Ο ελληνικός Στόλος… πνίγει τη «Γαλάζια Πατρίδα» – ΦΩΤΟ

Του Χρήστου Μαζανίτη

Η Τουρκία έχει να αντιμετωπίσει δύο προκλήσεις. Η μία είναι να δείξει σε όλη την περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και τη Μέση Ανατολή ότι είναι η ανερχόμενη υπερδύναμη και ταυτόχρονα η κυβέρνηση Ερντογάν να πείσει το εσωτερικό ακροατήριο ότι για όλα φταίνε οι άλλοι. Η τιμή του ψωμιού στην Τουρκία σπάει το ένα ρεκόρ μετά το άλλο, με την τιμή του στην Κωνσταντινούπολη να καταγράφει αύξηση 25%, τη στιγμή που ο πληθωρισμός καλπάζει με ποσοστό άνω του 9%. Είναι χαρακτηριστικό ότι τον Ιανουάριο σημείωσε υψηλό ιστορικό από το 2014 αγγίζοντας το 9,5%.

Με αυτή τη θλιβερή πραγματικότητα να διογκώνει το κύμα δυσαρέσκειας ενάντια της κυβέρνησής του, ο Ταγίπ Ερντογάν βλέπει την αναβίωση των εθνικιστικών συναισθημάτων και την εξαγωγή της κρίσης ως μονόδρομο για την προσωρινή διαχείριση των ολοένα και αυξανόμενων προβλημάτων του.

Η αναγγελλία της άσκησης «Γαλάζια Πατρίδα» εκτιμάται από Τούρκους κυβερνητικούς παράγοντες ότι θα μπορέσει να δώσει ψήφο ανοχής στα δεινά που περνούν οι πολίτες και βλέποντας το… μεγαλείο του τουρκικού στόλου να αναφωνήσουν ότι αξίζουν οι θυσίες τους.

Μόνο που το τουρκικό πολεμικό ναυτικό δεν έχει απέναντί του έναν άτακτο στρατό ούτε ομάδες εξτρεμιστών να αντιμετωπίσει. Έχει ένα από τα ισχυρότερα Πολεμικά Ναυτικά της Ευρώπης, με την ναυτοσύνη των ελληνικών πληρωμάτων να ξυπνούν δυσάρεστες μνήμες, ιδιαίτερα του πρόσφατου παρελθόντος, με το Oruc Reis.

Η Ελλάδα είναι ισχυρή και η ηγεσία του ΓΕΕΘΑ φροντίζει να το δείχνει σε κάθε ευκαιρία. Ενώ οι Τούρκοι προσπαθούν να δημιουργήσουν κλίμα έντασης με το «Τσεσμέ» στο κεντρικό Αιγαίο, η Πολεμική Αεροπορία μέσα σε 1,5 ώρα σήκωσε 29 αεροσκάφη στον αέρα αφήνοντας μόνο το τουρκικό πολεμικό στα μέσα του Αιγαίου, με τον ιδρώτα να λούζει το πλήρωμά του για τις προθέσεις των Ελλήνων.

Την ίδια στιγμή, η ηγεσία του Πολεμικού Ναυτικού έχει απλωμένες 30 μονάδες επιφανείας και υποβρύχια από την Σαμοθράκη ως το Καστελλόριζο.

Και ταυτόχρονα με όλα αυτά, το ΓΕΕΘΑ σχεδιάζει και υλοποιεί ασκήσεις και αποστολές του ΠΝ σε όλη την Μεσόγειο, μέχρι τον Περσικό Κόλπο! Αυτή τη στιγμή ο Ελληνικός Στόλος είναι ανεπτυγμένος:

Περσικός Κόλπος

Στον Περσικό Κόλπο με τη φρεγάτα Ύδρα. Η γαλανόλευκη επέστρεψε στην περιοχή μετά από 7 χρόνια, σηματοδοτώντας την ενεργοποίηση ισχυρών συμμαχιών της Ελλάδας, μέσω της ενεργούς Στρατιωτικής Διπλωματίας. Οι συνεκπαιδεύσεις με πολεμικά πλοία των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων (ΗΑΕ) και των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής (ΗΠΑ) στην περιοχή είναι απλά η κορυφή όλων των πολύπλοκων και ιδιαίτερα σημαντικών συμφωνιών που έχουν συναφθεί.

Γαλλικό Αεροπλανοφόρο

Η φρεγάτα ΚΑΝΑΡΗΣ (F-464) κλάσης “S” του Πολεμικού Ναυτικού αποτελεί μέρος της Task Force TF-473, στην θαλάσσια περιοχή ανατολικά της Κορσικής, συνοδεύοντας το γαλλικό αεροπλανοφόρο Σαρλ Ντε Γκωλ (CHARLES DE GAULLE), στο πλαίσιο της επιχείρησης «CLEMENCEAU 21», στην Ανατολική Μεσόγειο μέχρι την Ινδία.

Λιβύη

Στην επιχείρηση «ΕΙΡΗΝΗ» στην Λιβύη η φρεγάτα ΑΙΓΑΙΟ βρίσκεται εκεί από τις 2 Φεβρουαρίου, αντικαθιστώντας την φρεγάτα ΑΔΡΙΑΣ. Μάλιστα, μέσα σε μία εβδομάδα οι Έλληνες βατραχάνθρωποι που βρίσκονται στην Φρεγάτα πραγματοποίησαν 3 ρεσάλτα σε εμπορικά πλοία για τα οποία υπήρχαν υποψίες ότι έσπαζαν το εμπάργκο.

Dynamic Manta

Η (LIVEX) του ΝΑΤΟ «DYNAMIC MANTA 21» με τη Φρεγάτα (Φ/Γ) ΚΟΥΝΤΟΥΡΙΩΤΗΣ, Υποβρύχιο Παπανικολής (Υ/Β) και ένα Αεροσκάφος Ναυτικών Επιχειρήσεων (ΑΦΝΕ) του Πολεμικού Ναυτικού, στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή ανατολικά της Σικελίας, έχει μετατραπεί σε εφιάλτη των Τούρκων ναυτικών.

Οι Τούρκοι συμμετέχουν με την Φρεγατα Kemal Reis. Είναι αυτή που τους εμβόλισε η Φρεγατα ΛΗΜΝΟΣ το Καλοκαίρι. Και αισθάνονται άβολα με την ύπαρξη του υποβρυχίου που το καλοκαίρι με το Oruc Reis ένοιωθαν να τους απειλεί χωρίς να μπορούν να το εντοπίσουν αλλά και μιας φρεγάτας ολόιδιας με αυτή που τους εμβόλισε. Στις φωτογραφίες φαίνεται η τουρκική φρεγάτα με το μπάλωμα από την δυσάρεστη… επαφή που είχε.

UNIFIL

Η Ελλάδα συμμετέχει με ένα πλοίο και στην επιχείρηση Unifil ανοιχτά του Λιβάνου, στην Ανατολική Μεσόγειο. Η φρεγάτα ΝΑΥΑΡΙΝΟΝ βρίσκεται από τις αρχές Φεβρουαρίου εκεί, και θα παραμείνει για 2 μήνες.

Αεροπλανοφόρα ΗΠΑ και Η.Β.

Όμως, ο ελληνικός Στόλος ετοιμάζεται για ακόμη δύο μεγάλες συνεργασίες. Η μία είναι για την ναυαρχίδα του Βασιλικού Ναυτικού, το αεροπλανοφόρο Queen Elisabeth του Ηνωμένου Βασιλείου (ΗΒ) και η δεύτερη με το αεροπλανοφόρο Eisenhauer του USNAVY. Σε αυτά έρχεται να προστεθεί και η ετήσια άσκηση με τους Ισραηλινούς, NOBLE DINA, που ξεκινά από την Κρήτη και καταλήγει στη Χάιφα.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ