Βιβλική καταστροφή από τη φωτιά στην Ανατολική Αττική – Τουλάχιστον 24 οι νεκροί – ΦΩΤΟ – ΒΙΝΤΕΟ

Μαίνεται η φωτιά που εκδηλώθηκε στην περιοχή της Πεντέλης σε Νέο Βουτζά, Μάτι και Άγιο Ανδρέα. Η φωτιά γρήγορα πήρε ανεξέλεγκτες διαστάσεις από τους ισχυρούς ανέμους που πνέουν στην περιοχή.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, περίπου στις 2:40 μετά τα μεσάνυχτα της Δευτέρας, σε δηλώσεις του από το Κέντρο Επιχειρήσεων τόνισε ότι ο αριθμός των επιβεβαιωμένων θυμάτων από τις καταστροφικές πυρκαγιές στην Αττική, ξεπερνά τους 20. Ωστόσο νωρίς το πρωί, ο αριθμός αυτός αυξήθηκε στους 24.

“Η Αττική αντιμετωπίζει μια πολύ δύσκολη νύχτα”, δήλωσε ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος, ανακοινώνοντας ότι “ο αριθμός των επιβεβαιωμένων νεκρών δυστυχώς αυτή τη στιγμή υπερβαίνει τους 20 και οι τραυματίες είναι περισσότεροι από 88 ενήλικες εκ των οποίων οι 11 είναι σοβαρά, καθώς και 16 παιδιά”.

“Τούτη την ώρα είναι η ώρα της μάχης και τούτη την ώρα πρέπει να συνεχίσουμε”, σημείωσε και τόνισε πως “μοναδικό μας μέλημα αυτή τη στιγμή είναι η αντιμετώπιση της καταστροφής και η συνδρομή στους πολίτες που έχουν πληγεί”.

Δείτε το βίντεο από τον ΣΚΑΪ:

Σοκ προκαλεί και η είδηση πως ανάμεσα στους νεκρούς είναι και ένα βρέφος μόλις 6 μηνών. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι γονείς του νεογέννητου άφησαν το σπίτι τους στο Μάτι και βρέθηκαν στην παραλία. Εκεί τους περισυνέλεξε σκάφος κι αφού τους αποβίβασε σε ασφαλές μέρος, ωστόσο το άτυχο νεογέννητο παρουσίασε αναπνευστικά προβλήματα από τους καπνούς, μεταφέρθηκε εσπευσμένα στο νοσοκομείο Αγία Σοφία, όπου παρά τις προσπάθειες των γιατρών μετά από λίγη ώρα κατέληξε.

Ένα άτομο έχει χάσει τη ζωή του στον Νέο Βουτζά, όπως δήλωσε μιλώντας στον Realfm ο πρόεδρος εργαζομένων του ΕΚΑΒ Γιώργος Μαθιόπουλος. Σύμφωνα με τον κ. Μαθιόπουλο, βρέθηκε απανθρακωμένος στον δρόμο, στη λεωφόρο Δημοκρατίας.

Την τραγική είδηση επιβεβαίωσε και ο αντιπρόεδρος του ΕΚΑΒ Μιλτιάδης Μυλωνάς, μιλώντας στην ΕΡΤ.

Λίγο αργότερα ο κ. Μαθιόπουλος έκανε λόγο και για δεύτερο νεκρό στον Νέο Βουτζά, όπου πυροσβέστες εντόπισαν απανθρακωμένη μια ηλικιωμένη, μέσα στο σπίτι της, σε μικρή απόσταση από το σημείο, όπου βρέθηκε άλλος ένας νεκρός, απανθρακωμένος, μέσα στον δρόμο.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Λιμενικού Σώματος, στο Λιμεναρχείο Ραφήνας μεταφέρθηκαν τρεις σοροί, ενός άνδρα, μίας γυναίκας και ενός κοριτσιού, τις οποίες παρέδωσαν για μεταφορά σε πλωτά μέσα του Λ.Σ – ΕΛ.ΑΚΤ. τα πεζοπόρα τμήματα.

Όσον αφορά στους τραυματίες, σύμφωνα με νεότερη ενημέρωση από το υπουργείο Υγείας 102 είναι οι ενήλικες εγκαυματίες – τραυματίες από τους οποίους οι 11 παραμένουν διασωληνωμένοι σε κρίσιμη κατάσταση.

Επίσης υπάρχουν και 16 παιδιά με εγκαύματα και τραύματα.

Την ίδια ώρα χάθηκαν δέκα Δανοί τουρίστες που στην προσπάθειά τους να γλυτώσουν από τη φωτιά, πήραν ταχύπλοο και έφυγαν από τη Ραφήνα. Άμεσα, κινητοποιήθηκε το Λιμενικό και ένα ελικόπτερο του πολεμικού ναυτικού και μέχρι στιγμής έχουν εντοπιστεί οι δύο.

Στο μεταξύ, στο λιμάνι της Ραφήνας είναι σε εξέλιξη μεγάλη επιχείρηση διάσωσης και μεταφοράς τραυματιών.Με ιδιωτικά σκάφη αλλά και του λιμενικού, μεταφέρονται άνδρες, γυναίκες και παιδιά, που είχαν εγκλωβιστεί στις παραλίες.

Συγγενείς και φίλοι όλων όσων είχαν εγκλωβιστεί, έχουν μαζευτεί στις προβλήτες του λιμανιού και περιμένουν να ξαναδούν τα αγαπημένα τους πρόσωπα.

Τα ασθενοφόρα παραλαμβάνουν τους τραυματίες, ενώ όσοι είναι καλά στην υγεία τους πέφτουν στην αγκαλιά των αγαπημένων τους.

Ο πρωθυπουργός επέστρεψε εκτάκτως από τη Βοσνία Ερζεγοβίνη και συμμετείχε σε σύσκεψη στο Συντονιστικό Κέντρο της Πυροσβεστικής. Μόλις ολοκληρώθηκε, προχώρησε σε δηλώσεις συνιστώντας ψυχραιμία. “Δύσκολη στιγμή για την Αττική, δύσκολη νύχτα για την Ελλάδα” επεσήμανε μεταξύ άλλων προσθέτοντας ότι μεγαλύτερη αξία έχει η ανθρώπινη ζωή. Επίσης, τόνισε ότι πρέπει να είμαστε όλοι σε εγρήγορση κι επανέλαβε ότι πρόκειται για ένα ασύμμετρο φαινόμενο.

Η Κύπρος έθεσε στη διάθεση της Ελλάδας πυροσβεστικά μέσα και έμψυχο δυναμικό για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών, δήλωσε ο Πρόεδρος της Κύπρου, Νίκος Αναστασιάδης, στον Έλληνα ομόλογό του, Προκόπη Παυλόπουλο, με τον οποίο επικοινώνησε, όπως αναφέρει ανακοίνωση της Προεδρίας της Δημοκρατίας.

Νωρίτερα, καθώς η πυρκαγιά μαινόταν, δόθηκε εντολή εκκένωσης των παιδικών κατασκηνώσεων στο Ζούμπερι και τον Άγιο Ανδρέα για προληπτικούς λόγου, όπου βρίσκονται 621 παιδιά. Η ατμόσφαιρα παραμένει αποπνικτική λόγω των πυκνών καπνών.

H Περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου κήρυξε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης τις περιφερειακές ενότητες Ανατολικής και Δυτικής Αττικής μετά τις πυρκαγιές που πλήττουν την Περιφέρεια.

Παράλληλα, η Περιφέρεια Αττικής συνέδραμε παρέχοντας κάθε μέσο (λεωφορεία, υδροφόρες, μηχανημάτα, κ.α.) που της ζητήθηκε από το Πυροσβεστικό Σώμα.

Ο πρωθυπουργός επέστρεψε εσπευσμένα από τη Βοσνία όπου βρισκόταν και θα πάει κατευθείαν στο Συντονιστικό Κέντρο της Πυροσβεστικής.

Απεγνωσμένος ένας εκ των περίπου 200 ατόμων που βρίσκονται εγκλωβισμένα στο Μάτι, δήλωσε στον realfm 97.8, “είμαστε 200 άνθρωποι στο λιμάνι στο Μάτι. Οι περισσότεροι βρίσκονται στη θάλασσα. Δεν υπάρχει ψυχραιμία, ο κόσμος είναι πανικοβλημένος. Υπάρχουν παιδιά με εγκαύματα, χρειαζόμαστε βοήθεια”, δηλώνει.

Όπως τόνισε ο κ. Μάριος, “δεν γίνεται να μας προσεγγίσει ούτε ελικόπτερο ούτε αυτοκίνητο, πάρα μόνο από τη θάλασσα”. “Καίγονται τα πάντα, υπάρχουν άνθρωποι που δεν μπορούν να αναπνεύσουν”, δήλωσε.

Στο μεταξύ, γίνεται εκτροπή της κυκλοφορίας διενεργείται σε σημεία της λεωφόρου Μαραθώνος, λόγω πυρκαγιάς στην ευρύτερη περιοχή της Ραφήνας. Ειδικότερα, η εκτροπή γίνεται στη λεωφόρο Μαραθώνος, από το ύψος της οδού Φλέμινγκ στο ρεύμα προς Μαραθώνα, στη συμβολή με τη Χροσοστόμου Σμύρνης, στο ρεύμα προς Μαραθώνα, στη συμβολή με την Αγίας Μαρίνας, στο ρεύμα προς Αθήνα και στην οδό Ποσειδώνος, από το Κόκκινο Λιμανάκι, στο ρεύμα προς Μαραθώνα.

Δείτε πώς φαίνεται η φωτιά από τη Νέα Μάκρη..

Όπως δήλωσε ο δήμαρχος Ραφήνας – Πικερμίου στον Realfm 97,8 έχουν καεί τρία σπίτια, ενώ εκκενώθηκε το Λύρειο Ίδρυμα.

”Έχουν καεί τρία σπίτια, κατευθύνεται προς το Δήμο Διονύσου, κινδυνεύει και εκκενώνουμε το Λύρειο Ίδρυμα . Το μέτωπο είναι μεγάλο, αν ξεφύγει θα καεί η Βόρεια Αττική”, δήλωσε στον real fm ο Δήμαρχος Ραφήνας -Πικερμίου Βαγγέλης Μπουρνούς.

Λίγο αργότερα, μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1 ανέφερε ότι έχουν καεί εκατοντάδες σπίτια και πως η κατάσταση είναι πολύ δραματική ενώ η πυρκαγιά απλώνεται σε έκταση 10 χλμ. ενώ εκτίμησε πως υπάρχουν νεκροί.

Ακούστε το ηχητικό:

Μιλώντας επίσης στον realfm 978 o δήμαρχος Πεντέλης Μελισσίων Δημήτρης Στεργίου ανέφερε πως η φωτιά στο Νταού Πεντέλης “άφησε πίσω της εφτά σπίτια αποκαΐδια, έκαψε το μισό χωριό, είχαμε μεγάλη καταστροφή. Ο αέρας είναι δαιμονισμένος που τα πράγματα θα είναι ακόμη δυσκολότερα. Αν νυχτώσει και η φωτιά μπει μέσα στον οικισμό του Βουτζά, τα πράγματα θα είναι πάρα πολύ δύσκολα για την περιοχή”.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ