Γιατί μελαγχολούμε τα Χριστούγεννα

Γιατί μελαγχολούμε τα Χριστούγεννα

Πολλά άρθρα γράφονται τέτοια εποχή για τη μελαγχολία ή και την κατάθλιψη των γιορτών. Σίγουρα πρόκειται για ένα φαινόμενο που ανήκει στην πραγματικότητα, αλλά πολλές φορές βιαζόμαστε να προβούμε σε γενικεύσεις, αγνοώντας τις χιλιάδες ενδιάμεσες καταστάσεις ανάμεσα στο να είμαστε απόλυτα χαρούμενοι και στο να πέφτουμε σε κλινική κατάθλιψη. Ποια είναι λοιπόν τα χαρακτηριστικά των εορτών σε σχέση με την ψυχική μας διάθεση;

Γράφει η Εκπαιδευτική -Συμβουλευτική ψυχολόγος, Δρ. Kαλλιόπη Εμμανουηλίδου.

H χαρούμενη διάθεση τα Χριστούγεννα: χαρωπά τραγούδια στα καταστήματα, όμορφα χρώματα, λαμπάκια παντού και διαφημιστικά μηνύματα που μας επιβάλλουν να μεταβάλουμε τη διάθεσή μας. Αντιλαμβανόμαστε όμως σύντομα ότι δεν υπάρχει ένας επαρκής λόγος για όλα αυτά. Λίγοι είναι εκείνοι που νιώθουν το θρησκευτικό συναίσθημα ως ένα μήνυμα αρκετό για να νιώσουν χαρούμενοι. Για όλους τους άλλους, ο ακριβής λόγος για τον οποίο γιορτάζουμε είναι τόσο ασαφής, που δε δικαιολογεί την αλλαγή της διάθεσης. Και, όταν δεν καταλαβαίνουμε το λόγο να κάνουμε κάτι, εύλογο είναι να το κάνουμε αμήχανα, υπό πίεση, και όχι αποτελεσματικά.

αποφάσεις για το νέο έτος: συνηθίζεται η Πρωτοχρονιά να συνοδεύεται από αποφάσεις. Νιώθουμε αρχικά έναν ενθουσιασμό για την έλευση του νέου έτους και μας διακατέχει ένα συναίσθημα ελπίδας ότι το νέο έτος θα είναι απαλαγμένο από τις δυσάρεστες στιγμές εκείνου που αφήνουμε πίσω μας. Σύντομα όμως (πολλές φορές και ταυτόχρονα) συνειδητοποιούμε ότι το μόνο που άλλαξε είναι η ημερομηνία, βρισκόμαστε στην ίδια δουλειά, στην ίδια οικογένεια, στις ίδιες σχέσεις, με τα ίδια προβλήματα. Καταλαβαίνουμε ότι η αλλαγή της χρονολογίας δεν επαρκεί για να αλλάξουμε τα πράγματα προς το καλύτερο- χρειάζεται πολύς προσωπικός κόπος και χρόνος για να φέρουμε αλλαγές στη ζωή μας.

Διαβάστε τη συνέχεια στο boro.gr

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ