Υδρογονάνθρακες: Οι αντιδράσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης στις ανακοινώσεις Μητσοτάκη

Στη σημερινή σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό κ. Κυριάκο Μητσοτάκη, στην Ελληνική Διαχειριστική Εταιρεία Υδρογονανθράκων, προέκυψε πως οι διεργασίες για τη διερεύνηση της ύπαρξης κοιτασμάτων θα προχωρήσουν με ταχύτερο ρυθμό σε πέντε θαλάσσιες και μια χερσαία περιοχή που είχαν παραχωρηθεί στο παρελθόν για έρευνες υδρογονανθράκων.

Συγκεκριμένα, όπως δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, οι έρευνες αφορούν σε έξι εκτάσεις. Η μια είναι στην ηπειρωτική Ελλάδα στην Περιφέρεια Ηπείρου και οι άλλες πέντε σε θαλάσσιες περιοχές. Στο Ιόνιο, στον Κυπαρισσιακό Κόλπο και στην Κρήτη. Παράλληλα, τόνισε πως οι έρευνες αναβαθμίζονται σε έργα εθνικής σημασίας και έθεσε ως στόχο να υπάρχει ξεκάθαρη εικόνα για την ύπαρξη πιθανών κοιτασμάτων φυσικού αερίου στην Ελλάδα έως το τέλος του 2023. Αντιδράσεις προκάλεσαν οι δηλώσεις αυτές στα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Για άλλη μια “επικοινωνιακή φούσκα της κυβέρνησης Μητσοτάκης” κάνουν λόγο σε κοινή τους δήλωση ο Σωκράτης Φάμελλος και η Πέτη Πέρλα, τομεάρχες Περιβάλλοντος και Ενέργειας της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, σχετικά με όσα είπε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην Ελληνική Διαχειριστική Εταιρία Υδρογονανθράκων.
Όπως επεσήμαναν ο κ. Φάμελλος και η κυρία Πέρκα στην κοινή τους ανακοίνωση: “Οι σημερινές δηλώσεις του κ. Μητσοτάκη κατά την επίσκεψή του στην Ελληνική Διαχειριστική Εταιρία Υδρογονανθράκων (ΕΔΕΥ) δεν περιλαμβάνουν καμία άμεσα εφαρμόσιμη λύση για την ενεργειακή επάρκεια της Ελλάδας. Ο κ. Μητσοτάκης παραδέχτηκε για ακόμα μία φορά την ανεπάρκεια και την αποτυχία της κυβέρνησής του αλλά και την έλλειψη σχεδίου για την ενεργειακή ασφάλεια της Ελλάδας.

Οι δηλώσεις του φυσικά δεν λύνουν το πρόβλημα της ακραίας ακρίβειας σε ρεύμα και αέριο ούτε το ζήτημα ενεργειακής ασφάλειας, προβλήματα που δημιούργησε η κυβέρνηση Μητσοτάκη και θα επιτείνει η ουκρανική κρίση. Ούτε αντιμετωπίζουν την αισχροκέρδεια και το καρτέλ ενέργειας στα οποία βάζει πλάτη ο κ. Μητσοτάκης. Το μόνο που υποσχέθηκε σήμερα ο κ. Μητσοτάκης είναι η επιτάχυνση των ερευνών που η δική του κυβέρνηση καθυστέρησε, σε περιοχές που η έγκριση των Στρατηγικών Μελετών Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ) και οι συμβάσεις έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων ολοκληρώθηκαν από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ” και προσέθεσαν:

“Εξάλλου το μόνο που έχει να επιδείξει στη θητεία του είναι αποχωρήσεις εταιρειών και απόσυρση της στήριξης των ΗΠΑ στον αγωγό East Med, με δικαιολογία τις αντιδράσεις της Τουρκίας. Η αξιοποίηση των πιθανών κοιτασμάτων υδρογονανθράκων δε θα μπορέσει να δώσει άμεσα απαντήσεις και λύσεις για την ενεργειακή επάρκεια της Ελλάδας. Ούτε θα δώσει απαντήσεις στην κατεύθυνση της κλιματικής ουδετερότητας και της περιβαλλοντικής προστασίας. Ο κ. Μητσοτάκης, μετά τη διάψευση της εξαγγελίας της απολιγνιτοποίησης, προχώρησε σε άλλο ένα επικοινωνιακό τρικ περί επιτάχυνσης των ερευνών για την εξόρυξη φυσικού αερίου χωρίς όμως να καταθέσει καμία συγκεκριμένη πρόταση ή ρύθμιση.

Θυμίζουμε ότι η ενεργειακή και περιβαλλοντική ασφάλεια αλλά και η βιωσιμότητα της οικονομίας και κοινωνίας απαιτούν σχέδιο για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, την Εξοικονόμηση και την Αποθήκευση Ενέργειας αλλά και την αντιμετώπιση της ενεργειακής φτώχειας, που είναι προφανές ότι η κυβέρνηση ΝΔ δεν έχει”.

Από την πλευρά του το Κίνημα Αλλαγής σχολίασε με αιχμές στην κυβέρνηση της ΝΔ τις ανακοινώσεις του πρωθυπουργού για επιτάχυνση των ερευνών για υδρογονάνθρακες. Όπως αναφέρεται σε σχόλιο από το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, “την ώρα που η κοινωνία βρίσκεται αντιμέτωπη με ένα πρωτοφανές κύμα ακρίβειας και πληρώνει την κυβερνητική ατολμία να ληφθούν ουσιαστικά μέτρα-ασπίδα για νοικοκυριά και επιχειρήσεις, ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι ”ξεπαγώνει” τις έρευνες για την εξόρυξη υδρογονανθράκων, που σημειωτέον η κυβέρνησή του “πάγωσε””.

Το Κίνημα Αλλαγής επισημαίνει ότι η αξιοποίηση των κοιτασμάτων υδρογονανθράκων αποτέλεσε στρατηγική επιλογή των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ και κορυφώθηκε το 2014 όταν η Βουλή των Ελλήνων κύρωσε τις πρώτες τρεις συμβάσεις για έρευνες.

ΚΙΝΑΛ-Μητσοτάκης

Καταλογίζει ευθύνες τόσο στη ΝΔ όσο και στον ΣΥΡΙΖΑ, καθώς υποστηρίζει ότι επί οκτώ χρόνια με ευθύνη των κυβερνήσεων των δύο κομμάτων δεν υπήρξε καμία πρόοδος, με αποτέλεσμα η χώρα να εξαρτάται από το εισαγόμενο φυσικό αέριο και να είναι έρμαιο στην κερδοσκοπία των αγορών ορυκτών καυσίμων.

“Ακόμη και αν τελεσφορήσουν όμως οι έρευνες υδρογονανθράκων, οι πολίτες θα δουν αποτελέσματα σε βάθος χρόνου. Τώρα είναι η ώρα για άμεσες λύσεις όπως η επιβολή πλαφόν στη ρήτρα αναπροσαρμογής και στα τιμολόγια, φορολόγηση των υπερκερδών των εταιρειών ενέργειας και μείωση του ΦΠΑ στα βασικά αγαθά”, τόνισε το Κίνημα Αλλαγής και υπογραμμίζει ότι η θέση του είναι “ξεκάθαρη για τα θέματα ενέργειας, δίνοντας έμφαση στην αξιοποίηση των εγχώριων φυσικών πόρων καθώς και στην ομαλή και κοινωνικά δίκαιη ενεργειακή μετάβαση σε καθαρές ενεργειακές επιλογές ως απάντηση στην κλιματική αλλαγή και τις κοινωνικές ανισότητες”.

Σχολιάζοντας τις τοποθετήσεις του Πρωθυπουργού σχετικά με τους υδρογονάνθρακες, το ΚΚΕ σημείωσε σε σχετική ανακοίνωση: “Οι νέες κυβερνητικές εξαγγελίες για τις εξορύξεις υδρογονανθράκων, με ορίζοντα το 2030, δεν μπορούν να ρίξουν στάχτη στα μάτια του λαού, που βλέπει την αφαίμαξη του εισοδήματός του απ’ την τεράστια ακρίβεια στην ενέργεια σήμερα. Δεν μπορούν, επίσης, να κρύψουν τις τεράστιες ευθύνες, τόσο της ΝΔ, όσο και του ΣΥΡΙΖΑ και του ΚΙΝΑΛ, που διαχρονικά έχουν παγώσει την εκμετάλλευση των εγχώριων ενεργειακών πόρων για να προχωρήσουν οι ΝΑΤΟϊκοί σχεδιασμοί, τα παζάρια με τους υδρογονάνθρακες στη Ν.Α Μεσόγειο, η πολιτική της ΕΕ για την πράσινη μετάβαση και οι σχεδιασμοί εφοδιασμού με LNG, που προκρίνει το εφοπλιστικό κεφάλαιο. Η εξόρυξη πετρελαίου στη Καβάλα, που σήμερα παραμένει εκτός λειτουργίας, αποδεικνύει τον επικοινωνιακό χαρακτήρα των κυβερνητικών εξαγγελιών”. 

Παράλληλα, το ΚΚΕ προσθέτει: “Σε κάθε περίπτωση, η εξόρυξη υδρογονανθράκων -αν και όποτε γίνει- στις σημερινές συνθήκες θα βρει ωφελημένους μεγάλους εγχώριους και ξένους ενεργειακούς ομίλους, που θα επενδύσουν στον συγκεκριμένο τομέα και δεν θα οδηγήσει σε φθηνότερο φυσικό αέριο για το λαό. Το αποδεικνύει η ίδια η κυνική κυβερνητική ομολογία ότι σήμερα είναι ακριβώς η υψηλή τιμή του φυσικού αερίου που καθιστά αυτές τις επενδύσεις προσοδοφόρες, το οποίο σημαίνει ότι το εξορυσσόμενο φυσικό αέριο θα πρέπει να πωλείται σε τέτοιες υπέρογκες τιμές”. 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ