Κορονοϊός: Ο “χάρτης” των 509 νέων κρουσμάτων – 25 νεκροί, 293 οι διασωληνωμένοι – Τι προβληματίζει τους ειδικούς

Την αναγκαιότητα τήρησης των μέτρων υπογράμμισε για μία ακόμη φορά ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, αναφέροντας τα στοιχεία εκείνα που εξακολουθούν να προβληματίζουν τους ειδικούς για την πορεία της πανδημίας στη χώρα μας.

Το τελευταίο 24ωρο, όπως ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ, επιβεβαιώθηκαν 509 νέα κρούσματα κορονοϊού και εξέπνευσαν ακόμη 25 συνάνθρωποί μας από επιπλοκές του κορονοϊού. Διασωληνωμένοι σε ΜΕΘ νοσηλεύονται 293 ασθενείς με κορονοϊό.

Όπως είπε ο υπουργός Υγείας, έπειτα και από επικοινωνία που είχε με τον Σωτήρη Τσιόδρα, ο επταήμερος κυλιόμενος μέσος όρος, χθες, ήταν 480 κρούσματα κορονοϊού την ημέρα.

Τα ημερήσια κρούσματα είναι περίπου 500, τόνισε ο κ. Κικίλιας, σημειώνοντας πως καταγράφεται μικρή αύξηση σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα και πως η μέση ηλικία των νέων διαγνώσεων είναι τα 46 χρόνια. Οι ηλικίες που βρίσκονται σε έξαρση, είναι μεταξύ 45-54 ετών και 65-74 ετών. “Αυτά τα στοιχεία μας προβληματίζουν”, τόνισε ο υπουργός Υγείας.

Ανέφερε, επίσης, ότι υπάρχουν ακόμη 5.881 ενεργά κρούσματα κορονοϊού. Στην Αττική τα ενεργά κρούσματα ανέρχονται σε 2.304 και 1.482 εντοπίζονται στην Κεντρική Μακεδονία.

Τόνισε, επίσης, πως τα περισσότερα νέα κρούσματα κορονοϊού τις τελευταίες επτά ημέρες ανά 100.000 πληθυσμού εντοπίζονται στη Δυτική Αττική, τη Θάσο και τη Βοιωτία.

Η τήρηση των μέτρων παραμένει μονόδρομος είπε ο υπουργός και πρόσθεσε πως η επιβάρυνση των ΜΕΘ έχει περιοριστεί, καθώς τόσο στην Αθήνα όσο και στην Θεσσαλονίκη τα περίπου μισά κρεβάτια ΜΕΘ covid είναι πλέον κενά.

Στο ζήτημα της μετάλλαξης του κορονοϊού αναφέρθηκε η Μίνα Γκάγκα, κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης της Πέμπτης. Η διευθύντρια της 7ης Πνευμονολογικής Κλινικής του “Σωτηρία”, τόνισε ότι απασχολεί πολύ τους επιστήμονες η μετάλλαξη του ιού που έχει καταγραφεί πλέον και στη χώρα μας, αλλά – τόνισε- εδώ βρισκόμαστε σε καλύτερη κατάσταση καθώς πήραμε έγκαιρα μέτρα και «είμαστε σε καλύτερη μοίρα από άλλες χώρες, όπως η Πορτογαλία» όπου -όπως είπε η ίδια- εκτιμάται ότι το 20% των μεταδόσεων οφείλεται στην νέα μετάλλαξη.

Υπογράμμισε, στο πλαίσιο αυτό, ότι είναι σημαντικό να εφαρμόζονται τα μέτρα ατομικής ευθύνης όπως η χρήση μάσκας και οι αποστάσεις για όσο καιρό, ακόμα, χρειαστεί.

Ανοίγει την Παρασκευή η πλατφόρμα των ραντεβού για την ηλικιακή ομάδα 80-84 ετών

Αύριο Παρασκευή 22 Ιανουαρίου 2020, στις 6 το απόγευμα, θα ανοίξει η πλατφόρμα των ραντεβού εμβολιασμού για την ηλικιακή ομάδα 80-84 ετών, σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους, κατά την ενημέρωση της Πέμπτης.

«Από αύριο στις έξι η ώρα το απόγευμα, θα προχωρήσουμε στο άνοιγμα των ραντεβού για την επόμενη ηλικιακή ομάδα, σύμφωνα με την προτεραιοποίηση της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, που είναι για τις ηλικίες 80 έως 84 ετών», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Θεμιστοκλέους.

O Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας υπενθύμισε δε ότι ο πολίτης που είναι εγγεγραμμένος στην άυλη συνταγογράφηση θα λάβει αυτόματα μήνυμα και το μόνο που χρειάζεται να κάνει είναι να επιβεβαιώσει το ραντεβού:

  • Κατόπιν σύνδεσης με στοιχεία TAXIS στην ιστοσελίδα https://emvolio.gov.gr.
  • Επιβεβαιώνοντας το προτεινόμενο ραντεβού μέσω γραπτού μηνύματος (SMS) στον 5-ψήφιο κωδικό αποκλειστικής χρήσης 13034.

Για τους πολίτες, που δεν είναι εξοικειωμένοι με τα τεχνολογικά μέσα, το κλείσιμο του ραντεβού θα μπορεί να γίνει με επίσκεψη στα ΚΕΠ ή φαρμακεία. Ο πολίτης θα λαμβάνει τον μοναδικό κωδικό-αριθμό ραντεβού, καθώς και το QR Code, ανάλογα με τον τρόπο που προγραμμάτισε το ραντεβού. Σημειώνεται ότι μέσω της εφαρμογής των ραντεβού προγραμματίζεται ταυτόχρονα και ο επαναληπτικός εμβολιασμός.

Σύμφωνα με τα όσα έκανε γνωστά ο κ. Θεμιστοκλέους, μέχρι σήμερα έχουν κλειστεί 400.000 ραντεβού για την 1η και 2η δόση του εμβολίου ενώ χθες σημειώθηκε ρεκόρ ημερήσιων εμβολιασμών καθώς σε μία ημέρα εμβολιάστηκαν 15.290 άτομα.

Τα στοιχεία για την εξέλιξη της πανδημίας που ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ

Τα τελευταία στοιχεία για την εξέλιξη της πανδημίας του κορονοϊού δημοσίευσε ο ΕΟΔΥ, το απόγευμα της Πέμπτης. Το τελευταίο 24ωρο επιβεβαιώθηκαν 509 νέα κρούσματα κορονοϊού, εκ των οποίων μόνο ένα εντοπίστηκε κατά τη διάρκεια ελέγχων στις πύλες εισόδου. Σε μία ημέρα ακόμη 25 συνάνθρωποί μας κατέληξαν από επιπλοκές του κορονοϊού, με αποτέλεσμα ο συνολικός αριθμός των θυμάτων στη χώρα μας από την αρχή της πανδημίας να έχει ανέλθει σε 5.570. Περαιτέρω μείωση παρουσίασε ο αριθμός των διασωληνωμένων ασθενών. Αυτή τη στιγμή σε ΜΕΘ νοσηλεύονται 293 ασθενείς με κορονοϊό, επτά λιγότεροι σε σύγκριση με χθες.

Η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ:

Σήμερα ανακοινώνουμε 509 νέα κρούσματα της λοίμωξης του νέου κορωνοϊού (COVID-19), εκ των οποίων 1 εντοπίστηκε κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται στα 150479, εκ των οποίων 52.1% άνδρες. Κατά την ιχνηλάτιση βρέθηκε ότι 5813 (3.9%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 46236 (63.7%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

293 άτομα νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 68 ετών. 205 (70.0%) εκ των διασωληνωμένων είναι άνδρες. To 85.7%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω.1050 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ από την αρχή της πανδημίας.

Τέλος, έχουμε 25 νέους θανάτους από τη νόσο COVID-19, φθάνοντας τους 5570 θανάτους συνολικά στη χώρα, εκ των οποίων 3286 (59.0%) άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 79 έτη και το 95.4% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Δείτε ΕΔΩτην ημερήσια έκθεση επιδημιολογικής επιτήρησης λοίμωξης από τον κορονοϊό

Αυτό είναι το σχέδιο εμβολιασμού των κατοίκων των νησιών 

Στο σχέδιο εμβολιασμού των κατοίκων των νησιών αναφέρθηκε στην ενημέρωση ο Ταξίαρχος, Αρίστος Περρής που είναι ο υπεύθυνος για την εφοδιαστική αλυσίδα.

Ο κ. Περρής ανέλυσε το σχέδιο για τον εμβολιασμό των κατοίκων των νησιών που όπως επισήμανε θα πραγματοποιηθεί σε τέσσερις φάσεις. Όπως είπε, τον σχεδιασμό για την εμβολιαστική κάλυψη των Ελλήνων στα νησιά αναλαμβάνει το ΓΕΕΘΑ σε συντονισμό με το υπουργείο Υγείας μαζί με τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας.

Σε 18 νησιά όπου υπάρχουν νοσοκομειακές μονάδες, ο εμβολιασμός ήδη υλοποιείται από τις 11 Ιανουαρίου και ο εφοδιασμός πραγματοποιείται με τακτικές αεροπορικές πτήσεις. Σε συνολικά 12 νησιά, με πληθυσμό άνω των 3.500 κατοίκων, ο εμβολιασμός θα ξεκινήσει στις 28 Ιανουαρίου για τους πολίτες άνω των 85 ετών. Θα συνεχιστεί σύμφωνα με τον προγραμματισμό της εθνικής επιτροπής και σε αυτή τη φάση, η μεταφορά γίνεται αποκλειστικά αεροπορικώς.

Σε 19 νησιά με πληθυσμό από 1.000 ως 3.500 κατοίκους, ο εμβολιασμός θα ξεκινήσει από 10 Φεβρουαρίου και θα επεκταθεί σε περισσότερες ηλικιακές ομάδες από αυτές που προβλέπει το σύστημα εμβολιασμού για την υπόλοιπη χώρα. Η μεταφορά των εμβολίων θα γίνει με έναν συνδυασμό αεροπορικών και θαλασσίων μέσων. Τέλος, σε νησιά με πληθυσμό μικρότερο από 1.000 κατοίκους, ο εμβολιασμός σε συνεργασία με το υπουργείο Εσωτερικών δύναται να πραγματοποιηθεί στο σύνολο του πληθυσμού, ανεξαρτήτως ηλικίας και εφόσον κάποιος πολίτης, άνω των 18 ετών, το επιθυμεί, άνω των 18 ετών.

Διαβάστε το πλάνο εμβολιασμού των κατοίκων των νησιών

Η γεωγραφική κατανομή των νέων κρουσμάτων

Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 509 νέα κρούσματα κορονοϊούτο απόγευμα της Πέμπτης. Η Αττική παραμένει στο “κόκκινο”, καθώς το τελευταίο 24ωρο καταγράφηκαν 234 κρούσματα. Αύξηση σε σχέση με χθες σημειώθηκε στη Θεσσαλονίκη, η οποία μετρά 58 κρούσματα, έναντι 43 την Τετάρτη. 27 κρούσματα στην ΠΕ Ανατολικής Αττικής

48 κρούσματα στην ΠΕ Βόρειου Τομέα Αθηνών

26 κρούσματα στην ΠΕ Δυτικού Τομέα Αθηνών

15 κρούσματα στην ΠΕ Δυτικής Αττικής

64 κρούσματα στην ΠΕ Κεντρικού Τομέα Αθηνών

17 κρούσματα στην ΠΕ Νοτίου Τομέα Αθηνών

36 κρούσματα στην Π.Ε Πειραιώς

58 κρούσματα στην Π.Ε. Θεσσαλονίκης

9 κρούσματα στην Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας

2 κρούσματα στην Π.Ε. Αργολίδας

4 κρούσματα στην Π.Ε. Αρκαδίας

2 κρούσματα στην Π.Ε. άρτας

19 κρούσματα στην Π.Ε. Αχαΐας

10 κρούσματα στην Π.Ε. Βοιωτίας

1 κρούσμα στην Π.Ε. Δράμας

8 κρούσματα στην Π.Ε. Έβρου

8 κρούσματα στην Π.Ε. Εύβοιας

1 κρούσμα στην Π.Ε. Ηλείας

10 κρούσματα στην Π.Ε. Ημαθίας

1 κρούσμα στην Π.Ε. Ηρακλείου

2 κρούσματα στην Π.Ε. Ιωαννίνων

4 κρούσματα στην Π.Ε Καβάλας

4 κρούσματα στην Π.Ε. Καρδίτσας

8 κρούσματα στην Π.Ε. Κιλκίς

15 κρούσματα στην Π.Ε Κοζάνης

4 κρούσματα στην Π.Ε. Κορινθίας

7 κρούσματα στην Π.Ε. Λακωνίας

16 κρούσματα στην Π.Ε. Λάρισας

2 κρούσματα στην Π.Ε. Λασιθίου

3 κρούσματα στην Π.Ε. Λέσβου

10 κρούσματα στην Π.Ε. Μαγνησίας

2 κρούσματα στην Π.Ε. Μεσσηνίας

3 κρούσματα στην Π.Ε. Μυκόνου

1 κρούσμα στην Π.Ε. Νήσων

1 κρούσμα στην Π.Ε. Ξάνθης

3 κρούσμα στην Π.Ε. Πέλλας

10 κρούσματα στην Π.Ε. Πιερίας

2 κρούσματα στην Π.Ε. Πρέβεζας

2 κρούσματα στην Π.Ε. Ρεθύμνου

11 κρούσματα στην Π.Ε Ροδόπης

6 κρούσματα στην Π.Ε. Σερρών

4 κρούσματα στην Π.Ε. Τρικάλων

3 κρούσματα στην Π.Ε. Φθιώτιδας

3 κρούσματα στην Π.Ε. Φλώρινας

4 κρούσματα στην Π.Ε. Χαλκιδικής

4 κρούσματα στην Π.Ε. Χανίων

3 κρούσματα υπό διερεύνηση

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ