Τραγωδία στην Εύβοια: Τα λάθη που προκάλεσαν τον φρικτό θάνατο των τεχνικών – Τους χτύπησαν 20.000 volt

Ο μηχανικός, ο εργολάβος και η επιβλέπουσα του έργου καλούνται να δώσουν εξηγήσεις στις Αρχές, που έχουν αναλάβει τις έρευνες για την τραγωδία που σημειώθηκε το μεσημέρι της Πέμπτης στο χωριό Γυμνό Αμαρύνθου, στην Εύβοια, και είχε ως αποτέλεσμα τον ακαριαίο θάνατο τριών εργατών από χτύπημα ρεύματος υψηλής τάσης 20.000 volt.

Οι τρεις νεκροί, ένας 43χρονος, ένας 45χρονος και ένας 55χρονος βρίσκονταν από το πρωί της Πέμπτης στο Γυμνό Αμαρύνθου, για να πραγματοποιήσουν εργασίες στα καλώδια της ΔΕΗ. Κατά τη διάρκεια των εργασιών, οι τρεις εργάτες σκοτώθηκαν. Εκτός από τους τρεις νεκρούς υπάρχει και άλλος ένας εργάτης ο οποίος είναι σοβαρά τραυματισμένος.

Υπενθυμίζεται ότι οι Αρχές προχώρησαν στη σύλληψη του εργοδηγού, του υπεύθυνου μηχανικού και της επιβλέπουσας του έργου. Οι συλληφθέντες αντιμετωπίζουν τις κατηγορίες της ανθρωποκτονίας εξ αμελείας και της πρόκλησης σωματικών βλαβών. Η δεύτερη κατηγορία αφορά στον 32χρονο άνδρα που τραυματίστηκε και νοσηλεύεται στο νοσοκομείο της Χαλκίδας.

Οι έρευνες της αστυνομίας εστιάζονται στο ποιος έχει την ευθύνη για το γεγονός ότι δεν είχε διακοπεί το ρεύμα σε όλο το δίκτυο. Σύμφωνα με όσα μετέδωσε η ΕΡΤ είχε διακοπεί μόνο σε ένα μέρος του δικτύου.

Πώς έγινε το δυστύχημα

Δύο εναερίτες βρίσκονταν επάνω στον στύλο της ΔΕΗ και ακουμπούσαν τα ηλεκτροφόρα καλώδια. Ταυτόχρονα γερανός με δύο χειριστές, άγνωστο ακόμη πως, ακούμπησε το ίδιο καλώδιο. Η υψηλή ηλεκτρική τάση διαπέρασε τα σώματα και των τεσσάρων εργατών, εκ των οποίων οι τρεις σκοτώθηκαν ακαριαία.

Οι κάτοικοι της περιοχής άκουσαν τις σπαρακτικές φωνές των συναδέλφων των τριών θυμάτων και πετάχτηκαν από τα σπίτια τους. Οι εικόνες που αντίκρισαν μπροστά τους ήταν πολύ σκληρές. Ένας άνθρωπος νεκρός επάνω στην κολόνα της ΔΕΗ και τρεις άνθρωποι στο οδόστρωμα, οι δύο νεκροί και ο ένας σοβαρά τραυματισμένος. Ο άτυχος εναερίτης απομακρύνθηκε από την κολόνα της ΔΕΗ με ειδικό όχημα της Πυροσβεστικής.

Ο πρόεδρος Ένωσης Τεχνικών ΔΕΗ, Κώστας Μανιάτης, μιλώντας στο Mega, σημείωσε ότι η έλλειψη της εκπαίδευσης των εναεριτών οδηγεί σε ολέθρια λάθη.

“Το μεγάλο πρόβλημα που υπάρχει είναι ότι δεν έχει η ανάλογη εκπαίδευση για να γίνει ένας εναερίτης. Δεν είναι εκπαίδευση να είναι μόνο μια φορά και να τελειώσει γιατί το αντικείμενο είναι πολύ μεγάλο. Πρέπει να εκπαιδεύονται καθημερινά και συχνά, να αποκτήσουν τεχνογνωσία και πρέπει να υπάρχει και το ανάλογο προσωπικό”, σημείωσε μεταξύ άλλων ο κ. Μανιάτης και πρόσθεσε: “Η κακιά στιγμή πάντα έρχεται και πρέπει να την υπολογίζουμε. Δεν είναι μόνο το ανθρώπινο λάθος”.

Σε κατάσταση σοκ οι κάτοικοι του χωριού

Σε κατάσταση σοκ βρίσκονται οι κάτοικοι του χωριού Γυμνό στην Εύβοια καθώς μπροστά στα μάτια τους είδαν τρεις εργαζομένους να καίγονται ζωντανοί από 20.000 volt.

“Ο ένας πάνω στη κολόνα, οι άλλοι δύο κάτω δίπλα στο φορτηγό. Κρέμασε το καλώδιο που πέρναγε ρεύμα. Σε μια στιγμή είχανε κάποια διακοπή ρεύματος και πέρναγε άλλη μια γραμμή που δεν είχε διακοπεί και ακούμπησε η μια γραμμή στην άλλη και τους χτύπησε ρεύμα. Οι δυο είναι Έλληνες και ο ένας είναι αλλοδαπός. Οι Έλληνες είναι περίπου 50 χρονών και ο αλλοδαπός είναι από ένα διπλανό χωριό. Δεν ήταν υπάλληλοι της ΔΕΗ. Ήταν του εργολάβου”, δήλωσε στον ΑΝΤ1 ο πρόεδρος κοινότητας Γυμνού, Γιώργος Καινας.

Στον ΑΝΤ1 και την εκπομπή «Καλημέρα Ελλάδα» μίλησε κάτοικος της περιοχής της Ερέτριας, όπου έγινε χθες το φριχτό δυστύχημα που προκάλεσε το θάνατο τριών τεχνητών του ΔΕΔΔΗΕ. Ο κάτοικος περιέγραψε πως οι άνδρες «καίγονταν σαν λαμπάδα» φωνάζοντας βοήθεια, ενώ το ρεύμα από τα καλώδια που είχαν πιαστεί στο γερανό, τους χτυπούσε.

Πηγή ΦΩΤΟ/ΒΙΝΤΕΟ: eviazoom.gr, egnomi.gr, tvstar.gr

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ