Τι πρέπει να τρώω για να έχω γερή καρδιά;

Τι πρέπει να τρώω για να έχω γερή καρδιά;

Η λειτουργία του καρδιαγγειακού συστήματος επηρεάζεται δυσμενώς από τα αυξημένα επίπεδα χοληστερόλης, σακχάρου και αρτηριακής πίεσης.

Τα υπάρχοντα ερευνητικά δεδομένα υποστηρίζουν ότι η αρτηριακή πίεση και τα επίπεδα της χοληστερόλης στο αίμα αυξάνονται όταν καταναλώνουμε τρόφιμα πλούσια σε κορεσμένο λίπος (λιπαρό κρέας, λιπαρά τυριά, βούτυρο και παράγωγα αυτών), τρόφιμα πλούσια σε υδρογονωμένα φυτικά έλαια (πατατάκια, γαριδάκια, μπισκότα, ντόνατς, κρουασάν) και γλυκίσματα πλούσια σε ζωικά λιπαρά και χοληστερόλη. Επίσης, τηγανητά τρόφιμα, και κυρίως αυτά που προετοιμάζονται σε ταχυφαγεία («fast food»), προκαλούν αύξηση των επιπέδων της χοληστερόλης στο αίμα.

Αντίθετα, τα τρόφιμα φυτικής προέλευσης, όπως φρούτα, λαχανικά, όσπρια και δημητριακά, δεν περιέχουν καθόλου χοληστερόλη και κορεσμένο λίπος. Για τον λόγο αυτό, πρόσφατες επιστημονικές έρευνες υποδεικνύουν ότι οι χορτοφαγικές δίαιτες συνεισφέρουν στην πρόληψη των νοσημάτων της καρδιάς καθώς αποκλείουν από τη διατροφή τα ζωικά προϊόντα.

Φυτοφαγία ή αλλιώς χορτοφαγία.

Χορτοφαγικές δίαιτες εφαρμόζονται από ανθρώπους σε ολόκληρο τον κόσμο, είτε για αρκετές ημέρες ή/και εβδομάδες τον χρόνο, όπως στην περίπτωση της νηστείας για θρησκευτικούς λόγους, είτε και για αρκετά μεγαλύτερες χρονικές περιόδους ή και εφόρου ζωής για τους εκ’ πεποιθήσεως φυτοφάγους. Ωστόσο, σε αυτές τις περιπτώσεις απαιτείται προσεκτικός σχεδιασμός του διατροφικού πλάνου, προκειμένου να εξασφαλιστούν επαρκείς διατροφικές προσλήψεις στα διάφορα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά.

Κύριο χαρακτηριστικό της νηστείας αλλά και της φυτοφαγίας είναι η αποχή από τρόφιμα ζωικής προέλευσης όπως είναι το κρέας, το ψάρι, τα γαλακτοκομικά προϊόντα, τα αυγά και τα παράγωγά τους. Αντίθετα, υπάρχει αυξημένη κατανάλωση τροφίμων όπως το ψωμί, τα δημητριακά, τα ζυμαρικά, τα όσπρια, τα λαδερά φαγητά και φυσικά τα φρούτα και τα λαχανικά.

Νηστεία και χορτοφαγία: Οι δύο όψεις του ίδιου νομίσματος.

Τόσο ο όρος νηστεία όσο και ο όρος φυτοφαγία περικλείουν ένα εύρος διατροφικών μοτίβων. Ορισμένοι καταναλώνουν πέραν των φυτικών προϊόντων, γαλακτοκομικά προϊόντα και αυγά, άλλοι καταναλώνουν, επιπλέον και όλα τα θαλασσινά ή/και ψάρια, ενώ οι αποκλειστικά φυτοφάγοι (vegans) δεν τρώνε κανένα είδος ζωικής προέλευσης (συμπεριλαμβανομένου και του μελιού). Όσο πιο αυστηρή είναι η δίαιτα, τόσο μεγαλύτερη φροντίδα πρέπει να δοθεί για την εξασφάλιση όλων των θρεπτικών συστατικών που χρειάζεται ο οργανισμός, ενώ στις περιπτώσεις των αποκλειστικά χορτοφάγων είναι συχνά απαραίτητη η συμπληρωματική χορήγηση σιδήρου, βιταμίνης Β12, αλλά και πιθανότατα ασβεστίου και μερικών άλλων θρεπτικών συστατικών όπως τα ω3 λιπαρά.

 

Διαβάστε τη συνέχεια του άρθρου στο boro.gr

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ