• Μαγιορκίνης: Ανησυχητικά ενεργό το δεύτερο κύμα - Τι είπε για lockdown και κλείσιμο των σχολείων

  7:38 μμ, Παρασκευή 25 Σεπ 2020 7:38 μμ, Παρασκευή 25 Σεπ 2020

  Ανησυχητικά ενεργό παραμένει το δεύτερο κύμα του κορονοϊού στη χώρα μας καθώς καθημερινά, εκτός από σήμερα, έχουμε πάνω από 300 νέα κρούσματα, τόνισε ο Γκίκας Μαγιορκίνης, κατά τη σημερινή ενημέρωση για τον κορονοϊό.

  «Το δεύτερο κύμα προκαλεί μεγάλη ανησυχία διεθνώς και ο στόχος όλων είναι να ισορροπήσει η κατάσταση και να ελεγχθεί ως ότου υπάρξει αποτελεσματικό εμβόλιο» είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε πως «είναι κοινός τόπος και σε άλλες χώρες να αποφευχθεί το lock down, ενώ υπογράμμισε πως το προτελευταίο μέτρο που θα ληφθεί πριν από ένα ενδεχόμενο lock down, είναι το κλείσιμο των σχολείων.

  Ωστόσο ο καθηγητής ήταν ξεκάθαρος όσον αφορά τη άμεση λήψη αυστηρότερων μέτρων. Όπως τόνισε χαρακτηριστικά απαντώντας σε σχετική ερώτηση «προς το παρόν δεν τίθεται θέμα πιο αυστηρών μέτρων. Δεν πάμε σε πιο σκληρά μέτρα».

  Ο κος Μαγιορκίνης μίλησε και για τις παρεμβάσεις που γίνονται στο κέντρο της Αθήνας όπου καταγράφεται και η μεγαλύτερη αύξηση των περιστατικών τις τελευταίες ημέρες. «Έχουν γίνει 600 rapid τεστ και μέχρι τις 16.00 σήμερα το απόγευμα είχαν βρεθεί έξι θετικά δείγματα σε τέσσερις Έλληνες και δύο αλλοδαπούς».

  Σε ό,τι αφορά στο προφίλ της νόσου σχετικά με τους θανάτους, σημείωσε ότι παραμένει παρόμοιο με αυτό του πρώτου κύματος, δηλαδή στη συντριπτική πλειοψηφία αφορά συμπολίτες μας με υποκείμενα νοσήματα ή ηλικιακά αφορά άτομα που ξεπερνούν τα 70 έτη. Το ποσοστό των θανάτων επί των διαγνώσεων στο δεύτερο κύμα σε παγκόσμια κλίμακα, φαίνεται μικρότερο απ' ότι στο πρώτο κύμα. Ωστόσο, σημείωσε πως το μικρότερο ποσοστό των θανάτων επί των νέων διαγνώσεων, πολύ πιθανόν οφείλεται στο πιο εκτεταμένο testing, οπότε πλέον διαγιγνώσκονται οι πολύ ηπιότερες περιπτώσεις. Συνεπώς πρέπει να εξακολουθούμε να θεωρούμε τον ιό ότι παραμένει όσο επικίνδυνος όσο και στο πρώτο κύμα, τόνισε.

  Σχετικά με τη μάσκα, τόνισε πως η χρήση της παραμένει σύμφωνα με όλα τα διεθνή δεδομένα «την καλύτερη προστασία» και αναφέρθηκε για μία ακόμη φορά στους μεγαλύτερους σε ηλικία ανθρώπους οι οποίοι όπως είπε «θα πρέπει να συνεχίσουν να προσέχουν».

  Απαντώντας σε ερώτηση που αφορά τις νοσηλείες είπε ότι σήμερα νοσηλεύονται περίπου 600 άτομα σε απλά κρεβάτια με covid-19 και εξήγησε ότι ο ημερήσιος αριθμός των θανάτων είναι άμεση συνάρτηση του αριθμού των διασωληνωμένων. «Αν φτάσουνε τους 200 που νοσηλεύονται στις ΜΕΘ μπορεί να δούμε και 10 ή 15 θανάτους σε μία μέρα» και πρόσθεσε ότι ο περιορισμός των εισαγωγών στις ΜΕΘ είναι το ζητούμενο.

  Πάντως ο κος Μαγιορκίνης τόνισε πως παρατηρείται μικρή μείωση στον αριθμό των διασωληνωμένων, την τελευταία βδομάδα αλλά αυτή η εικόνα δεν είναι ενδεικτική και γι αυτό για να έχουμε ασφαλή συμπεράσματα, θα πρέπει να περιμένουμε τουλάχιστον για μια ακόμη εβδομάδα.

  σχολίασε κι εσύ
  σχετικά άρθρα