ΕΛ.ΑΣ.: Τι λέει για τον αστυνομικό που τράβηξε όπλο στην ΑΣΟΕΕ

Ανακοίνωση σχετικά με το περιστατικό που συνέβη σήμερα το μεσημέρι στην ΑΣΟΕΕ, εξέδωσε η Ελληνική Αστυνομία, στον απόηχο των καταγγελιών που έκαναν φοιτητές και του βίντεο που δημοσίευσαν στα social media.

Σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ, αστυνομικός της ομάδας ΔΙ.ΑΣ. Πειραιά, ο οποίος ήταν εκτός υπηρεσίας, πήγε έξω από την ΑΣΟΕΕ με τη μοτοσικλέτα του, προκειμένου να παραλάβει οικείο του πρόσωπο.

Όπως υποστηρίζει η ΕΛ.ΑΣ, ο εν λόγω αστυνομικός δέχτηκε επίθεση από 30 άτομα, που τον έσυραν στο προαύλιο. Εκεί, “αμυνόμενος στην επίθεση που συνεχιζόταν, προέταξε το υπηρεσιακό του όπλο για εκφοβισμό, χωρίς να κάνει χρήση”, αναφέρεται στην ανακοίνωση και διευκρινίζεται ότι διατάχθηκε διοικητική διερεύνηση του περιστατικού.

Αναλυτικά η ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ.:

Μεσημβρινές ώρες σήμερα (24 Φεβρουαρίου 2020) αστυνομικός της Ομάδας ΔΙ.ΑΣ. Πειραιά μετέβη, εκτός υπηρεσίας με την ιδιωτική του μοτοσικλέτα, έξωθεν του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, για να παραλάβει οικείο του πρόσωπο. Στο σημείο δέχτηκε επίθεση από (30) περίπου άτομα, τα οποία τον χτύπησαν προκαλώντας του σωματικές βλάβες, ενώ επιπλέον προκάλεσαν φθορές στη μοτοσικλέτα και του αφαίρεσαν το προστατευτικό κράνος. Ακολούθως τον έσυραν στον προαύλιο χώρο του Πανεπιστημίου, όπου, αμυνόμενος στην επίθεση που συνεχιζόταν, προέταξε το υπηρεσιακό του όπλο για εκφοβισμό, χωρίς να κάνει χρήση. Ο αστυνομικός απεγκλωβίστηκε από αστυνομικές δυνάμεις και διακομίσθηκε τραυματίας στο 401 Γ.Σ.Ν. Αθηνών. Από τη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής διατάχθηκε διοικητική διερεύνηση του περιστατικού.Η καταγγελία των φοιτητών και το βίντεοΦοιτητές της ΑΣΟΕΕ καταγγέλλουν πως αστυνομικός έβγαλε όπλο εντός του πανεπιστημίου, “στοχεύοντας και απειλώντας τους φοιτητές ότι θα τους ρίξει”.

Το περιστατικό συνέβη το μεσημέρι της Δευτέρας, όπως καταγγέλλουν οι φοιτητικές παρατάξεις Ενωτική Πρωτοβουλία ΑΣΟΕΕ και ΕΑΑΚ-ΑΣΟΕΕ, όπως και η Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ.

Σημειώνεται πως το ΑΠΕ-ΜΠΕ, είχε μεταδώσει πως ένας αστυνομικός που ήταν εκτός υπηρεσίας και περνούσε με την μηχανή του έξω από το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών (πρώην ΑΣΟΕΕ), τραυματίστηκε “έπειτα από επίθεση που δέχθηκε ξαφνικά από άγνωστα άτομα”. Όπως αναφέρει το πρακτορείο, “οι δράστες αρχικά τον χτύπησαν και στη συνέχεια προκάλεσαν ζημιές στη μηχανή του, ενώ στη συνέχεια δέχτηκαν επίθεση με πέτρες και ξύλα οι αστυνομικοί που έσπευσαν στην περιοχή”.

Οι φοιτητές, ωστόσο, δίνουν διαφορετική εκδοχή, ενώ το σχήμα των ΕΑΑΚ της ΑΣΟΕΕ δημοσίευσε σχετικό βίντεο στα social media, όπου φαίνεται ένας άνδρας αγνώστων στοιχείων να κρατάει όπλο και στο σημείο να επικρατεί μεγάλη ένταση.

Η Ενωτική Πρωτοβουλία ΑΣΟΕΕ, καταγγέλλει πως “την Δευτέρα 24/02 γίναμε μάρτυρες ενός πρωτοφανούς περιστατικού αστυνομικής αυθαιρεσίας στην σχολή μας. Συγκεκριμένα άντρας της ασφάλειας αποπειράθηκε να συλλάβει μικροπωλητή μέσα στον χώρο της ΑΣΟΕΕ. Όταν φοιτητές που υπήρχαν στον χώρο αντέδρασαν στο περιστατικό ο αστυνομικός μπήκε στην σχολή βγάζοντας ΟΠΛΟ στοχεύοντας και απειλώντας τους φοιτητές ότι θα τους ρίξει. Στην συνέχεια φυγαδεύτηκε με την βοήθεια διμοιρίας των ΜΑΤ τα οποία πέταξαν κρότου λάμψης και ξυλοκόπησαν φοιτητές φτάνοντας μέχρι την είσοδο της σχολής”.

Η φοιτητική παράταξη κάνει λόγο για ένα “γεγονός που έρχεται να προστεθεί στο όργιο αστυνομοκρατίας και καταστολής που βιώνουμε από την αρχή της χρονιάς στην σχολή μας. Δεν έχει περάσει πολύς καιρός από την εισβολή των δυνάμεων καταστολής στο προαύλιο της σχολής και ομηρίας 200 φοιτητών, ενώ δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που τα ΜΑΤ είχανε κάνει εκτεταμένη χρήση χημικών στο εσωτερικό της σχολής δημιουργώντας αποπνικτική ατμόσφαιρα” και συνεχίζει:

“Όλα αυτά έρχονται ως επακόλουθα της πολιτικής της κυβέρνησης η οποία εξαπολύει επίθεση στην παιδεία και στα συμφέροντα των φοιτητών καταργώντας το άσυλο και προσπαθώντας να επιβάλλει το δόγμα νόμος και τάξη. Για όποιον δεν είχε πειστεί μέχρι τωρα αυτή είναι η πραγματική εικόνα της κατάργησης του ασύλου δηλαδή αστυνομικοί να οπλοφορούν και να απειλούν φοιτητές ότι θα τους πυροβολήσουν.

ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΑΣΥΛΟ

ΕΞΩ Η ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΣΧΟΛΕΣ

Οφείλουμε να πάρουμε την κατάσταση στα χέρια μας!

Ολοι/ες στην Γενική Συνέλευση του φοιτητικού μας συλλόγου Τετάρτη 26/2 13.00 αμφ. Α!”.

Η νεολαία του ΣΥΡΙΖΑ, από την πλευρά της, καταγγέλλει πως “στην ΑΣΟΕΕ μπήκε σήμερα ένας ασφαλίτης, ο οποίος, σύμφωνα με τις καταγγελίες φοιτητών και φοιτητριών, έβγαλε όπλο και απείλησε τους φοιτητές/-ριες. Έπειτα, φυγαδεύθηκε με τη βοήθεια των ΜΑΤ, τα οποία προχώρησαν σε ρίψη κρότου λάμψης και σε ξυλοδαρμούς φοιτητών και φοιτητριών”. Και προσθέτει στη συνέχεια: “Η αστυνομία, με την πλήρη ανοχή της κυβέρνησης ‘παλεύει το οργανωμένο έγκλημα’ βγάζοντας πιστόλια μέσα στις σχολές μας, ενάντια σε φοιτητές και φοιτήτριες. Η αστυνομοκρατία δεν θα περάσει. Η πραγματική απειλή για την Δημοκρατία, είναι οι μαφιόζικες πρακτικές του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη”.

Πολιτικές αντιδράσεις

Το θέμα προκάλεσε και πολιτικές αντιδράσεις. Ο αρμόδιος τομεάρχης Προστασίας του Πολίτη, της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ θέτει σειρά ερωτημάτων.

Σε δήλωσή του στο περιστύλιο της Βουλής, ο Γιάννης Ραγκούσης επισημαίνει: «Εμείς απαιτούμε από την κυβέρνηση Μητσοτάκη να απαντήσει άμεσα σε συγκεκριμένα ερωτήματα. Ήταν αστυνομικός ο άνδρας αυτός; Ήταν εν υπηρεσία, ήταν εκτός υπηρεσίας; Ήταν μήπως ένας από τους ειδικούς φρουρούς που με ελάχιστη εκπαίδευση έχουν στελεχώσει την ομάδα ΔΙΑΣ; Ήταν νεοπροσληφθείς ειδικός φρουρός αυτός που απείλησε με όπλο φοιτητές στην ΑΣΟΕΕ;».

Ο κ. Ραγκούσης αναφέρει στη δήλωσή του πως σήμερα, φοιτητές στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο κατήγγειλαν πως άντρας με όπλο στο χέρι τους απειλούσε και τους σημάδευε και προσέθεσε ότι το βίντεο που έχει δοθεί στη δημοσιότητα κυριολεκτικά κόβει την ανάσα. Σε κάθε περίπτωση, τονίζει ο τομεάρχης Προστασίας του Πολίτη, «τους καθιστούμε υπευθύνους για οτιδήποτε ο μη γένοιτο τραγικό συμβεί και τους ζητάμε άμεσα να αλλάξουν πορεία, άμεσα να αλλάξουν πολιτική».

Επίσης, υπογραμμίζει ότι «πριν από λίγες ημέρες η κυβέρνηση αναγκάστηκε να παραδεχτεί πως έχει στελεχώσει τη μάχιμη ομάδα ΔΙΑΣ με 1.500 ελάχιστα εκπαιδευμένους ειδικούς φρουρούς που αναξιοκρατικά προσέλαβε μετά τις εκλογές» και συμπληρώνει: «Μάλιστα ένας από αυτούς τις προάλλες έχασε το υπηρεσιακό του όπλο, αφού πρώτα αυτό εκπυρσοκρότησε, έπειτα από συμπλοκή με μπράβους της νύχτας».Ερωτήματα θέτει και ο εκπρόσωπος Τύπου του Κινήματος Αλλαγής. Ο Παύλος Χρηστίδης τονίζει σε ανάρτησή του στα social media ότι το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη “οφείλει να απαντήσει ΑΜΕΣΑ, αν αυτός που οπλοφορεί μέσα στην ΑΣΟΕΕ είναι αστυνομικός. Με ποια ιδιότητα βρέθηκε εκεί και γιατί οπλοφορούσε; Και επίσης τι σκοπεύει το αρμόδιο Υπουργείο να κάνει από δω και μπρος με τον συγκεκριμένο;”

Ντούμας: Ευτυχώς προέταξε εκφοβιστικά το υπηρεσιακό του όπλο γιατί σήμερα θα ήταν μακαρίτης

Στα όσα συνέβησαν το μεσημέρι της Δευτέρας στην ΑΣΟΕΕ, αναφέρθηκε και ο πρόεδρος του Σωματείου Ειδικών Φρουρών, Βασίλης Ντούμας, ο οποίος δήλωσε ότι ο αστυνομικός “ευτυχώς, προέταξε εκφοβιστικά το υπηρεσιακό του όπλο γιατί σήμερα θα ήταν μακαρίτης”.

Συγκεκριμένα, σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, ο κ. Ντούμας τόνισε πως “ο συνάδελφος ειδικός φρουρός είχε την ατυχία να φέρει στο χέρι του το λευκό κράνος, που είναι εξάρτημα της ΔΙ.ΑΣ.Αφού πρώτα είχε μεταβεί έξωθεν της ΑΣΟΕΕ να συναντήσει φιλικό του οικείο πρόσωπο, αναγνωρίστηκε από τους μόνιμους κατοίκους της ΑΣΟΕΕ και του επιτέθηκαν και εδάρη ανηλεώς. Μέχρι που σύρθηκε στο εσωτερικό μέρος της σχολής και εκεί συνεχίστηκε να δέρνεται και με ξύλα. Ευτυχώς, προέταξε εκφοβιστικά το υπηρεσιακό του όπλο γιατί σήμερα θα ήταν μακαρίτης”.

Δείτε ολόκληρο το ρεπορτάζ του ΑΝΤ1 για το σημερινό επεισόδιο στην ΑΣΟΕΕ:

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ