ λίγο μετά τις 8 το βράδυ εστάλη νέο μήνυμα από το 112 με εντολή αυτή τη φορά για εκκένωση του Ολυμπιακού Χωριού. Τελευταίο μήνυμα εστάλη στις 20.58 στους κατοίκους και όσους κινούνται στις περιοχές: Κάτω Κηφισιά, Αχαρνές, Λυκόβρυση, Μεταμόρφωση. Το μήνυμα καλούσε τους κατοίκους να κλείσουν πόρτες, παράθυρα και καμινάδες και να παραμείνουν σε ετοιμότητα.

Είναι χαρακτηριστικό ότι η πυρκαγιά έφτασε μέχρι την πλατεία της Βαρυμπόμπης, ενώ οι φλόγες πέρασαν και στον οικισμό των Αδάμων. Η φωτιά πλησίασε μέχρι το Ολυμπιακό χωριό, ενώ οι πυροσβέστες δημιούργησαν “ζώνη” και εντός του στρατοπέδου του Τατοΐου για να εμποδίσουν την εξάπλωσή της. Το μέτωπο πλέον έχει φτάσει στο ρέμα της Χελιδονούς πολύ κοντά στη βιομηχανική περιοχή της Κάτω Κηφισιάς, ενώ πλησιάζει στη γέφυρα της Βαρυμπόμπης.

Οι δυνάμεις

Για την κατάσβεση της φωτιάς επιχειρούν 520 πυροσβέστες με 17 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 150 οχήματα, το Μηχανοκίνητο Ειδικό Τμήμα Πυροσβεστικών Επιχειρήσεων, εννέα ελικόπτερα, καθώς και επτά αεροσκάφη. Το κινητό επιχειρησιακό κέντρο Όλυμπος βρίσκεται στη γέφυρα της Βαρυμπόμπης για τον συντονισμό των δυνάμεων, ενώ το μεσημέρι ενεργοποιήθηκε το σχέδιο Δευκαλίων και ο στρατός διέθεσε εκτός από εναέρια μέσα και πεζοπόρα τμήματα και μηχανήματα έργου που βρίσκονται στο σημείο. Επίσης, πολυάριθμες εθελοντικές ομάδες και υδροφόρες και μηχανήματα έργου που έχει διαθέσει η τοπική αυτοδιοίκηση βρίσκονται στο μέτωπο της πυρκαγιάς.

Ο κ. Χαρδαλιάς τόνισε πως η κινητοποίηση και η επέμβαση ήταν άμεση δεδομένου ότι στην ευρύτερη περιοχή υπήρχαν ήδη σε διασπορά δυνάμεις του Πυροσβεστικού Σώματος. Στην περιοχή επικράτησαν συνθήκες με μέγιστη θερμοκρασία τους 45 βαθμούς Κελσίου και η σχετική υγρασία του αέρα μετρήθηκε κάτω του 10%. Κατά την εξέλιξη της πυρκαγιάς τις μεσημεριανές ώρες ο άνεμος εμφάνισε ριπές που έφταναν τα 6 μποφόρ. “Όλα αυτά είχαν σαν αποτέλεσμα να δημιουργηθούν πολλές κηλιδώσεις με τεράστια θερμικά φορτία, σε περιοχή με συμπαγές δάσος και η πυρκαγιά αυτή δημιουργώντας το δικό της μικροκλίμα έλαβε επικίνδυνες διαστάσεις”, ανέφερε ο κ. Χαρδαλιάς. “Είναι μια επικίνδυνη πυρκαγιά που εξελίσσεται κάτω από ιδιαίτερα δύσκολες συνθήκες και τη ίδια στιγμή οι πυροσβεστικές δυνάμεις στην ίδια περιοχή αντιμετώπισαν κι άλλες δύο πυρκαγιές υπαίθρου στη λεωφόρο Καραμανλή” σημείωσε. Όπως είπε, τέθηκαν εκτός λειτουργίας σημαντικά κυκλώματα που τροφοδοτούν την Αττική με αποτέλεσμα να παρουσιαστεί διαταραχή τάσης. “Ο ΑΔΜΗΕ σε συνεχή επικοινωνία και συντονισμό με τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας απέτρεψε περαιτέρω προβλήματα και η βλάβη επιδιορθώθηκε” είπε.

Κάηκαν σπίτια – Απεγκλωβίστηκαν άνθρωποι

Οι κάτοικοι κινδύνευσαν και εγκατέλειψαν πανικόβλητοι τα σπίτια τους, ενώ υπήρξαν αναφορές για 14 εγκλωβισμένους, μεταξύ των οποίων και αστυνομικοί, οι οποίοι τελικά αργότερα απεγκλωβίστηκαν. Επρόκειτο για μία ομάδα ΔΙΑΣ που βρίσκονταν μαζί με πυροσβέστες στο συγκεκριμένο σημείο όπου όμως εκτονώθηκε η κατάσταση και απομακρύνθηκαν χωρίς κίνδυνο. Λίγο πριν από τις 9 το βράδυ έγινε και ο απεγκλωβισμός ενός ηλικιωμένου ζευγαριού που μεταφέρθηκε για τις πρώτες βοήθειες στο νοσοκομείο.

Ο κ. Χαρδαλιάς ενημέρωσε ότι μέχρι στιγμής έχουν επέμβει σε τουλάχιστον 315 περιπτώσεις για συνδρομή στην απομάκρυνση και στον απεγκλωβισμό ατόμων, ενώ ισχυρές είναι και οι αστυνομικές δυνάμεις στην περιοχή. Συγκεκριμένα, συνδράμουν 305 αστυνομικοί με 80 οχήματα, με δυνάμεις της Άμεσης Δράσης, της ομάδας ΔΙΑΣ, της Τροχαίας και της Ασφάλειας, καθώς και της ομάδας πρόληψης και καταστολής της εγκληματικότητας, όπως και τρεις διμοιρίες ΜΑΤ μαζί με ανώτατους αξιωματικούς. Ταυτόχρονα κλιμάκιο της Διεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών έχει ήδη αρχίσει τη διερεύνηση των αιτίων της πυρκαγιάς.

Στο νοσοκομείο άτομα με αναπνευστικά προβλήματα

Με ήπια αναπνευστικά προβλήματα έξι κάτοικοι της περιοχής της Βαρυμπόμπης έχουν διακομιστεί στο Σισμανόγλειο Νοσοκομείο και ένας πυροσβέστης με δύσπνοια έχει διακομιστεί στο ΓΝΑ 251. Οι υγειονομικές δομές της περιοχής βρίσκονται σε πλήρη ετοιμότητα και σε κατάσταση μέγιστης επιχειρησιακής ετοιμότητας το ΕΚΑΒ. Συγκεκριμένα, έχουν τεθεί σε επιφυλακή το νοσοκομείο Σισμανόγλειο, το Νοσοκομείο «Γ. Γεννηματάς» (Παθολογική Κλινική, Μονάδα Εγκαυμάτων και Πλαστικής Χειρουργικής) και το Νοσοκομείο Κηφισιάς «’Αγιοι Ανάργυροι».

Στην περιοχή της Βαρυμπόμπης βρίσκονται αυτή τη στιγμή 2 Κινητές Ιατρικές Μονάδες του ΕΚΑΒ, 2 μηχανές, 1 όχημα του Ειδικού Τμήματος ιατρικής Καταστροφών και 10 ασθενοφόρα.

Φιλοξενία για τους πυρόπληκτους

Φιλοξενία σε όσους έχουν πληγεί από τη μεγάλη πυρκαγιά στην Βαρυμπόμπη, είτε κάηκαν τα σπίτια τους είτε δεν έχουν πού να κοιμηθούν θα προσφέρουν οι ξενοδόχοι της Αττικής. Αυτό επετεύχθη μετά από επικοινωνία του υπουργού Τουρισμού με τους ξενοδόχους της Αθήνας. Πληροφορίες μέσω του ΕΟΔΥ στο 1135.

Προληπτικά μεταφέρθηκαν πολύτιμα κινητά αντικείμενα από το Βασιλικό κτήμα του Τατοΐου σε συνεργασία του υπουργείου Πολιτισμού με την Πολιτική Προστασία.

Πού είχε διακοπεί η κυκλοφορία

Ανοιχτό είναι το τμήμα Λυκόβρυση – Καπανδρίτι, το οποίο νωρίτερα είχε κλείσει με εντολή της Τροχαίας εξαιτίας της μεγάλης φωτιάς στη Βαρυμπόμπη. Σύμφωνα με νεότερη ανακοίνωση από τη “Νέα Οδό”, το συγκεκριμένο τμήμα δόθηκε σε πλήρη κυκλοφορία στο ρεύμα προς Αθήνα.

Στο ρεύμα προς Λαμία εξακολουθεί να ισχύει η διακοπή της κυκλοφορίας με τους οδηγούς να εξέρχονται υποχρεωτικά στον Α/Κ Πύρνας (Λυκόβρυσης). Η Νέα Οδός ενημερώνει ότι έχει λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα, ευχαριστεί για την κατανόηση και παρακαλεί τους οδηγούς να συμμορφώνονται με τη σχετική σήμανση, τις υποδείξεις της τροχαίας, καθώς και να επιδείξουν ιδιαίτερη προσοχή κατά τη διέλευσή τους από το εν λόγω τμήμα.

.

ΔΕΔΔΗΕ: Σε πέντε περιοχές τα προβλήματα ηλεκτροδότησης

Σε τμήματα πέντε περιοχών της Αττικής εντοπίζονται τα προβλήματα στην ηλεκτροδότηση το βράδυ της Τρίτης, παρά το γεγονός ότι η πυρκαγιά έχει θέσει εκτός λειτουργίας σημαντικά τμήματα του συστήματος μεταφοράς ρεύματος στην υψηλή και την υπερυψηλή τάση.

Συγκεκριμένα, τα προβλήματα εντοπίζονται σε τμήματα των περιοχών Βαρυμπόμπη-Θρακομακεδόνες, Κρυονέρι, Ίλιον-Πετρούπολη και Περιστέρι, όπου νωρίτερα τέθηκαν εκτός λειτουργίας δύο γραμμές Μέσης Τάσης.

Διακοπές ρεύματος σημειώνονται και στα νησιά Κω-Κάλυμνο, όπου για σήμερα προγραμματίζονται και προγραμματισμένες περικοπές στην ηλεκτροδότηση, διάρκειας έως 1,5 ώρα ανά περιοχή, στο διάστημα από τις 8 το πρωί ως τις 3 το μεσημέρι. Τα προβλήματα οφείλονται στον περιορισμό της απόδοσης των μονάδων ηλεκτροπαραγωγής λόγω των παρατεταμένων υψηλών θερμοκρασιών.

Για σήμερα Τετάρτη αναμένεται και πάλι σημαντικά αυξημένη ζήτηση στα επίπεδα των 10.000 μεγαβάτ και περαιτέρω αύξηση της τιμής χονδρικής ηλεκτρικής ενέργειας (σύμφωνα με το δελτίο του Χρηματιστηρίου Ενέργειας για την προημερήσια αγορά) στα 185,59 ευρώ ανά μεγαβατώρα κατά μέσο όρο, ενώ η μέγιστη τιμή διαμορφώνεται στα 205 ευρώ.

Ποιες περιοχές στην Αττική έχουν πρόβλημα με το νερό λόγω της φωτιάς

Η ΕΥΔΑΠ ενημερώνει ότι η μεγάλη πυρκαγιά που εξελίσσεται στην περιοχή της Βαρυμπόμπης τις τελευταίες ώρες, είχε ως αποτέλεσμα να τεθεί εκτός λειτουργίας το αντλιοστάσιο στο ρέμα της Χελιδονούς λόγω διακοπής ηλεκτροδότησης στην περιοχή. Ειδικότερα, μέσω της συγκεκριμένης εγκατάστασης υδροδοτούνται οι περιοχές: Αγία Παρασκευή, Χολαργός, Γέρακας, Παλλήνη, Παιανία, Γλυκά Νερά, Κάτζα, Κορωπί, Κερατέα, Λαυρεωτική, Μαρούσι, Χαλάνδρι και περιοχές του Δήμου Διονύσου. Τα συνεργεία της ΕΥΔΑΠ από την πρώτη στιγμή καταβάλλουν τεράστιες προσπάθειες, θέτοντας σε λειτουργία εναλλακτικούς τρόπους υδροδότησης, προκειμένου να συνεχιστεί απρόσκοπτα η τροφοδότηση των παραπάνω περιοχών. Ωστόσο, η πυρκαγιά βρίσκεται προς το παρόν σε πλήρη εξέλιξη με απροσδιόριστο χρόνο αποκατάστασης της βλάβης ηλεκτροδότησης του αντλιοστασίου. Στο πλαίσιο αυτό, η ΕΥΔΑΠ συνιστά στους κατοίκους των παραπάνω περιοχών να καταναλώνουν νερό με τη μέγιστη δυνατή σύνεση. Η Εταιρεία βρίσκεται σε διαρκή επικοινωνία και πλήρη συνεργασία με τις επιχειρησιακές δυνάμεις που δρουν στην περιοχή, επιδιώκοντας την τάχιστη αποκατάσταση λειτουργίας του αντλιοστασίου.

Δείτε τις φωτογραφίες και τα βίντεο που έστειλαν αναγνώστες του enikos.gr

Άλογα έφτασαν στην πλατεία της Βαρυμπόμπης για να ξεφύγουν από τη φωτιά – ΒΙΝΤΕΟ

Ασύλληπτες εικόνες κατέγραψε η κάμερα της ΕΡΤ στην κεντρική πλατεία της Βαρυμπόμπης, με τις φλόγες να είναι σε απόσταση αναπνοής.

Άλογα από ιππικούς ομίλους της περιοχής κυκλοφορούν στους δρόμους. Τρέχουν τρομαγμένα στην πλατεία και είναι χαρακτηριστικό πως αντιδρούν ακόμη και στην προσπάθεια των κατοίκων να τα ηρεμήσουν προσφέροντας τους λίγο νερό.

“Μαύρισε” ο ουρανός της Αττικής

Ένα τεράστιο μαύρο σύννεφο καπνού έχει καλύψει τον Αττικό ουρανό από τη φωτιά που μαίνεται από το πρωί στη Βαρυμπόμπη. Οι εικόνες που στέλνουν αναγνώστες του enikos.gr, από πολλές συνοικίες της Αθήνας επιβεβαιώνουν του λόγου το αληθές. Οι καπνοί από τη Βαρυμπόμπη είναι ορατοί σχεδόν παντού, όπως θα δείτε στις φωτογραφίες που ακολουθούν.

Δείτε τις φωτογραφίες που μας έστειλαν αναγνώστες του enikos.gr

Αγία Παρασκευή

Αγία Παρασκευή

Εθνική Οδός Αθηνών-Λαμίας

Καισαριανή

Καπανδρίτι

Κρυονέρι

Μεταμόρφωση

Λυκόβρυση

  • Η εκτίμηση του meteo του Αστεροσκοπείου για τη δασική πυρκαγιά της Βαρυμπόμπης

Η δασική πυρκαγιά που βρίσκεται σε εξέλιξη στην περιοχή της Βαρυμπόμπης στους πρόποδες της Πάρνηθας, εκδηλώθηκε παράλληλα με τη σημαντική επιδείνωση των πυρομετεωρολογικών συνθηκών (θερμοκρασία, υγρασία, άνεμος), γεγονός που έδρασε καταλυτικά, ώστε η πυρκαγιά να αποκτήσει διαστάσεις και ο έλεγχος της να καταστεί δύσκολος, σύμφωνα με την εκτίμηση των ερευνητών του meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.

Όπως επισημαίνουν, η διαθέσιμη καύσιμη ύλη είναι ακραία ξηρή, συμβάλλοντας στην εξάπλωση των πύρινων μετώπων και στην ανάπτυξη υψηλού θερμικού φορτίου. Με βάση τα τελευταία διαθέσιμα προγνωστικά στοιχεία, αναμένουν μικρή βελτίωση των συνθηκών από αργά το απόγευμα (19:00-20:00). Η βελτίωση αυτή συνδέεται με την ανάκαμψη της υγρασίας της καύσιμης ύλης, καθώς θα υποχωρούν οι μέγιστες θερμοκρασίες και η υγρασία θα αυξάνεται. Ωστόσο, επισημαίνουν ότι η ευφλεκτότητα θα παραμείνει σε πολύ υψηλά επίπεδα, γεγονός που θα συνεχίσει να ευνοεί την εξάπλωση της πυρκαγιάς.

Ο καπνός από τη δασική πυρκαγιά είναι ορατός και από τις κάμερες του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/meteo.gr στην Πεντέλη, οδηγώντας μάλιστα σε πρόσκαιρη πτώση της θερμοκρασίας 2,5 βαθμών Κελσίου στον μετεωρολογικό σταθμό της Πεντέλης.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ