Κόλαση φωτιάς στην Κινέτα – Κάηκαν σπίτια – ΦΩΤΟ – ΒΙΝΤΕΟ

Ανεξέλεγκτη μαίνεται η πυρκαγιά που ξεκίνησε από πευκοδάσος στη θέση “Αέρας” στα Γεράνεια όρη, πάνω από την Κινέτα. Λόγω των ισχυρών ανέμων που πνέουν στην περιοχή οι φλόγες έφθασαν στην κατοικημένη περιοχή Μαρούλα βόρεια της Κινέτας, στον οικισμό Γαλήνη και στο Πανόραμα, όπου ήδη σπίτια έχουν παραδοθεί στις φλόγες.

Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις του Πυροσβεστικού Σώματος τα ενεργά μέτωπα είναι τέσσερα έως πέντε. Kλειστή για την κυκλοφορία των οχημάτων είναι τόσο η νέα όσο και η παλαιά Εθνική Οδός Αθηνών – Κορίνθου, και στα δύο ρεύματα από το 39ο έως και το 57ο χλμ. Μάλιστα, έχει προκληθεί μποτιλιάρισμα και έχει σχηματιστεί ουρά 6 χιλιομέτρων προς τα Μέγαρα. Ήδη δυσχεραίνεται η διέλευση πυροσβεστικών οχημάτων και ασθενοφόρων με προορισμό την Κινέτα. Ακόμη, διακόπτονται τα δρομολόγια του Προαστιακού λόγω της φωτιάς, ενώ κανονικά εκτελούνται τα δρομολόγια του προαστιακού προς Αεροδρόμιο.

Επιπλέον, σύμφωνα με το ΑΠΕ, κανένα δρομολόγιο του ΚΤΕΛ προς την Πελοπόννησο και Ήπειρο δεν πραγματοποιείται λόγω της μεγάλης πυρκαγιάς στην Κινέτα, με εντολή της ΕΛΑΣ.

Από τον Οργανισμό Αστικών Συγκοινωνιών Αθηνών (ΟΑΣΑ) υπάρχουν τροποποιήσεις δρομολογίων στις λεωφορειακές γραμμές 301, 314 και 324 που εξυπηρετούν τις περιοχές Ανθούσα, Πεντέλη κυκλική, Παλλήνη, Ραφήνα.

Οι καπνοί είναι τόσο πυκνοί που έχουν κατακλύσει ακόμη και τις σήραγγες, ενώ ορατοί έχουν γίνει στον αττικό ουρανό, καλύπτοντας ακόμη και την Ακρόπολη από το απόγευμα.

Στο σημείο επιχειρούν 110 πυροσβέστες με 47 οχήματα, 40 άτομα πεζοπόρο, ενώ συνδράμουν επτά αεροσκάφη και πέντε ελικόπτερα. Κάτοικοι με λάστιχα στα χέρια και όσα μέσα διαθέτουν προσπαθούν να διασώσουν τις περιουσίες τους.

Στο μεταξύ, συγκλονίζουν οι μαρτυρίες τωνκατοίκων της Κινέτας, οι οποίοι μιλώντας στον ΑΝΤ1 περιέγραψαν τα όσα δραματικά έζησαν και ζουν από το πρωί της Δευτέρας λόγω της μεγάληςπυρκαγιάς.

«Όλα καμένα. Τα πάντα έχουν καεί. Από τα τούνελ και μετά κάηαν όλα. Δεν έχει γίνει ξανά τέτοιο πράγμα», ανέφερε ένας από τους κατοίκους της περιοχής.

Με δηλώσεις του στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας Γιάννης Καπάκης τόνισε ότι η φωτιά στην Κινέτα έχει χαρακτηριστικά των πυρκαγιών του 2007 αλλά με χαμηλότερες θερμοκρασίες. «Αυτή η πυρκαγιά είναι από τα χειρότερα σενάρια που απευχόμασταν να αντιμετωπίσουμε φέτος» δήλωσε χαρακτηριστικά ενώ λίγο νωρίτερα η εκπρόσωπος Τύπου του Πυροσβεστικού Σώματος, Σταυρούλα Μαλλίρη μιλώντας επίσης στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ανέφερε ότι αναμένονται ενισχύσεις των πυροσβεστικών δυνάμεων με 17 οχήματα, από διαφορές περιοχές της περιφέρειας. Σε ετοιμότητα είναι και οι ένοπλες δυνάμεις.

Σύμφωνα με το ΓΕΕΘΑ, επί ποδός βρίσκονται οι δυνάμεις του Στρατού Ξηράς, του Ναυτικού και της Αεροπορίας στην Αττική. Το ΓΕΕΘΑ, κατόπιν εντολής του υπουργού Άμυνας Πάνου Καμμένου, έχει προχωρήσει στη διάθεση:

7 εναέριων μέσων πυρόσβεσης (4 αεροσκάφηφη CL-415, 1 αεροσκάφος CL-215, 2 ε/π CH47-D με κάδο

3 προωθητών γαιών και υδροφόρων οχημάτων

1 α/φος C-27 για μεταφορά πυροσβεστών από Θεσσαλονίκη.

Την αναστολή της λειτουργίας των διοδίων μέχρι νεωτέρας με δεδομένες τις δυσκολίες μετακίνησης στον νομό Αττικής λόγω των πυρκαγιών ανακοίνωσε η «Αττική Οδός».

Παράλληλα, σύμφωνα με το ΑΠΕ, διακοπές ρεύματος σημειώνονται στην ευρύτερη περιοχή που πλήττει η πυρκαγιά στην Κινέτα, η οποία έχει προκαλέσει σοβαρές ζημιές και στο δίκτυο ηλεκτροδότησης μέσης τάσης.

Ωστόσο, η πρόσβαση των τεχνικών του ΔΕΔΔΗΕ στα σημεία του δικτύου που έχουν υποστεί βλάβες ή έχουν καταστραφεί είναι αδύνατη λόγω της φωτιάς. Επιπλέον ο Διαχειριστής διακόπτει ανά περιοχές την ηλεκτροδότηση και ύστερα από εντολή της Πυροσβεστικής, για λόγους ασφαλείας. Αρμόδια στελέχη του ΔΕΔΔΗΕ επισημαίνουν ότι η αποτίμηση και αποκατάσταση των ζημιών θα γίνει όταν ελεγχθεί το πύρινο μέτωπο και επιτραπεί η πρόσβαση στην περιοχή.

«Σκέπασαν» τον αττικό ουρανό οι καπνοί από τη μεγάλη φωτιά στην Κινέτα – ΦΩΤΟ

Μέχρι τα βόρεια και τα νότια προάστια της Αττικής έχει φτάσει ο καπνός από τη μεγάλη φωτιά στην Κινέτα, δημιουργώντας πραγματικά αποπνικτική ατμόσφαιρα. Ο αττικός ουρανός έχει “μαυρίσει” ενώ σε κάποιες περιοχές είναι έντονη και η μυρωδιά, όπως αναφέρουν αναγνώστες του enikos.gr

Σκοτείνιασε ο τόπος στο Περιστέρι από τους καπνούς – ΦΩΤΟ αναγνώστη

Πυκνοί καπνοί προκάλεσαν αποπνικτική ατμόσφαιρα και στον ουρανό του Περιστερίου, καθώς σε εξέλιξη είναι η μεγάλη πυρκαγιά που ξέσπασε νωρίτερα σε πευκοδάσος, στα Γεράνεια Όρη, στη θέση “Αέρας”, πάνω από την Κινέτα.

Η φωτιά στην Κινέτα όπως φαίνεται από τον Πειραιά- ΦΩΤΟ αναγνώστη

Ορατοί και στη Βάρκιζα οι καπνοί από τη φωτιά στην Κινέτα – ΦΩΤΟ αναγνώστη

Η φωτιά όπως φαίνεται από το Νέο Ικόνιο – ΦΩΤΟ αναγνώστη

Ο καπνός από την πυρκαγιά στην Κινέτα όπως φαίνεται από τη Σαλαμίνα – ΦΩΤΟ αναγνώστη

Εφιαλτική η κατάσταση στην Κινέτα λόγω της φωτιάς- ΦΩΤΟ αναγνώστη

Μέχρι το Παλαιό Φάληρο και την Μαρίνα Φλοίσβου έφτασαν οι καπνοί από τη φωτιά της Κινέτας – ΦΩΤΟ αναγνώστη

Οι καπνοί από τη φωτιά στην Κινέτα “πνίγουν” τα Μέγαρα – ΦΩΤΟ αναγνώστη

Αποπνικτική είναι η ατμόσφαιρα στην πόλη των Μεγάρων, εξαιτίας της μεγάλης πυρκαγιάς που έχει ξεσπάσει εδώ και λίγη ώρα σε πευκόφυτη περιοχή στα Γεράνεια Όρη στην Κινέτα Αττικής. Στις φωτογραφίες που έστειλε αναγνώστης του enikos.gr, βλέπουμε πως πυκνός μαύρος καπνός, έχει καλύψει τον ουρανό.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ