Κορυφαίοι νομικοί σχολιάζουν την απόφαση για τη Χρυσή Αυγή – Τι λένε στο enikos.gr

Της Ευανθίας Τασσοπούλου

Ομόφωνα η ελληνική Δικαιοσύνη αποφάνθηκε ότι η Χρυσή Αυγή είναι εγκληματική οργάνωση. Την ιστορική απόφαση του δικαστηρίου σχολιάζουν, μιλώντας στο enikos.gr, κορυφαίοι νομικοί.

“Είναι όντως ιστορική η σημερινή δίκη για περισσότερους από έναν λόγους. Πρώτον, γιατί είναι μια δίκη με ένα ευρύτατο δικαιοπολιτικό και κοινωνικό ενδιαφέρον. Είναι μια δίκη η οποία από τη φύση της αφορούσε σε εγκληματική οργάνωση, όπως δέχθηκε το δικαστήριο, η οποια διέταξε εγκλήματα με την επίκληση της ναζιστικής ιδεολογίας. Δεύτερον, είναι η μοναδική δίκη για πολλές δεκαετίες που ολόκληρο το πολιτικό σύστημα δήλωσε τη σφοδρή αντίθεση του και αποδοκιμασία του στη ναζιστική, φασιστική ιδεολογία και αποδοκίμασε τα εγκλήματα των υπαιτίων της Χρυσής Αυγής. Το δικαστήριο βρέθηκε σε ένα κλίμα πολιτικοκοινωνικό που ουδέποτε υπήρξε σε ιστορικές δίκες του παρελθόντος. Ακόμα και στη μεγάλη δίκη που έκρινε τις ευθύνες των συνταγματαρχών της δικτατορίας. Γι’ αυτό έχει ιδιαίτερη σημασία γιατί κανένας θεσμός δεν λειτουργεί απομονωμένος και εν κενώ” δήλωσε στο enikos.gr o πρώην Υπουργός Δικαιοσύνης, και πρώην Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, Αντώνης Ρουπακιώτης, σχολίασε μιλώντας στο enikos.gr την ιστορική απόφαση του δικαστηρίου για τη Χρυσή Αυγή.

Ωστόσο, σημείωσε, “θα ήταν λάθος αν θεωρήσουμε ότι η δίκη αυτή, είναι το όλον ή το τέλος της απαίτησης της κοινωνίας να αντιμετωπιστεί η ναζιστική ιδεολογία και να αποδοκιμαστούν τα εγκλήματά της”. “Αντιθέτως, βλέποντας το μετά, δεν πρέπει να λησμονούμε το τι προηγήθηκε από τη δίκη αυτή: ποιοι στήριξαν τη Χρυσή Αυγή οικονομικά και ποιες ή ποια πολιτική δύναμη ανεχόταν τη δράση της, προσδοκώντας πολιτικά οφέλη, η εισαγγελική αρχή που μέχρι τον θάνατο του Παύλου Φύσσα δεν αντιλήφθηκε την επικινδυνότητα του φαινομένου και επιπλέον ποιες είναι οι αιτίες που διαχύθηκε η ιδεολογία και η πρακτική της Χρυσής Αυγής σε στρώματα της ελληνικής κοινωνίας κατά κανόνα οικονομικά χαμηλά, αλλά ακόμα και σε φορείς οργανωμένους του κράτους όπως τα σώματα ασφαλείας, μηδέ εξαιρώντας και κάποιους μητροπολίτες” συμπλήρωσε ο κ. Ρουπακιώτης.

“Είναι μια απόφαση η οποία σύμφωνα με το κατηγορητήριο ήταν ενδεχόμενη και δεν ήταν αναμενόμενη, το τονίζω αυτό. Ήταν μια από τις αποφάσεις που θα μπορούσε να εκδώσει το δικαστήριο και είναι η πλέον αυστηρή. Το δικαστήριο αγνόησε την εισαγγελική πρόταση, παρά το ότι η εισαγγελέας η κ. Οικονόμου θεωρείται από τις επαρκέστερες νομικά και με εξαιρετικό ήθος” είπε από την πλευρά του στο enikos.gr ο ποινικολόγος Αλέξης Κούγιας.

“Δεν γνωρίζω το περιεχόμενο της δικογραφίας, όμως φαίνεται ότι δικαστήριο, σε ορισμένες από τις κατηγορίες επέλεξε την επιεικέστερη οδό και τροποποίησε το κατηγορητήριο. Είμαι βέβαιος ότι οι δικαστές δεν επηρεάστηκαν από το πολιτικό κλίμα που διαμορφώθηκε και από την πίεση των όσων συγκεντρώθηκαν έξω από την αίθουσα του Εφετείου. Γνωρίζω την κ. Λεπενιώτη και είμαι απολύτως βέβαιος για αυτό”, πρόσθεσε ο κ. Κούγιας.

Για την απόφαση μίλησε στο enikos.gr και ο δικηγόρος και Αντιπρόεδρος Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, Θέμης Σοφός. “Πρόκειται για μια εμβληματική ημέρα για την Ελληνική Δημοκρατία, καθώς με την απόφαση καταδίκης της Χρυσής Αυγής σηματοδοτείται η θεσμική απάντηση της πραγματικά ανοιχτής δημοκρατικής κοινωνίας στους εχθρούς της. Η Δικαιοσύνη είναι πάντοτε σε θέση να αφουγκράζεται τις κοινωνικές περιστάσεις και εφαρμόζει το ισχύον νομικό πλαίσιο. Με τη σημερινή απόφαση αίρεται, κατ΄αρχήν, το παράδοξο της κοινοβουλευτικής παρουσίας οργανώσεων που υποθάλπουν στους κόλπους τους συμπεριφορές αντίθετες με τους συνταγματικούς θεσμούς. Περαιτέρω, η Δημοκρατία εγγυάται το τεκμήριο του δεύτερου βαθμού δικαιοδοσίας σε κάθε κατηγορούμενο, που θα ζητήσει να ξανακουστεί από ανώτερο δικαστήριο, χορηγώντας το δικαίωμα της έφεσης, ακόμη και σε πρόσωπα που δεν την σέβονται. Από την άλλη πλευρά οποιαδήποτε μορφή ακτιβισμού του τύπου “όλοι μέσα” και εκδηλώσεις βίας αλλοιώνουν το αληθές νόημα και μειώνουν την ιστορική βαρύτητα της πρωτόδικης δικαστικής κρίσης, ενώ οι ένοχοι κηρύσσονται -μόνον- από τα δικαστήρια, βάσει των στοιχείων που προέκυψαν από την ποινική διαδικασία εν γένει”, τόνισε.

“Είναι πανθομολογούμενο ότι υπήρξε ένα γνήσιο φασιστικό μόρφωμα με ολοκληρωτικές απόψεις, ενώ δεν παροράται το φαινόμενο με τους αγκυλωτούς σταυρούς, τα ναζιστικά σύμβολα και τα περιστατικά συμπεριφορών και χρήσης κάθε μορφής βίας. Ήλθε η ιστορική στιγμή να ανοίξει ένας δημόσιος διάλογος, εάν θα πρέπει πάλι να επιτρέψουμε στο μέλλον τέτοιες ομάδες, με το μανδύα ενός πολιτικού κόμματος. Τέλος, είναι αξιέπαινοι όλοι οι συνήγοροι που αφιέρωσαν εκατοντάδες ώρες για να ασκήσουν το λειτούργημά τους στο πλαίσιο της δίκης. Στηρίζουμε τη Δημοκρατία μας σημαίνει ότι εμπιστευόμαστε τους θεσμούς της”, κατέληξε ο κ.Σοφός.

σχολίασε κι εσύ