Το χρονικό της νέας έντασης στα Ίμια- Οι εμπρηστικές δηλώσεις Ερντογάν και η θύελλα των αντιδράσεων- ΦΩΤΟ- ΒΙΝΤΕΟ

Σκηνικό έντασης στήνει τα τελευταία 24ωρα στο Αιγαίο η Τουρκία με πρωτοφανείς προκλήσεις των ενόπλων δυνάμεών της στα Ίμια και εμπρηστικές δηλώσεις του τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών.Όλα ξεκίνησαν τα μεσάνυχτα της Δευτέρας, όταν τουρκική ακταιωρός εμβόλισε σκάφος του ελληνικού Λιμενικού Σώματος. Όπως γνωστοποίησε ο εκπρόσωπος Τύπου του Λιμενικού Σώματος, Νίκος Λαγκαδιανός, στην ανατολική περιοχή των Ιμίων, εντός των ελληνικών χωρικών υδάτων, τουρκική ακταιωρός πραγματοποίησε επικίνδυνους ελιγμούς, κατά παράβαση των διεθνών κανόνων αποφυγής συγκρούσεων και προσέκρουσε στην πρυμναία αριστερή πλευρά του πλοίου ανοιχτής θαλάσσης 090 του Λιμενικού Σώματος Ελληνικής Ακτοφυλακής, το οποίο εκτελούσε διατεταγμένη περιπολία στην περιοχή.Όπως ανακοίνωσε ο κ. Λαγκαδιανός, από τη σύγκρουση προκλήθηκαν υλικές ζημιές στο πλοίο ανοιχτής θαλάσσης του Λιμενικού Σώματος, ενώ δεν υπήρξε τραυματισμός μέλους του πληρώματός του. «Αξίζει δε να σημειωθεί ότι το εν λόγω πλοίο ανοιχτής θαλάσσης αποκτήθηκε με χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με σκοπό την επιτήρηση των θαλάσσιων ελληνικών και ευρωπαϊκών συνόρων», κατέληξε ο κ. Λαγκαδιανός.Όλη τη νύχτα, οι Τούρκοι έκαναν παραβιάσεις με ελικόπτερα και αεροσκάφη ηλεκτρονικού πολέμου, ανατολικά της Ρόδου όπου διεξάγουν αεροναυτική άσκηση. Οι παραβιάσεις δεν σταμάτησαν, αναγκάζοντας τη Πολεμική Αεροπορία να βρίσκεται σε πλήρη εγρήγορση και επιφυλακή.

Η ζημιά που προκλήθηκε στο σκάφος του ελληνικού Λιμενικού:

Έντονο διάβημα διαμαρτυρίας της Αθήνας στην Άγκυρα

Σε έντονο διάβημα διαμαρτυρίας προς τον Τούρκο ομόλογό του, σχετικά με το νέο επεισόδιο στα Ίμια, προχώρησε σήμερα, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών, ο Γενικός Γραμματέας του υπουργείου, Πρέσβης Δημήτριος Παρασκευόπουλος.

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

Σχετικά με το χθεσινό περιστατικό εμβολισμού Πλοίου Ανοικτής Θαλάσσης του Ελληνικού Λιμενικού Σώματος στην περιοχή των Ιμίων, από τουρκική ακταιωρό, ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Εξωτερικών, Πρέσβης κ. Δημήτριος Παρασκευόπουλος, προέβη σήμερα σε έντονο διάβημα διαμαρτυρίας προς τον Τούρκο ομόλογό του.

Παράλληλα, κλήθηκε στο Υπουργείο Εξωτερικών, από τον Γενικό Διευθυντή Πολιτικών Υποθέσεων, ο Τούρκος Πρέσβης στην Αθήνα.

Επικίνδυνα συμβάντα σαν αυτό, τα οποία θέτουν σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές, είναι αποτέλεσμα της κλιμακούμενης και προκλητικής συμπεριφοράς που επιδεικνύει αυξημένα τις τελευταίες ημέρες η Τουρκία.

Η Τουρκία οφείλει να τερματίσει τις παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου και τις πράξεις που δεν συμβάλλουν στην ανάπτυξη των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών. Πράξεις που υπονομεύουν την περιφερειακή ασφάλεια και σταθερότητα, που η Ελλάδα προασπίζεται και θα συνεχίσει να προασπίζεται.

Ερντογάν: Οι μαγκιές γίνονται μέχρι να δουν τα καράβια και τα αεροσκάφη του στρατού μας

Ακολούθησε η προκλητική δήλωση του Τούρκου Προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος μιλώντας ενώπιον της κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματός του, σημείωσε: «Μη νομίζουν ότι δεν παρατηρούμε τις κινήσεις ανοιχτά της Κύπρου και τις έρευνες του Αιγαίου και τις καταστάσεις με τις βραχονησίδες. Προειδοποιούμε όσους ξεπερνούν τα όριο στην Κύπρο και στο Αιγαίο να μην κάνουν λανθασμένους υπολογισμούς και τους προειδοποιούμε από εδώ”, δήλωσε αρχικά ο Τούρκος Πρόεδρος, προειδοποιώντας παράλληλα και τις ξένες εταιρείες, που εργάζονται ανοιχτά της Κύπρου, να σταματήσουν να συνεργάζονται».

«Οι μαγκιές τους, είναι μέχρι να δουν τα καράβια του στρατού μας και τα αεροσκάφη μας», κατέληξε ο Ερντογάν.

Τηλεφωνική επικοινωνία Τσίπρα – ΓιλντιρίμΤηλεφωνική επικοινωνία με τον Τούρκο ομόλογό του, Μπιναλί Γιλντιρίμ, είχε ο Έλληνας Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, κατόπιν αιτήματος της τουρκικής πλευράς. Ο Πρωθυπουργός επισήμανε με αυστηρότητα στον Τούρκο ομόλογό του ότι γεγονότα, όπως το χθεσινό στην περιοχή των Ιμίων, υπονομεύουν ευθέως τις Ελληνοτουρκικές και Ευρωτουρκικές σχέσεις και παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο.Υπογράμμισε την ανάγκη να τερματιστούν άμεσα οι αυξανόμενες προκλητικές τουρκικές παραβιάσεις στα χωρικά ύδατα και στον εναέριο χώρο ελληνικών νησιών στο Αιγαίο και να υπάρξει αποκλιμάκωση της έντασης.Σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1 με τον Νίκο Χατζηνικολάου, ο κ. Γιλντιρίμ, είπε στον Έλληνα Πρωθυπουργό, ότι ο εμβολισμός του σκάφους του Λιμενικού, από τουρκική ακταιωρό στα Ίμια, δεν ήταν εσκεμμένη ενέργεια.

Προκλητική ανακοίνωση του τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών για τα ΊμιαΣε μια πρωτοφανή πρόκληση προέβη το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών, το οποίο σε ανακοίνωσή του υποστηρίζει ότι τα Ίμια ανήκουν στην Τουρκία. Αναφερόμενο στο περιστατικό στα Ίμια, το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών καλεί την Ελλάδα να σταματήσει τις επικίνδυνες ενέργειες στο Αιγαίο ενώ αποκαλεί τις βραχονησίδες τουρκικές.”Η Ελλάδα επιχειρεί να εξαπατήσει την κοινή της γνώμη και διαστρεβλώσει όπως πάντα την αλήθεια” αναφέρει η ανακοίνωση.Όπως μετέδωσε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1 με τον Νίκο Χατζηνικολάου, η ανταποκρίτρια του ΑΝΤ1 Μαρία Ζαχαράκη η ανακοίνωση αναφέρει επίσης ότι ο Τούρκος υφυπουργός Εξωτερικών τηλεφώνησε στον γραμματέα του ελληνικού υπουργείου σχετικά με τους «επικίνδυνους χειρισμούς της ελληνικής ακτοφυλακής χθες το βράδυ γύρω από τις βραχονησίδες οι οποίες ανήκουν στη χώρα μας».Του είπε ξεκάθαρα, συνεχίζει η ανακοίνωση, ότι συνεχίζεται η εχθρική στάση από τις ελληνικές ένοπλες δυνάμεις τόσο στον εναέριο χώρο όσο και στον θαλάσσιο χώρο «για τις οποίες δεν πρόκειται να δείξουμε καμία ανοχή».

Καλεντερίδης: Η επιθετικότητα του Ερντογάν, οφείλεται στο ότι στριμώχνεται από την τουρκική αντιπολίτευση

Για τις συνεχείς τουρκικές προκλήσεις στο Αιγαίο μίλησε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1 με τον Νίκο Χατζηνικολάου, ο γνωστός συγγραφέας και αρθρογράφος Σάββας Καλεντερίδης.

Συγκεκριμένα, για το επεισόδιο στα Ίμια, ανέφερε ότι η επιθετικότητα του Ερντογάν, οφείλεται στο ότι στριμώχνεται από την τουρκική αντιπολίτευση στο εσωτερικό της χώρας του για τα 18 νησιά που διατείνονται ότι έχουμε στείλει στρατό και τα έχουμε καταλάβει.

“Θέλει με μια κίνηση στα Ίμια, είτε με κάτι άλλο που μπορεί να δούμε το επόμενο διάστημα να αποδείξει στο εσωτερικό της χώρας του, ότι δε θα επιτρέψει τετελεσμένα στο Αιγαίο”, είπε ο κ. Καλεντερίδης.

Δείτε το βίντεο:

11 πολεμικά πλοία γύρω από τις βραχονησίδες -Τα τουρκικά ΜΜΕ για την ένταση

Για ισχυρή παρουσία τόσο ελληνικής όσο και τουρκικής δύναμης στην ευρύτερη περιοχή των Ιμίων κάνει λόγο εδώ και λίγη ώρα ο τουρκικός Τύπος μετά το χθεσινό περιστατικό με τον εμβολισμό σκάφους του Λιμενικού Σώματος από τουρκική ακταιωρό.Όπως αναφέρει στην ηλεκτρονική της διεύθυνση η Bursabugun, στο σημείο από τις 2.30 το μεσημέρι υπήρξε έντονη παρουσία σκαφών τόσο της χώρας μας όσο και της Τουρκίας. Συγκεκριμένα, γίνεται λόγος για 11 τουρκικά σκάφη και 8 ελληνικά, ενώ σημειώνεται πως η απόσταση που τα χώριζε ήταν από 80 έως 100 μέτρα.

Ταυτόχρονα, σε ρεπορτάζ της εφημερίδας, Aksam, αναφέρεται πως κατόπιν εντολής του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ενισχύθηκαν τα μέτρα ασφαλείας στην περιοχή των Ιμίων στο ανώτατο επίπεδο καθ’ όλη τη διάρκεια της μέρας. Συγκεκριμένα, το ρεπορτάζ ανέφερε πως τέσσερα πλοία παραμένουν κοντά στα Ίμια.

«Πόντιος Πιλάτος» η Ουάσιγκτον

Κρατώντας ίσες αποστάσεις το Στέιτ Ντιπάρτμεντ κάλεσε Ελλάδα και Τουρκία να αποκλιμακώσουντην ένταση στην περιοχή των Ιμίωνεπαναλαμβάνοντας την πάγια θέση της αμερικανικής διπλωματίας ότι σέβονται την κυριαρχία των δύο χωρών.

Ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ κληθείς να σχολιάσει στο real.gr την αυξανόμενη επιθετικότητα στο Αιγαίο με την σύγκρουση των δύο πλοίων και την ναυτική της εμπλοκή στην κυπριακή ΑΟΖ κράτησε στάση Ποντίου Πιλάτου αναφέροντας τα εξής:

Για την αναφερόμενη σύγκρουση των δύο πλοίων :

“Έχουμε ενημερωθεί από τα ΜΜΕ για αυτό το περιστατικό. Η Τουρκία και η Ελλάδα έχουν θεσπίσει εδώ και καιρό διπλωματικούς δίαυλους επικοινωνίας προκειμένου να αντιμετωπίζονται ζητήματα στο Αιγαίο.

Ενθαρρύνουμε όλες τις πλευρές να λάβουν μέτρα για αποκλιμάκωση της παρούσας κατάστασης. Ως Αρχή τους, οι ΗΠΑ υποστηρίζουν την κυριαρχία των χωρών της περιοχής, συμπεριλαμβανομένων της Ελλάδας και της Τουρκίας”.

Για το θέμα της εξόρυξης στην κυπριακή ΑΟΖ:

“Η αμερικανική πολιτική στο θέμα της ΑΟΖ της Κύπρου είναι μακροχρόνια και δεν έχει αλλάξει: οι ΗΠΑ αναγνωρίζουν το δικαίωμα της Δημοκρατίας της Κύπρου να αναπτύξει τις φυσικές πηγές της εντός της Αποκλειστική Οικονομικής της Ζώνης.

Συνεχίζουμε να πιστεύουμε ότι οι πηγές πετρελαίου και φυσικού αερίου του νησιού, όπως και όλες οι φυσικές πηγές του, θα πρέπει να μοιραστούν με δίκαιο τρόπο ανάμεσα στις δύο κοινότητες στο πλαίσιο μια γενικής συμφωνίας. Αποθαρρύνουμε κάθε ενέργεια ή ρητορική που αυξάνει τις εντάσεις στην περιοχή”.Νέα απάντηση του ελληνικού ΥΠΕΞ: Η Άγκυρα δεν γνωρίζει ούτε γεωγραφία

Αιχμηρή απάντηση έδωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Αλέξανδρος Γεννηματάς στον Τούρκο ομόλογό του και στους ισχυρισμούς του σχετικά με τα Ίμια ότι «είναι υπό τουρκική κυριαρχία».

«Η Τουρκία, μαζί με το μέτρο, έχει χάσει και τον κοινό νου” τόνισε ο κ. Γεννηματάς επισημαίνοντας ότι η γειτονική χώρα “εκτός από το να παραβιάζει το διεθνές δίκαιο, αποδεικνύει ότι δεν γνωρίζει ούτε γεωγραφία».

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ