Γιατί πρέπει να καταναλώνουμε μία κουταλιά ελαιόλαδο καθημερινά

Το ελαιόλαδο δεν έχει καθόλου τυχαία πρωταγωνιστικό ρόλο στη μεσογειακή διατροφή. Παρέχει στον οργανισμό μας πολύτιμες αντιοξειδωτικές ουσίες και ευεργετικά μονοακόρεστα λιπαρά απαραίτητα για τον οργανισμό. Επίσης, έχει μεγάλη περιεκτικότητα σε βιταμίνη Ε, η οποία συμβάλλει στην υγεία του δέρματος και των ματιών και επίσης ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα.

Στο νέο τους βιβλίο με τίτλο «Eat Better Live Longer» (Να τρώτε πιο σωστά για να ζήσετε περισσότερο), η γιατρός Σάρα Μπριουέρ και η διαιτολόγος Τζουλιέτ Κέλλοου περιγράφουν πώς ο «υγρός χρυσός», όπως συχνά αποκαλείται το ελαιόλαδο, μπορεί να χαρίσει περισσότερα χρόνια ζωής και να προστατεύσει από σοβαρές ασθένειες.

Όπως εξηγούν οι δύο ειδικοί, τα αντιοξειδωτικά του ελαιόλαδου είναι δυνατό να αποτρέψουν ή να επιβραδύνουν την ανάπτυξη του καρκίνου και να μειώσουν τον κίνδυνο εμφράγματος και εγκεφαλικού. Οι παθήσεις αυτές αποτελούν τις πιο κοινές αιτίες θανάτου σε παγκόσμια κλίμακα.

«Αναλυτική επισκόπηση επιστημονικών ερευνών έχει καταλήξει στο συμπέρασμα ότι όσοι καταναλώνουν συστηματικά ελαιόλαδο διατρέχουν 34% μικρότερο κίνδυνο να εμφανίσουν οποιαδήποτε μορφή καρκίνου και κυρίως καρκίνο του μαστού συγκριτικά με όσους καταναλώνουν πολύ μικρές ποσότητες» δηλώνει η Δρ. Μπριουέρ.

Επίσης, το ελαιόλαδο μετριάζει τις βλαβερές επιδράσεις της ανεβασμένης χοληστερόλης, της υπέρτασης και ασθενειών της τρίτης ηλικίας και παράλληλα μπορεί να βελτιώσει τη γνωστική λειτουργία.

Όλα όσα αναφέρουν η Μπριουέρ και η Κέλλοου στο βιβλίο τους τεκμηριώνονται από δεκάδες επιστημονικές μελέτες, οι οποίες έχουν υποδείξει ότι το ελαιόλαδο μας βοηθά να αποφύγουμε θανατηφόρες ασθένειες.

Όπως επισημαίνουν όμως οι δύο ειδικοί, λόγω της υψηλής ενεργειακής αξίας του ελαιόλαδου –οι θερμίδες του φτάνουν περίπου τις 100 ανά κουταλιά της σούπας– καλό είναι να το καταναλώνουμε με μέτρο. Η ημερήσια «δόση» που συνιστούν είναι η μία κουταλιά της σούπας την ημέρα.

Τέλος, συμβουλεύουν να προτιμάμε το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο αντί για ελαιόλαδα αμφίβολης ποιότητας και να το καταναλώνουμε ωμό αντί για μαγειρεμένο.Πηγή:thestival.gr

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ