ΕΛ.ΑΣ για Κουκάκι: Τι συνέβη κατά την εκκένωση της κατάληψης Ματρόζου – ΦΩΤΟ – ΒΙΝΤΕΟ

Στη σύλληψη εννέα ατόμων, επτά Ελλήνων και δύο αλλοδαπών, προχώρησαν οι αστυνομικές αρχές από τις επιχειρήσεις που πραγματοποιήθηκαν το πρωί για την εκκένωση τριών κτιρίων, που τελούσαν υπό κατάληψη, στο Κουκάκι. Υπενθυμίζεται πως πρόκειται για τρία κτίρια, που βρίσκονται στις οδούς Ματρόζου 45, Αρβάλη 3 και Παναιτωλίου 21.

Όπως ανακοίνωσε, το μεσημέρι της Τετάρτης, ο εκπρόσωπος Τύπου της Ελληνικής Αστυνομίας, όταν οι αστυνομικές δυνάμεις εμφανίστηκαν στην οδό Ματρόζου, υπήρχαν ήδη δημοσιογράφοι και υποστήριξε πως η επιχείρηση πραγματοποιήθηκε, παρουσία εισαγγελικών λειτουργών.

Αναφερόμενος στην κατάληψη της Ματρόζου -το κτίριο αποτελεί ιδιοκτησία του νοσοκομείου Ευαγγελισμός-, όπως περιέγραψε ο εκπρόσωπος της ΕΛ.ΑΣ., στις 06:30 το πρωί οι αστυνομικοί πριν την επιχείρηση ρώτησαν κάτοικο διπλανής κατοικίας (πρόκειται για τον πατέρα που συνελήφθη μαζί με τους δύο γιους του) αν υπάρχει πρόσβαση από την οικία του στο διπλανό κτίριο και έλαβαν αρνητική απάντηση.

Σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ., κατά την προσπάθεια των αστυνομικών να εισέλθουν στην κατάληψη της Ματρόζου δέχτηκαν σφοδρή επίθεση από τους καταληψίες του κτιρίου, οι οποίοι εκσφενδόνιζαν από το μπαλκόνι του πρώτου ορόφου, πέτρες, ξύλα, καρέκλες, πυροσβεστήρες, μεταλλικά κ.α. αντικείμενα. Όταν οι αστυνομικοί μπήκαν στο κτίριο, κάποια άτομα προσπάθησαν να διαφύγουν στη γειτονική ταράτσα και ακολουθήθηκαν από τους αστυνομικούς.

Την ίδια στιγμή, άλλοι αστυνομικοί χτύπησαν το κουδούνι της γειτονικής κατοικίας και ζήτησαν από τη γυναίκα που τους άνοιξε, να τους επιτρέψει να ανέβουν στην ταράτσα. Σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ., η γυναίκα ζήτησε την παρουσία εισαγγελέα και οι αστυνομικοί με την παρουσία του εισαγγελέα εισήλθαν στο σπίτι και ανέβηκαν στην ταράτσα, όπου υπήρχαν τρία άτομα.

Όπως ανέφερε ο εκπρόσωπος της ΕΛ.ΑΣ., και οι τρεις ακινητοποιήθηκαν και δεσμεύτηκαν από τις αστυνομικές δυνάμεις στην ταράτσα. Πρόκειται για τον κάτοικο της διπλανής κατοικίας και τα δύο του παιδιά, οι οποίοι συνελήφθησαν ο μεν πατέρας για αντίσταση στις αστυνομικές δυνάμεις και τα δύο παιδιά για συμμετοχή στην κατάληψη. Σύμφωνα με τον ίδιο, “δεν υπήρχε γυναικεία παρουσία στην ταράτσα, δεν υπήρξε κουκούλα, δεν ασκήθηκε βία κατά των ήδη δεσμευμένων ατόμων”.

Η πόρτα “παγίδα”

Ο ίδιος ανέφερε ότι στην κατάληψη της Ματρόζου, υπήρχε μία πόρτα “παγίδα”. Συγκεκριμένα, στη μεταλλική σκάλα που οδηγεί από το κτίριο της κατάληψης στην ταράτσα, είχε προσαρμοστεί ειδική κατασκευή με καρφιά – βίδες, ώστε να αποκλείεται η πρόσβαση στην ταράτσα. Όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος της ΕΛ.ΑΣ. πρόκειται για μία κατασκευή “παγίδα θανάτου”, καθώς λειτουργεί με μηχανισμό καταπέλτη, που είναι ικανός “να προκαλέσει ακόμα και θάνατο από τα καρφιά – βίδες που προεξέχουν περισσότερο από 10 πόντους, τα οποία πέφτουν με δύναμη με την ενεργοποίηση του μηχανισμού”, όπως υποστήριξε.

Ο ίδιος ανέφερε πως κατά την επέμβαση των αστυνομικών δυνάμεων έγινε χρήση αυτής της κατασκευής και συμπλήρωσε πως πίσω από τις πόρτες είχαν εγκατασταθεί ειδικοί μεταλλικοί σιδηροδοκοί για να αποτρέπουν την είσοδο ατόμων στο χώρο.

Το σημείωμα με τις οδηγίες σε περίπτωση αστυνομικής επέμβασης

Ο εκπρόσωπος της ΕΛ.ΑΣ., ανέφερε ότι μεταξύ των ευρημάτων στις καταλήψεις, υπάρχει σημείωμα οδηγιών στα αγγλικά, που πρέπει να ακολουθηθούν από τους καταληψίες σε περίπτωση επέμβασης της αστυνομίας. Το παρακάτω σημείωμα, το οποίο μεταφράστηκε από την ΕΛ.ΑΣ. εντοπίστηκε στο κτίριο της Ματρόζου:

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΑΜΥΝΑΣ σε περίπτωση ΕΚΚΕΝΩΣΗΣ

ΠΑΝΑΙΤΩΛΙΟΥ 21

1. Κλείνουμε την πόρτα και τα παράθυρα. Αμπαρώνουμε την πόρτα με ξύλα, σίδερα, τραπέζια κλπ

2. Κλείνουμε τις δύο εσωτερικές πόρτες, παίρνουμε τους πυροσβεστήρες, σωλήνες και ανεβαίνουμε στην ταράτσα

3. Κάνουμε κάλεσμα στις άλλες καταλήψεις για να λάβει δημοσιότητα η προσπάθεια εκκένωσης

4. Στην ταράτσα, χρησιμοποιούμε πέτρες, μπογιά, πυροσβεστήρες στους μπάτσους

5. Δεν πανικοβαλλόμαστε, αντιστεκόμαστε μαζί μέχρι να μας βγάλουν έξω (ή και όχι)

Στο μεταξύ, ΦΩΝΑΖΟΥΜΕ με όλη μας τη δύναμη για να ειδοποιήσουμε/ξεσηκώσουμε τη γειτονιά. Καταγράφουμε την εκκένωση σε βίντεο, φωτογραφίες κλπ.

Σύμφωνα με υπαλλήλους του ΔΕΔΔΗΕ που εκλήθησαν στο συγκεκριμένο κτίριο, η ηλεκτροδότηση του κτιρίου γινόταν παράνομα μέσω καλωδίου διακλάδωσης από το εξωτερικό δίκτυο του ΔΕΔΔΗΕ.

Η ΕΛ.ΑΣ. αναφέρει επίσης ότι στην κατάληψη της οδού Παναιτωλίου υπήρξε αντίσταση και τραυματισμός του ενός αστυνομικού.

Καταλήγοντας, ο εκπρόσωπος της αστυνομίας, ανέφερε πως “θέλω να κλείσω, με κάτι που για την Ελληνική Αστυνομία αποτελεί σοβαρό θέμα, είναι δήλωση αρχής : Σεβόμαστε απόλυτα την μητέρα των δύο νεαρών ανδρών που συνελήφθησαν, είναι μάνα. Το ίδιο ισχύει και για τον πατέρα που προσπαθεί να υπερασπιστεί τα παιδιά του. Είναι γονείς και επαναλαμβάνω έχουν τον απόλυτο σεβασμό μας. Όμως τα γεγονότα και η αστυνομική επιχείρηση έγιναν ακριβώς όπως σας τα περιέγραψα”.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ