Προς παράταση το lockdown – Τα σενάρια για τη σταδιακή άρση των μέτρων

Το ημερολόγιο δείχνει 20 Νοεμβρίου και θα πρέπει να θεωρείται σχεδόν βέβαιη η παράταση του lockdown στη χώρα και μετά την 1η Δεκεμβρίου καθώς οι κρίσιμοι δείκτες για τον κορονοϊό δεν φαίνεται να υποχωρούν, παρά τα αυστηρά μέτρα. Οι νεκροί και οι διασωληνωμένοι αυξάνονται, ενώ ο αριθμός των κρουσμάτων τις δύο τελευταίες ημέρες ξεπέρασε τα 3.200.

Χαρακτηριστική ήταν η αναφορά του κυβερνητικού εκπροσώπου σε σημερινή του συνέντευξη στην ΕΡΤ1, όπου είπε ότι δεν είναι ρεαλιστική η λήξη του lockdown την 1η Δεκεμβρίου. “Αυτή τη στιγμή φαίνεται ότι δεν είναι ένας ρεαλιστικός στόχος η 1η Δεκεμβρίου, αλλά ποτέ δεν μιλήσαμε για συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα. Μιλήσαμε για φάσεις σταδιακής επανόδου σε μια μορφή κανονικότητας μέσα στον Δεκέμβριο” τόνισε ο Στέλιος Πέτσας, σημειώνοντας ότι η πρώτη εβδομάδα του lockdown κύλησε χαλαρά που τροφοδότησε για ένα ικανό χρονικό διάστημα τα κρούσματα και δεν είδαμε τόσο γρήγορα την επιπέδωση της καμπύλης που περίμεναν οι ειδικοί.

Την επόμενη εβδομάδα θα δούμε ποιος πρέπει να είναι ο σχεδιασμός για σταδιακή άρση των μέτρων, σε αυτή τη φάση πρέπει να δώσουμε όλοι τη μάχη για τον περιορισμό των κρουσμάτων, υπογράμμισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Από την πλευρά του ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος, μιλώντας στον ΣΚΑΊ, είπε ότι “είναι λάθος να μετράμε αντίστροφα για τη μέρα των Χριστουγέννων. Πέρσι το Πάσχα το κάναμε σπίτι μας. Τα καλά νέα είναι να σώζονται οι ανθρώπινες ζωές. Να μετράμε αντίστροφα για τη μέρα που θα λάβουμε τα εμβόλια. Με 60 νεκρούς την ημέρα είμαστε φειδωλοί για τη λήξη του lockdown”.

Επίσης, τόνισε πως “η πρόκληση για όλους μας είναι συντεταγμένα να υλοποιήσουμε το σχέδιο που υπάρχει από την πολιτεία με τη συνδρομή της επιτροπής των ειδικών”.

Εξάλλου και ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην τηλεδιάσκεψη που είχε με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου υπογράμμισε ότι η πρώτη προτεραιότητα είναι η υγειονομική αντιμετώπιση της πανδημίας, όπως είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης χαρακτηριστικά. “Θα μπορέσουμε να επανέλθουμε σε φυσιολογικούς ρυθμούς μόνο όταν θα είμαστε απολύτως σίγουροι ότι έχει μειωθεί σημαντικά η πίεση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας”, τόνισε ο πρωθυπουργός. Την επόμενη εβδομάδα η κυβέρνηση θα εξετάσει τα επιδημιολογικά δεδομένα και θα λάβει αποφάσεις στη βάση των υποδείξεων των ειδικών. Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, εξαρτάται από όλους μας το να κάνουμε τα Χριστούγεννα με τους δικούς μας, έστω και σε πλαίσιο διαφορετικό από τα συνηθισμένα. Βατόπουλος: Να επιβληθεί lockdown τύπου Κίνας – Να κλείσουν όλα για 15 ημέρες

Τη λήψη μέτρων τύπου Κίνας και την επιβολή αυστηρότερου lockdown για δύο εβδομάδες πρότεινε ως μέτρο ο καθηγητής μικροβιολογίας, Αλκιβιάδης Βατόπουλος, προκειμένου να ανακοπεί η εξάπλωση του κορονοϊού και να αποσυμφορηθεί το εθνικό σύστημα υγείας. Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο κ. Βατόπουλος τόνισε ότι “η κατάσταση είναι πολύ ανησυχητική. Περιμέναμε την προηγούμενη εβδομάδα ότι θα υπάρξει μια μείωση, ωστόσο τα κρούσματα επιμένουν. Έχει αρχίσει να ελαττώνεται ο ρυθμός αύξησης των κρουσμάτων, ωστόσο είμαστε ακόμα πολύ ψηλά» και πρόσθεσε ότι πρέπει να ληφθούν περισσότερα μέτρα.

«Ένα χαρακτηριστικό της επιδημίας, ήδη από τον Αύγουστο, είναι ότι υπάρχει διασπορά σε όλη την Ελλάδα. Νομίζω ότι πρέπει να γίνουμε πολύ πιο αυστηροί. Πρέπει το lockdown να γίνει πιο αυστηρό, όπως στην Κίνα. Στη Γιουχάν έβγαινε μια φορά την εβδομάδα ένας άνθρωπος να πάει να ψωνίσει στο σούπερ μάρκετ. Αυτό πρέπει να γίνει και στην Ελλάδα. Να κλείσουν οι επιχειρήσεις και να λειτουργούμε κάθε μέρα σαν να είναι Κυριακή. Ένα lockdown τύπου Γιουχάν για δύο εβδομάδες, θα μπορούσε να αποσυρμφορήσει την κατάσταση και να ανακόψει τη μετάδοση του ιού», τόνισε ο κ. Βατόπουλος και πρόσθεσε ότι «αν συνεχίσουμε έτσι, θα θρηνήσουμε θύματα που δεν όφειλαν να πεθάνουν, με την έννοια ότι δεν θα μπορούν να νοσηλευτούν».

Και ο πρύτανης του πανεπιστημίου Αθηνών Αθανάσιος Δημόπουλος, μιλώντας την Πέμπτη στον ΑΝΤ1, ερωτηθείς, αν θα δούμε άρση του lockdown στα τέλη Νοεμβρίου, απάντησε πως “με τα μέχρι τώρα δεδομένα υπάρχει περίπτωση να δοθεί παράταση της κατάστασης”. “Δεν περιμένουμε δραματική μείωση, αλλά στις 23 Νοεμβρίου θα θέλαμε να δούμε μια κάμψη των κρουσμάτων” ανέφερε μεταξύ άλλων.

“Εύχομαι να βγω ψεύτρα, αλλά φοβάμαι ότι ο στόχος μας αυτή τη στιγμή είναι να κρατήσουμε τα 3.200 κρούσματα. Αυτός είναι ο στόχος να σταθεροποιηθούμε τις επόμενες δύο με τρεις εβδομάδες. Δεν υπάρχει ελπίδα για μείωση φοβάμαι” τόνισε η καθηγήτρια επιδημιολογίας Αθηνά Λινού μιλώντας στον ΑΝΤ1. “Να μην υπάρξει καμία συζήτηση να ανοίξουν τα εστιατόρια πριν από τα Χριστούγεννα. Αν ανοίξουμε παραμονές και έχουμε δημόσια ρεβεγιόν και γιορτές θα είναι δύσκολα, το λιανεμπόριο μπορεί να ελεγχθεί. Το 80% των κρουσμάτων είναι σε δημόσιους κλειστούς χώρους όπως εστιατόρια, μπαρ σύμφωνα με μελέτες” σημείωσε.

Η επιστροφή στην κανονικότητα

Σύμφωνα με όσα έχουν δει το φως της δημοσιότητας έως τώρα, στο τραπέζι βρίσκεται το σενάριο να ανοίξουν πρώτα τα σχολεία στις 7 Δεκεμβρίου, μια εβδομάδα αργότερα, στις 14 Δεκεμβρίου το λιανεμπόριο και γύρω στις 19 ή με 21 Δεκεμβρίου η εστίαση με πολύ αυστηρά μέτρα και πρωτόκολλα. Κλειστά θα παραμείνουν τα μπαρ και τα κέντρα διασκέδασης. Αυτές οι ημερομηνίες βέβαια, θα εξαρτηθούν από την πορεία της επιδημίας και από το κατά πόσο θα μειωθούν τα κρούσματα και θα “αποσυμφορηθεί” το Εθνικό Σύστημα Υγείας. Επίσης, πληροφορίες αναφέρουν ότι δεν θα “ανοίξουν” οι μετακινήσεις από νομό σε νομό, που σημαίνει ότι οι γιορτές θα εορταστούν στην περιοχή όπου βρίσκεται ο καθένας, ενώ κατά πάσα πιθανότητα θα διατηρηθούν τα sms στο 13033 για τις μετακινήσεις όσον αφορά στο λιανεμπόριο και τα σχολεία. Αυτό δεν μπορεί να τηρηθεί στην εστίαση, η οποία αναμένεται να κλείνει έως τις 10 μ.μ. Η ανταλλαγή επισκέψεων σε σπίτια και τα ρεβεγιόν όπως τα γνωρίζαμε μέχρι τώρα δεν θα υπάρξουν, ούτε και τα κάλαντα από σπίτι σε σπίτι και από γειτονιά σε γειτονιά για να αποτραπεί η κινητικότητα του ιού.

Ένα από τα βασικά θέματα που απασχολεί πολύ κόσμο αυτές τις ημέρες είναι το θέμα της λειτουργίας ων εκκλησιών τα Χριστούγεννα. Θέμα που βρέθηκε και στο επίκεντρο της συνάντησης που είχαν το Σάββατο ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης με τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο. Στην Εκκλησία υπάρχουν οι ιερείς που ζητούν να είναι ανοιχτοί οι ναοί τα Χριστούγεννα. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Αρχιεπίσκοπος πάντως, έστειλαν το μήνυμα ότι είναι στο χέρι μας – εξαρτάται από την τήρηση των μέτρων δηλαδή- να έχουμε ανοιχτές εκκλησίες τα Χριστούγεννα.

Στην ουσία εξετάζονται τα εξής σενάρια: το πρώτο είναι, εάν υπάρχει σημαντική μείωση των κρουσμάτων σε έναν μήνα από τώρα, εξετάζεται η πιθανότητα να λειτουργήσουν οι ναοί, με πολύ αυστηρά περιοριστικά μέτρα για την είσοδο των πιστών. Αν όμως μείνουν σε υψηλά επίπεδα τα κρούσματα, οι ναοί θα λειτουργήσουν κεκλεισμένων των θυρών για τους πιστούς, όπως και το Πάσχα ή μπορεί να υπάρξει και αυστηρότερο πλαίσιο, όπως στο πρώτο lockdown.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ