• Νέες αποκαλύψεις από τις καταθέσεις για την υπόθεση Novartis: Η κωδική ονομασία «Άγιο δισκοπότηρο»

  12:44 μμ, Τετάρτη 10 Απρ 2019 12:44 μμ, Τετάρτη 10 Απρ 2019

  Την κωδική ονομασία του μαύρου ταμείου της Novartis, αποκαλύπτει η εφημερίδα ''το Έθνος''.

  Σύμφωνα με το δημοσίευμα, στη δικογραφία αναφέρεται και η κωδική ονομασία «Άγιο δισκοπότηρο» που φέρεται ότι ήταν το «μαύρο» ταμείο της εταιρείας, προκειμένου μέσω των διαφημιστικών εταιρειών να ξεπλένει χρήμα.

  Όπως αναφέρει η εφημερίδα, στο πρόσωπο του Ανδρέα Λοβέρδου αναφέρεται και η Αικατερίνη Κελέση με νεότερη κατάθεσή της, στις 28 Δεκεμβρίου 2018: «Ήμουν μπροστά σε τηλεφωνική επικοινωνία του Φρουζή με τον Λοβέρδο, η οποία έγινε από το κινητό του Φρουζή, ενώ ο τελευταίος βρισκόταν στο γραφείο του. Αφού έκλεισε το τηλέφωνο, ο Φρουζής ανέφερε ότι ο Λοβέρδος απαιτεί χρήματα μετρητά σε βαλίτσα».

  Η μάρτυρας δήλωσε, βέβαια, ότι η συνομιλία Φρουζή ήταν με τον Ανδρέα Λοβέρδο, καθώς - όπως εξήγησε - «αμέσως μετά έγινε κινητοποίηση ώστε να συγκεντρωθούν χρήματα προκειμένου να δοθούν στον υπουργό ως αντάλλαγμα για την κατ' εξαίρεση έγκριση του Gilenya, το οποίο ήταν κομβικής σημασίας για τη Novartis.

  Ο τρόπος που θα διοχετεύονταν τα χρήματα στον τότε υπουργό ήταν μέσω συγκεκριμένης διαφημιστικής εταιρείας, «όπως είχε απαιτηθεί από το Λοβέρδο». Η Αικατερίνη Κελέση αναφέρεται και στον ιδιοκτήτη άλλης διαφημιστικής εταιρείας, ο οποίος εμφανιζόταν - σύμφωνα με όσα εκείνη αναφέρει - και έδινε μετρητά στον Φρουζή.

  Σε αποκαλύψεις για τον Νίκο Μανιαδάκη προχώρησε σε νέα κατάθεσή του ο ''Μάξιμος Σαράφης'', ο οποίος στις 27 Νοεμβρίου 2018 κατέθεσε ότι ο πρώην προστατευόμενος μάρτυρας ήταν ο συνδετικός κρίκος μεταξύ Λοβέρδου και Novartis: « Ο ίδιος ο Λοβέρδος ζήτησε τα δώρα που θα ελάμβανε για να αποφασίζει ευνοϊκά υπέρ της εταιρείας να δίνονται μέσω του Μανιαδάκη. Αυτό μου το είπε ο ίδιος ο Φρουζής πολλές φορές κατά τις εβδομαδιαίες τακτικές συναντήσεις που είχαμε»..

  Ο μάρτυρας αναφέρθηκε και στην πρώτη εξυπηρέτηση που υποστηρίζει ότι έκανε ο Α. Λοβέρδος στη φαρμακοβιομηχανία: «Συγκεκριμένα, στις 6 Δεκεμβρίου 2010 ο ιδιοκτήτης διαφημιστικής εταιρείας, μέσω του μηχανισμού ξεπλύματος, επέστρεψε στον Φρουζή, τον οποίο συνάντησα στο γραφείο του, ποσό των 58.000 ευρώ. Αυτό το γνωρίζω από τον ίδιο τον Φρουζή, ο οποίος μου ανέφερε ότι χρειάστηκε να δώσει κάποιο δώρο μέσω του Μανιαδάκη, χρήματα δηλαδή στον Λοβέρδο, ως αντάλλαγμα επειδή προειδοποίησε κρυφά και σε προηγούμενο χρόνο σε σχέση με την υπόλοιπη αγορά, την εταιρεία Novartis για τα ομόλογα του ελληνικού Δημοσίου, τα οποία θα της δίνονταν για αποπληρωμή των οφειλών».

  Ο νέος μάρτυρας, ανέφερε στην κατάθεσή του ότι «ο Φρουζής κυκλοφορούσε με σακίδιο πλάτης, το οποίο, σύμφωνα με πληροφορίες, περιείχε χρηματικά ποσά». Στην κατάθεσή του εμπλέκει και τη συνεργάτιδα του Ανδρέα Λοβέρδου, η οποία κατά τα λεγόμενά του διατηρούσε στενή σχέση με τον κ. Φρουζή «και εκεί οφείλεται η προνομιακή εξόφληση της Novartis Hellas από τα ασφαλιστικά ταμεία».

  Πηγή: ΕΘΝΟΣ

  σχολίασε κι εσύ
  σχετικά άρθρα