Γερμανός πρέσβης στην Ελλάδα: Η φιλία μεταξύ των δύο χωρών γίνεται όλο και πιο δυνατή

Η 28η επέτειος της επανένωσης της Γερμανίας γιορτάστηκε το βράδυ της Τετάρτης στην Αθήνα, με την καθιερωμένη δεξίωση που παρέθεσε στην κατοικία του ο πρεσβευτής της Γερμανίας στην Ελλάδα, Γενς Πλέτνερ.

Από νωρίς το απόγευμα ο Γερμανός πρέσβης Γενς Πλέτνερ μαζί με τη σύζυγό του υποδέχονταν στον κήπο της γερμανικής πρεσβευτικής κατοικίας τους προσκεκλημένους από τον πολιτικό, διπλωματικό, οικονομικό, πολιτιστικό, στρατιωτικό και πνευματικό κόσμο της χώρας, καθώς και επιφανή μέλη της γερμανικής κοινότητας στην Ελλάδα, με τους οποίους συνεόρτασαν τη γερμανική εθνική επέτειο. Ο εορτασμός που πραγματοποιήθηκε στον κατάμεστο από καλεσμένους και φωτισμένο με τα χρώματα της γερμανικής σημαίας κήπο της πρεσβευτικής κατοικίας, άρχισε με τον χαιρετισμό του πρεσβευτή της Γερμανίας, υπό έντονη βροχόπτωση. Στη συνέχεια ακολούθησε η ερμηνεία των εθνικών ύμνων Ελλάδας και Γερμανίας από μέτσο – σοπράνο Αλεξάνδρα Γκράβα.

Εκφωνώντας τον χαιρετισμό του στην ελληνική γλώσσα ο κ. Πλέτνερ αναφέρθηκε στους διαχρονικά στενούς δεσμούς της Ελλάδας και της Γερμανίας, διαμηνύοντας ότι η φιλία των δύο χωρών γίνεται όλο και πιο δυνατή. Σε αυτό το σημείο, ανέφερε χαριτολογώντας πως έχουν βελτιωθεί οι ελληνογερμανικές σχέσεις και συναλλαγές σε τέτοιο βαθμό που ανταλλάξαμε ακόμα και τον καιρό.

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στη σημασία της επετείου αυτής για τη Γερμανία και την Ευρώπη. «Για 28 χρόνια η Γερμανία ήταν χωρισμένη με το τείχος. Σήμερα κλείνουμε 28 χρόνια χωρίς το τείχος. 28 χρόνια με ειρήνη και ελευθερία. Από σήμερα κάθε ημέρα θα είναι ακόμα μία ημέρα ενότητας. Μία ενωμένη Γερμανία μέσα σε μία ενωμένη Ευρώπη. Μια ενωμένη Ευρώπη, με όλες τις διαφορές που διαβάζουμε στα νέα κάθε ημέρα, ίσως ακούγεται σαν όνειρο. Αλλά πριν από 28 χρόνια η ιδέα μιας ενωμένης Γερμανίας ήταν επίσης ένα όνειρο».

Σε αυτό το πλαίσιο, ο κ. Πλέτνερ εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι «αν καταλάβουμε ότι μόνο μαζί μπορούμε να κρατάμε τις αξίες μας, αν καταλάβουμε ότι μόνο μαζί μπορούμε να έχουμε ευημερία σε όλη την Ευρώπη, ότι μόνο μαζί μπορούμε να αντέχουμε στις εξωτερικές πιέσεις, τότε η ΕΕ δεν θα είναι μόνο ένα όνειρο».

Η 3η Οκτωβρίου εορτάζεται κάθε χρόνο ως Ημέρα της Γερμανικής Ενότητας, τιμώντας τον τερματισμό, το 1990, της διαίρεσης της χώρας σε ανατολική και δυτική, μετά την πτώση του Τείχους του Βερολίνου τον Νοέμβριο του 1989, 28 χρόνια μετά την ανέγερσή του.

Στην εκδήλωση, μεταξύ άλλων, παραβρέθηκαν ο αναπληρωτές υπουργοί Οικονομίας Στέργιος Πιτσιόρλας και Έρευνας και Καινοτομίας Κώστας Φωτάκης, οι πρώην υπουργοί Νίκος Τόσκας και Λυδία Κονιόρδου, ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Θανάσης Θεοχαρόπουλος, οι βουλευτές Όλγα Κεφαλογιάννη, Γιάννης Κεφαλογιάννης, Νάσος Αθανασίου, Χάρης Θεοχάρης και οι γενικοί γραμματείς Νέας Γενιάς και Διά Βίου Μάθησης Παυσανίας Παπαγεωργίου και της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων Γιώργος Πιτσιλής. Παρόντες ήταν επίσης και γνωστές προσωπικότητες του επιχειρηματικού κόσμου.

Οι καλεσμένοι απόλαυσαν τη φιλοξενία του πρεσβευτικού ζεύγους και γεύτηκαν γερμανικά εδέσματα και μπίρα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ