Πάσχα με περιορισμούς στην τελική ευθεία για άνοιγμα εστίασης και τουρισμού – Τι ισχύει με SMS, εκκλησίες και γιορτινό τραπέζι

Δεύτερο Πάσχα με περιορισμούς, αλλά με περισσότερες ανάσες ελευθερίας σε σύγκριση με το περσινό, σε μία προσπάθεια να κρατηθούν χαμηλά τα κρούσματα και κυρίως οι νοσηλείες, ενόψει του ανοίγματος και άλλων δραστηριοτήτων το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα. Από την κυβέρνηση διαμηνύουν ότι δεν επιτρέπεται κανένας εφησυχασμός, στην τελική ευθεία για το άνοιγμα της εστίασης και κυρίως ενόψει της επανεκκίνησης του τουρισμού, που αποτελεί και το μεγάλο “στοίχημα” ώστε να πάρει ξανά μπρος η οικονομία, ενώ και οι ειδικοί υπογραμμίζουν ότι έχουμε μπροστά μας μεγάλο αγώνα δρόμου και μία ακόμη σημαντική πρόκληση, να ελεγχθεί η πανδημία πριν οι μεταλλάξεις δυσκολέψουν την πορεία προς την ελευθερία και την ολική επιστροφή στην κανονικότητα. Με αυτά τα δεδομένα, εξάλλου, κρίθηκε σκόπιμο να διατηρηθεί η υποχρεωτική χρήση των sms για τις μετακινήσεις έως τις 15 Μαΐου, οπότε και ανοίγει ο τουρισμός, ενώ αποφασίστηκε να ισχύσουν και τις επόμενες ημέρες οι περιορισμοί στο λιανεμπόριο, με τις μεθόδους του click away και του click in shop.

Οι αριθμοί δείχνουν μία εικόνα σταθεροποίησης σχετικά με την πανδημία, καθώς παρατηρείται σχετική μείωση των κρουσμάτων κορονοϊού και σταθεροποίηση στα νοσοκομεία, όμως ο αριθμός των διασωληνωμένων ασθενών παραμένει υψηλός όπως και των συνανθρώπων μας που χάνουν τη ζωή τους. Την Μεγάλη Πέμπτη ανακοινώθηκε ότι το τελευταίο 24ωρο επιβεβαιώθηκαν 2.435 νέα κρούσματα, ενώ ακόμη 73 ασθενείς κατέληξαν από επιπλοκές της νόσου. Αυτή τη στιγμή, 817 ασθενείς με κορονοϊό νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, έναντι 805 χθες. Σημειώνεται ότι διενεργήθηκαν 71.099 τεστ και η θετικότητα εκτιμάται στο 3,42%. Όμως, η ξεγνοιασιά αργεί ακόμα, καθώς η πίεση στο ΕΣΥ παραμένει και οι μεταλλάξεις σαρώνουν. Ενδεικτικά, την Πέμπτη ανακοινώθηκαν 1.158 νέα κρούσματα των μεταλλαγμένων στελεχών του κορονοϊού, τα οποία συνολικά ανέρχονται σε 7.737 στη χώρα μας.

Με εργαλείο τα self test και μεγάλο όπλο τους εμβολιασμούς, κυβέρνηση και ειδικοί αισιοδοξούν ότι το αποτύπωμα από το άνοιγμα των δραστηριοτήτων δεν θα είναι μεγάλο, έως ότου χτιστεί το πολυπόθητο τείχος ανοσίας, που θα μας επιτρέψει να επιστρέψουμε στην προ κορονοϊού κανονικότητα. Σε δηλώσεις του στο Mega, ο καθηγητής Πνευμονολογίας και αντιπρόεδρος της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας, Νίκος Τζανάκης τόνισε σχετικά με την πανδημία ότι έχει ξεκινήσει μια αποκλιμάκωση μετά τις 10-15/4 και αυτή φαίνεται τόσο στα κρούσματα όσο και στον αριθμό νέων νοσηλειών. “Μετά τα μέσα Ιουνίου θα μειωθεί ο αριθμός των διασωληνωμένων“, εκτίμησε. Αναφερόμενος στην εστίαση υποστήριξε πως πρόκειται για μετατροπή ανοργάνωτων κοινωνικών επαφών σε οργανωμένες και επιδημιολογικά επιτηρούμενες και άρα πιο ασφαλείς. “Αν τηρηθούν όλα αυτά, μπορεί να έχουμε και ωφέλεια ως προς τους επιδημικούς δείκτες”, υπογράμμισε. Δείτε το βίντεο από το MEGA:

Από την πλευρά του, ο καθηγητής Πνευμονολογίας, Θόδωρος Βασιλακόπουλος μιλώντας στην ΕΡΤ υπογράμμισε ότι δεν υπάρχει αμφιβολία πως η μόνη λύση για τον κορονοϊό είναι ο εμβολιασμός, όλα τα άλλα είναι ημίμετρα μέχρι να επιτευχθεί η ανοσία του πληθυσμού. “Λογικά στα μέσα του καλοκαιριού, αν όλα πάνε καλά, θα επιτευχθεί αυτή η ανοσία γιατί τα εμβόλια θα υπάρχουν σε διαθεσιμότητα. Το ζήτημα είναι να προστρέξουν και οι λιγότερο εύπιστοι συμπολίτες μας να εμβολιαστούν για να φτάσουμε ακόμη πιο γρήγορα στην κρίσιμη μάζα”, τόνισε.

Δείτε το βίντεο από την ΕΡΤ:

Πώς θα κάνουμε Πάσχα – Όλα τα μέτρα

Αίρονται σταδιακά τα περιοριστικά μέτρα για τον κορονοϊό και βήμα-βήμα γίνεται η επιστροφή σε μία κανονικότητα, έπειτα από μήνες lockdown. Ημερομηνίες ορόσημο παραμένουν η 3η Μαΐου, οπότε ανοίγουν οι επιχειρήσεις εστίασης και τα καφέ, η 10η Μαΐου όταν και ανοίγουν τα σχολεία και η 15η Μαΐου με την επανεκκίνηση του τουρισμού και την παράλληλη απελευθέρωση των υπερτοπικών μετακινήσεων.

Από σήμερα, Μεγάλη Πέμπτη, απελευθερώθηκαν οι διαδημοτικές μετακινήσεις εντός της Περιφερειακής Ενότητας καθ’ όλη τη διάρκεια της εβδομάδας. Οι ελεύθερες διαδημοτικές μετακινήσεις ίσχυαν μόνο για τα Σαββατοκύριακα, όμως, πλέον και αυτό το μέτρο αίρεται.

Τι θα ισχύσει για τις Εκκλησίες

Σε ό,τι αφορά στις Εκκλησίες, στις Ακολουθίες της Μεγάλης Εβδομάδας και του Πάσχα, θα συνεχίσει να ισχύει η μέχρι σήμερα αναλογία του ενός ατόμου ανά 25 τετραγωνικά, με τα υγειονομικά μέτρα που ήδη ισχύουν (επαρκής αερισμός των χώρων, τήρηση αποστάσεων και κανόνων υγιεινής, αντισηψία χεριών, υποχρεωτική χρήση μάσκας).

Σημειώνεται ότι στους εξωτερικούς χώρους των ναών η αναλογία αυτή διαμορφώνεται σε ένα άτομο ανά 10 τετραγωνικά και πάντα με τήρηση των κανόνων υγιεινής.

Η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική για τους πιστούς τόσο σε εσωτερικούς όσο και εξωτερικούς χώρους, ενώ για τους ιερείς, νεωκόρους, ιεροψάλτες και το λοιπό προσωπικό, που θα βρίσκεται εντός του ναού, είναι υποχρεωτική η διενέργεια self test.

Ειδικά για τις Ακολουθίες της Μεγάλης Παρασκευής η περιφορά του Επιταφίου θα γίνει μόνο στον προαύλιο χώρο των ναών, χωρίς να ακολουθεί πομπή πιστών, ενώ το προσκύνημα του Επιταφίου θα γίνει εκτός του ναού, με την τήρηση των προβλεπόμενων μέτρων (όπως τήρηση αποστάσεων, υποχρεωτική χρήση διπλής μάσκας κ.λπ.).

Σημειώνεται ότι τη Μεγάλη Παρασκευή η Ακολουθία του Επιταφίου θα γίνει στις 18.00, η Ανάσταση στις 21.00 ενώ ο Μέγας Εσπερινός της Αγάπης την Κυριακή του Πάσχα θα αρχίσει στις 18.30.

Πώς θα γιορτάσουμε την Κυριακή του Πάσχα

Στο καθιερωμένο οικογενειακό τραπέζι, την Κυριακή του Πάσχα, επιτρέπονται έως εννέα άτομα στα τραπέζια, αν πρόκειται για εσωτερικό χώρο και για 12 άτομα, αν πρόκειται για εξωτερικό χώρο.

Σημειώνεται ότι η μετακίνηση των πολιτών από και προς τον προορισμό τους θα γίνεται με την υποχρεωτική αποστολή SMS με τον κωδικό 6.

Ο Νίκος Χαρδαλιάς, αλλά και οι ειδικοί συνέστησαν για άλλη μία φορά τη διενέργεια οικιακού αυτοδιαγνωστικού τεστ (self test) σε όσους συμμετέχουν στις συγκεντρώσεις αυτές.

SMS και απαγόρευση κυκλοφορίας

Η υποχρέωση αποστολής των sms για τις μετακινήσεις θα ισχύσει έως την ημερομηνία άρσης των υπερτοπικών μετακινήσεων, δηλαδή στις 15 Μαΐου.

Σημειώνεται ότι τη Μεγάλη Εβδομάδα και την ημέρα του Πάσχα, ο περιορισμός της κυκλοφορίας ξεκινά στις 22:00 και ισχύει έως τις 5 το πρωί. Ωστόσο, από τις 3 Μαΐου που ανοίγουν οι επιχειρήσεις εστίασης και τα καφέ, και για μία εβδομάδα, η απαγόρευση κυκλοφορίας θα ξεκινάει από τις 23:00.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ