Υπουργικό συμβούλιο: Τα «πηγαδάκια», ο «σκηνοθέτης» Μητσοτάκης και οι μπλε φάκελοι – Το tweet του πρωθυπουργού

Από νωρίς εμφανίστηκαν στο Μέγαρο Μαξίμου για την πρώτη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου τα μέλη της νέας κυβέρνησης. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης παρέδωσε μπλε φακέλους σε όλους τους υπουργούς με τις προτεραιότητες ανά τομέα και τα χρονοδιαγράμματα που πρέπει να τηρηθούν.

Υπουργικό Συμβούλιο: Η οικογενειακή φωτογραφία μετά την πρώτη συνεδρίαση

Η αίθουσα στο Μέγαρο Μαξίμου ήταν κατάμεστη. Στο μεγάλο τραπέζι του υπουργικού κάθισαν όλοι οι επικεφαλής των υπουργείων και στο πίσω μέρος σε καρέκλες οι υφυπουργοί.

Υπουργικό Συμβούλιο: Τι περιλαμβάνουν οι «μπλε φάκελοι» που πήραν στα χέρια τους οι υπουργοί

Οι θέσεις στο τραπέζι ήταν με βάση το πρωτόκολλο και γι’ αυτό εξ αριστερών του πρωθυπουργού κάθισε ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης και εκ δεξιών ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης.

Οι στενοί συνεργάτες του Κυριάκου Μητσοτάκη, οι υπουργοί Επικρατείας κ.κ. Μάκης Βορίδης, Σταύρος Παπασταύρου, Άκης Σκέρτσος και ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργό και διευθυντή του γραφείου του πρωθυπουργού, Γιάννη Μπρατάκος κάθισαν στην απέναντι πλευρά του τραπεζιού.

Μητσοτάκης στο Υπουργικό Συμβούλιο: «Θητεία αποτελεσματικότητας και μεγάλων αλμάτων» – Αυτά θα είναι τα πρώτα νομοσχέδια

Η πρώτη «απουσία» καταγράφηκε ήδη καθώς η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Ειρήνη Αγαπηδάκη νοσεί με κορωνοϊό και δεν μπορούσε να παρευρίσκεται στην ορκωμοσία της νέας κυβέρνησης. Ωστόσο στην αίθουσα συσκέψεων τοποθετήθηκε μία μεγάλη οθόνη, όπως συνέβαινε και στη διάρκεια της πανδημίας, και η Ειρήνη Αγαπηδάκη συμμετείχε κανονικά στη συνεδρίαση του υπουργικού.

Η κυρία Αγαπηδάκη αντιμετώπισε με χιούμορ το θετικό τεστ κορονοϊού, τονίζοντας ότι έχει μπροστά της μια ολόκληρη 4ετία και όχι μόνο μια μέρα. «Τρία χρόνια δεν κόλλησα covid και τα κατάφερα τώρα. Μπράβο Φαίδων! Θα περάσει κι αυτό και θα συνεχίσουμε τη δουλειά μας με αφοσίωση, όπως πάντα» ανέφερε η Ειρήνη Αγαπηδάκη.

Τι περιλαμβάνουν οι μπλε φάκελοι

Οι μπλε φάκελοι περιλαμβάνουν 120 μεταρρυθμίσεις, 79 ορόσημα του Ταμείου Ανάκαμψης και 959 επιχειρησιακές δράσεις με ορίζοντα τετραετίας. Συγκεκριμένα το υλικό είναι:

Α. Πρόγραμμα διακυβέρνησης 2023 – 2027 Οι δεσμεύσεις

Η ενότητα περιλαμβάνει, τους κεντρικούς κυβερνητικούς στόχους και δράσεις της νέας κυβερνητικής περιόδου σε συνάρτηση με τον στρατηγικό πολιτικό σχεδιασμό και το πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας για την περίοδο 2023-2027.

Β. Προγραμματισμός / Προτεραιότητες 2023

Η ενότητα περιλαμβάνει τα ορόσημα με προθεσμία ολοκλήρωσης εντός του έτους για όλες τις μεταρρυθμίσεις, καθώς και τις αντίστοιχες προθεσμίες για την ολοκλήρωση του ρυθμιστικού προγραμματισμού (Νόμοι και Προεδρικά Διατάγματα & Κρίσιμη Δευτερογενής Νομοθεσία). Όσον αφορά τις διεθνείς δεσμεύσεις της χώρας, περιλαμβάνονται τα ορόσημα εκταμίευσης και τα ενδιάμεσα βήματα σύμφωνα με το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, καθώς και οι δεσμεύσεις του προγράμματος Μεταπρογραμματικής Εποπτείας.

Οι δράσεις και τα έργα που περιλαμβάνονται στα εθνικά, οριζόντια και τομεακά σχέδια δράσης 2023 ταξινομούνται ανά τομέα πολιτικής. Τέλος, η υποενότητα «τρέχοντα ζητήματα» περιλαμβάνει τις εκκρεμότητες και προτεραιότητες με ορίζοντα ολοκλήρωσης τον Αύγουστο 2023.

Γ. Χρονοδιάγραμμα Βασικών Υποχρεώσεων και Εργασιών

Χρηστικό ημερολόγιο που περιλαμβάνει τις προθεσμίες ολοκλήρωσης βασικών υποχρεώσεων και εργασιών ανά μήνα.

Δ. Παράρτημα: Κυβερνητικό Έργο Ιούλιος 2019 – Μάιος 2023

Το συγκεντρωτικό υλικό του κυβερνητικού έργου της περιόδου Ιουλίου 2019 – Μαΐου 2023 παραδίδεται ως ψηφιακό αρχείο και περιλαμβάνει αφ’ ενός τα κείμενα αναφοράς για το σύνολο της κυβέρνησης και αφ’ ετέρου το στοχευμένο υλικό κάθε υπουργείου.

Τα «πηγαδάκια» και η οικογενειακή φωτογραφία

Αμέσως μετά την συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου τα μέλη της κυβέρνησης ξεκίνησαν τα «πηγαδάκια» και τις συζητήσεις.

Ο πρωθυπουργός σε ρόλο «σκηνοθέτη» βοήθησε τους υπουργούς να πάρουν τις θέσεις τους για την οικογενειακή φωτογραφία της νέας κυβέρνησης.

Το πρώτο tweet Μητσοτάκη

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αμέσως μετά την συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου αναφέρθηκε στις προτεραιότητες της νέας κυβέρνησης. «Σκοπός μας είναι να ενώνουμε την κοινωνία. Είμαστε υπηρέτες του δημοσίου συμφέροντος, άρα είμαστε υπηρέτες όλων των πολιτών. Αντίπαλοί μας είναι μόνο τα προβλήματα και τα όποια δικά μας λάθη. Ξεκινάμε λοιπόν υπεύθυνα, αλλά και αισιόδοξα τη δεύτερη θητεία μας», έγραψε στο twitter ο πρωθυπουργός.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ