Στη δίνη του “Ζορμπά” η χώρα – Αναμένονται ισχυρές καταιγίδες τις επόμενες ώρες – ΦΩΤΟ – ΒΙΝΤΕΟ

Ο κυκλώνας “Ζορμπάς” που έχει θέσει σε συναγερμό τον κρατικό μηχανισμό, αναμένεται να μην επηρεάσει το Βόρειο Ιόνιο, την Ηπειρο και τη Δυτική Μακεδονία, ενώ θα επηρεαστούν το Βόρειο Αιγαίο, η Ανατολική Μακεδονία και η Θράκη, που αρχικά είχε εκτιμηθεί ότι δεν κινδύνευαν.

Στην Αττική, το κύμα της κακοκαιρίας με ισχυρούς ανέμους και βροχοπτώσεις, αναμένεται σήμερα Σάββατο μετά το μεσημέρι.

Προβλέπεται πως μέχρι το Σάββατο το πρωί το βαρομετρικό χαμηλό θα ξεκινήσει από το Νότιο Ιόνιο με ανέμους 9-10 μποφόρ και ισχυρές βροχές, αλλά κυρίως στη θάλασσα και θα επεκταθεί στη Δυτική Πελοπόννησο. Στη συνέχεια θα κινηθεί προς την Κεντρική και Ανατολική Πελοπόννησο, όπου τα φαινόμενα θα είναι πιο έντονα, ενώ η δυσκολότερη κατάσταση αναμένεται στα Κύθηρα.

Ταυτόχρονα, το κύμα κακοκαιρίας θα κινηθεί προς την Κρήτη, τα νησιά του Αιγαίου και αργότερα την Αττική. Τα ξημερώματα της Κυριακής θα κατευθυνθεί στο Βόρειο Αιγαίο, τη Μακεδονία και τη Θράκη.

ΓΓ Πολιτικής Προστασίας: Σε κατάσταση ετοιμότητας οι περιοχές που θα πληγούν από την κακοκαιρία – ΒΙΝΤΕΟ

“Με βάση το τελευταίο δελτίο της ΕΜΥ, μέχρι το μεσημέρι θα επηρεαστούν οι περιοχές του νοτίου Ιονίου, η Πελοπόννησος, η ανατολική Στερεά, η Αττική και η Εύβοια και από το απόγευμα οι Σποράδες και η ανατολική Θεσσαλία” είπε μεταξύ άλλων σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε ο Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας, Γιάννης Ταφύλλης, σχετικά με την εξέλιξη τωνέντονων καιρικών φαινομένων.

“Θα επικρατούν θυελλώδεις άνεμοι, οι οποίοι τοπικά μπορεί να φτάνουν και τα 10 μποφόρ, ενώ στη θάλασσα Κυθήρων και στο νότιο Ιόνιο αναμένεται ύψος κύματος 7 έως 8 μέτρων. Οι περιοχές αυτές έχουν ήδη κηρυχθεί σε κατάσταση ετοιμότητας Πολιτικής Προστασίας” ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Ταφύλλης και πρόσθεσε:

“Όπου προβλέπονται έντονες βροχοπτώσεις, καταιγίδες ή θυελλώδεις άνεμοι ασφαλίζουμε αντικείμενα τα οποία εάν παρασυρθούν ενδέχεται να προκαλέσουν καταστροφές ή τραυματισμούς. Βεβαιωνόμαστε ότι οι υδρορροές των κτιρίων δεν είναι φραγμένες και λειτουργούν κανονικά. Αποφεύγουμε να διασχίζουμε χειμάρρους και ρέματα κατά τη διάρκεια καταιγίδων και βροχοπτώσεων, αλλά και για αρκετές ώρες μετά το τέλος της εκδήλωσης τους. Αποφεύγουμε δραστηριότητες σε θαλάσσιες και παράκτιες περιοχές και γενικά τις εργασίες υπαίθρου κατά τη διάρκεια εκδήλωσης αυτών των φαινομένων. Επίσης, αποφεύγουμε τις άσκοπες μετακινήσεις. Προφυλασσόμαστε αμέσως κατά τη διάρκεια πιθανής χαλαζόπτωσης ή καταιγίδας”.

Δείτε το βίντεο από την ΕΡΤ:

Απαγόρευση απόπλου για Δωδεκάνησα και Κυκλάδες λόγω των ισχυρών ανέμων

Σε ισχύ είναιαπαγόρευση απόπλου από Πειραιά για Δωδεκάνησα και Κυκλάδες, λόγω των ισχυρών ανέμων που πνέουν σε πολλές θαλάσσιες περιοχές στο νοτιοανατολικό Αιγαίο και φθάνουν κατά τόπους τα 8 με 10 μποφόρ.

Επίσης πιθανότατα λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών δεν πρόκειται να εκτελεστούν τα δρομολόγια των υδροπτέρυγων για Ύδρα, Ερμιόνη, Σπέτσες Πόρτο Χέλι.

Οι επιβάτες που πρόκειται σήμερα να ταξιδέψουν καλό είναι πριν από την αναχώρησή τους να επικοινωνούν με τα κατά τόπους λιμεναρχεία και τουριστικά πρακτορεία.

Δείτε ζωντανά πώς κινείται ο κυκλώνας “Ζορμπάς”

Η κίνηση τουκυκλώνα αναμένεται να ακολουθήσει ανατολική πορεία, επηρεάζοντας με ισχυρές βροχές και πολύ θυελλώδεις ανέμους μεγάλο τμήμα της Πελοποννήσου και της Κρήτης το πρωινό του Σαββάτου.

Στη συνέχεια, εκτιμάται ότι θα πλήξει την Αττική, την Εύβοια και τις Κυκλάδες και, μέχρι το πρωί της Κυριακής, τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και πιθανώς τα Δωδεκάνησα.

Δείτε ζωντανά πως κινείται αυτή τη στιγμή ο κυκλώνας “Ζορμπάς”:

Προβλέπονται κύματα 11 μέτρων

Το κέντρο του μεσογειακού κυκλώνα αναμένεται να φθάσει στις νότιες ακτές της Πελοποννήσου μεταξύ 3 – 6 το απόγευμα του Σαββάτου, σύμφωνα με τις τελευταίες προβλέψεις.

Το ύψος του κύματος μεταξύ Πελοποννήσου και Κρήτης, το μεσημέρι του Σαββάτου, με βάση το κυματικό μοντέλο του Εθνικού Αστεροσκοπείου/meteo.gr, προβλέπεται ότι θα ξεπεράσει τα 11 μέτρα.

Οι τελευταίες προβλέψεις του Εθνικού Αστεροσκοπείου για τον μεσογειακό κυκλώνα Ο μεσογειακός κυκλώνας, ο οποίος ήδη οργανώνεται περίπου 300 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά των ακτών της Πελοποννήσου, το βράδυ της Παρασκευής και τα ξημερώματα του Σαββάτου θα αρχίσει να πλησιάζει τη χώρα μας, εξασθενώντας όμως όσον αναφορά την ταχύτητα των ανέμων, σύμφωνα με τις τελευταίες προβλέψεις της υπηρεσίας meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών. Όπως επισημαίνεται, κατά το διήμερο Σαββάτου και Κυριακής προσοχή θα πρέπει να δείξουν οι κάτοικοι της Πελοποννήσου, της Στερεάς, της Αν. Θεσσαλίας, των Κυκλάδων και της Δυτικής Κρήτης, καθώς οι βροχοπτώσεις και οι καταιγίδες κατά περιόδους θα είναι πολύ ισχυρές και υπάρχει κίνδυνος πλημμυρικών φαινομένων, συμπεριλαμβανομένης της Αττικής.

Οι άνεμοι το Σάββατο αναμένεται να φτάνουν τα δέκα μποφόρ μόνο στη Θάλασσα των Κυθήρων, ενώ στις υπόλοιπες νότιες παράκτιες και νησιωτικές περιοχές θα πνέουν ισχυροί έως θυελλώδεις άνεμοι 7-8 μποφόρ, αλλά με ριπές ακόμη μεγαλύτερης έντασης. Την Κυριακή οι άνεμοι στα ηπειρωτικά δεν αναμένεται να ξεπερνούν τα 5-6 μποφόρ και θα φτάνουν τα 8 μποφόρ στο Κεντρικό Αιγαίο. Τέλος, η απότομη ανύψωση της στάθμης της θάλασσας (πλημμυρίδα) και τα πολύ μεγάλου ύψους κύματα που αναμένονται στην περιφέρεια του Μεσογειακού Κυκλώνα, επίσης προβλέπεται ότι θα δημιουργήσουν προβλήματα στις παράκτιες περιοχές της Ν. Πελοποννήσου, στα Κύθηρα, στα Αντικύθηρα, στη Δυτική Κρήτη και στις Κυκλάδες.

Η ανακοίνωση του ΔΕΔΔΗΕ για την κακοκαιρία

Ο ΔΕΔΔΗΕ, με αφορμή τα ακραία καιρικά φαινόμενα που πλήττουν τη χώρα τα τελευταία 24ωρα, εφιστά την προσοχή προς όλους τους πολίτες να μην προσεγγίζουν αγωγούς ή άλλα στοιχεία του Δικτύου που βρίσκονται στο έδαφος, γιατί υπάρχει πολύ σοβαρός κίνδυνος ατυχήματος.

Η κακοκαιρία που πλήττει τη χώρα μας, έχει προκαλέσει σημαντικές ζημιές στα ηλεκτροφόρα δίκτυα και πιο συγκεκριμένα σε αγωγούς, καλώδια, στύλους, υποσταθμούς, μονωτήρες κλπ. Οι πολίτες δεν θα πρέπει σε καμία περίπτωση να πλησιάζουν τα στοιχεία αυτά, καθώς ελλοχεύουν σοβαροί κίνδυνοι ατυχημάτων, τραυματισμών, κλπ.

Σε περίπτωση που κάποιος πολίτης εντοπίσει αγωγό ή άλλο στοιχείο του Δικτύου στο έδαφος, θα πρέπει να ειδοποιήσει άμεσα τις βλάβες του ΔΕΔΔΗΕ ή να επικοινωνήσει με το Αστυνομικό Τμήμα της περιοχής του.

Ισχυροί άνεμοι και τεράστια κύματα στη Φοινικούντα – ΒΙΝΤΕΟ

Ισχυροί άνεμοι εντάσεως 8 μποφόρ πνέουν στην περιοχή της Φοινικούντας.

Εξαιτίας των θυελλωδών ανέμων και της έντονης βροχόπτωσης υπήρχε πρόβλημα στην ηλεκτροδότηση το οποίο ωστόσο αποκαταστάθηκε.

Δείτε το βίντεο από τον ΣΚΑΪ:

Ο “Ζορμπάς” σαρώνει την Μεσσηνία – ΦΩΤΟ – ΒΙΝΤΕΟ

Από τα ξημερώματα του Σαββάτου ο κυκλώνας Ζορμπάς έφθασε και στην Μεσσηνία με τα κυριότερα προβλήματα να υπάρχουν στη Φοινικούντα και τις γύρω περιοχές.

Στην παραλία της Καλαμάτας τα κύματα έχουν ανέβει και στην παραλιακή όδο και ήδη πολλά τραπεζοκαθίσματα και ομπρέλες έχουν παρασυρθεί.

Σύμφωνα με μετεωρολογικές προβλέψεις, στο Μεσσηνιακό Κόλπο θα πνέουν σταδιακά Α-ΝΑ, Α, Β-ΒΑ, Β-ΒΔ άνεμοι με ριπές που θα ξεπερνούν τα 8 μποφόρ, με αποτέλεσμα την πρόκληση ισχυρού κυματισμού στα ανοιχτά του Κόλπου και στα παράλια που θα δέχονται τους παραπάνω ανέμους.

Δεδομένης της πρόγνωσης για μεσογειακό κυκλώνα στην περιοχή, συνήλθε εκτάκτως χθες το Συντονιστικό Τοπικό Όργανο του Δήμου Καλαμάτας, ώστε να είναι έτοιμες οι υπηρεσίες του να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα που θα προκληθούν από το πέρασμά του.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ