Κορονοϊός: 83 νεκροί, 52 νέα κρούσματα – 1.884 συνολικά στη χώρα μας

Σε 83 ανέρχονται οι νεκροί στη χώρα μας από επιπλοκές του κορονοϊού, όπως ανακοίνωσε ο Σωτήρης Τσιόδρας, καθώς το τελευταίο 24ωρο δύο ακόμη συνάνθρωποί μας έχασαν τη ζωή τους, Ο μέσος όρος ηλικίας των θανόντων ήταν τα 74 έτη και οι ήταν 23 γυναίκες.

Το τελευταίο 24ωρο επιβεβαιώθηκαν 52 νέα κρούσματα κορονοϊού και ο συνολικός αριθμός κρουσμάτων έχει ανέλθει σε 1.884. Τα 509 εξ’ αυτών σχετίζεται με ταξίδι στο εξωτερικό. Την ίδια στιγμή, 84 ασθενείς είναι διασωληνωμένοι με μέσο όρο ηλικίας τα 67 έτη.

Μέχρι στιγμής έχουν ελεγχθεί 32.528 δείγματα, όπως είπε ο λοιμωξιολόγος και εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας για τον κορονοϊό.

Τι ανέφερε για τις προστατευτικές μάσκες

Στο ζήτημα της χρήσης μάσκας από τον πληθυσμό αναφέρθηκε σε ακόμη μία ενημέρωση ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας για τον κορονοϊό, Σωτήρης Τσιόδρας. Ο λοιμωξιολόγος υποστήριξε ότι τόσο ο ΠΟΥ όσο και Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης Νοσημάτων επανέλαβαν πως η γενικευμένη χρήση μασκών από το κοινό «δεν υποστηρίζεται από τα σημερινά δεδομένα».

Υπογράμμισε ότι ο «ΠΟΥ επεσήμανε τους κινδύνους μετάδοσης του ιού από την λάθος χρήση της μάσκας». Υπάρχουν κίνδυνοι, όπως είπε, να μολυνθεί κανείς χωρίς να θέλει με το άγγιγμα και την επαναχρησιμοποίηση της μάσκας ή να αναπτύξει δυσκολία στην αναπνοή. Επιπλέον, σημείωσε πως δημιουργείται η ψευδής αίσθηση ασφάλειας που μπορεί να οδηγήσει σε αμέλεια σχετικά με την τήρηση πιο σημαντικών μέτρων, όπως η υγιεινή των χεριών και η αποστασιοποίηση.

Επιπλέον, ο κ. Τσιόδρας υπογράμμισε ότι η μαζική η μαζική χρήση μασκών μπορεί να οδηγήσει σε εκτροπή των πόρων από άλλα μέτρα δημόσιας υγείας όπως η υγιεινή των χεριών.

Επανέλαβε λοιπόν πως σημαντικότερα μέτρα είναι η αποφυγή του συνωστισμού, η φυσική απόσταση τουλάχιστον 1 μέτρο από άλλα άτομα, η συχνή υγιεινή των χεριών με αντισηπτικό ή σαπούνι και νερό.

Ο λοιμωξιολόγος δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο, σύμφωνα και με το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης, να αποφασιστεί η μαζικότερη χρήση μάσκας. Η εφαρμογή ενός τέτοιου μέτρου θα γίνει ανάλογα με την πορεία της ασθένειας σε μια χώρα ή ακόμη και σε ειδικούς πληθυσμούς.

Τι απάντησε για τον μαζικό έλεγχο με τεστ

Αναφέρθηκε επίσης στον μαζικό έλεγχο του πληθυσμού με ειδικά τεστ επαναλαμβάνοντας πως για την “επιβεβαίωση της νόσου χρησιμοποιούνται τα εργαστηριακά τεστ, ο μοριακός έλεγχος” και τονίζοντας ότι τα “ίδια κριτήρια έχουν υιοθετήσει και διεθνείς οργανισμοί”.

Υπογράμμισε επίσης πως είναι αδύνατος, αλλά και λανθασμένος ο μαζικός έλεγχος 10 εκατομμυρίων πολιτών με δεδομένο πως θα οδηγούσε σε σπατάλη πόρων σημειώνοντας, ωστόσο, πως η χώρα μας προετοιμάζεται να χρησιμοποιήσει τεστ σε πιο μεγάλη ομάδα πληθυσμού, στο άμεσο μέλλον με ειδικό επιδημιολογικό σκοπό.

“Σκοπός είναι τα χρησιμοποιήσουμε ώστε να προχωρήσουμε στην επόμενη φάση, Θα φτάσουμε γρήγορα σε ένα επίπεδο που θα χρησιμοποιείται συνδυασμός του μοριακού και του τεστ αντισωμάτων σε διαφορετικές περιοχές της χώρας”, είπε χαρακτηριστικά.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ